«Ο Μπουρούσης είχε ψυχή! Ο Μπαρνιάνι;» (vid & pics)

«Ο Μπουρούσης είχε ψυχή! Ο Μπαρνιάνι;» (vid & pics)

bet365

To gazzetta.gr βρέθηκε στη Χώρα των Βάσκων, ρώτησε για τη ζωή στη Βιτόρια χωρίς τους Μπουρούση, Τζέιμς ενώ διαπίστωσε τι πρόβλημα υπάρχει με τον Μπαρνιάνι και για ποιον λόγο δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Έλληνα σέντερ.

Στην περίπτωση του Γιάννη Μπουρούση και όσων... εξωπραγματικών έκανε πέρσι με την Μπασκόνια, ισχύει πως οι άνθρωποι σπάνια πετυχαίνουν αν δεν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν! Τι έκανε, λοιπόν, ο διεθνής σέντερ στη Βιτόρια; Το απόλαυσε! Για την ακρίβεια, έφτασε ως το Final Four ενώ κατέκτησε 13 ατομικούς τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις, μεταξύ αυτών και μια θέση στις καλύτερες πεντάδες της Liga Endesa και της Euroleague. Καθόλου άσχημα, έτσι;

Τον περασμένο Ιούλιο η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό έσκασε με μεγάλο θόρυβο! Οι «πράσινοι» απέκτησαν τον καλύτερο σέντερ στην Ευρώπη, έναν Έλληνα διεθνή που επαναπατρίστηκε στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, υποχρεώνοντας τους Βάσκους να ψάξουν τον νέο ηγέτη τους στο πρόσωπο του Αντρέα Μπαρνιάνι. Ο άλλοτε NBAer και Νο1 στο Draft επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από 10 χρόνια ενώ έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του το βράδυ της Τετάρτης (28/9) στο 96-81 επί της κατόχου του Διηπειρωτικού, Γκουάρος ντε Λάρα, εκεί όπου οι Βάσκοι κατέκτησαν το Trofeo Araba.

Το gazzetta.gr βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Χώρα των Βάσκων για το Supercopa και επισκέφτηκε τα γραφεία του Radio Vitoria, του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού της επαρχίας Άλαβα, συνομιλώντας με δυο εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ που ασχολούνται με την Μπασκόνια. Τον Rafa Muntión, ο οποίος έχει περιγράψει περισσότερους από 2.000 αγώνες των Βάσκων τα τελευταία 30 χρόνια και τον Natxo Mendaza, μέχρι πρότινος συνεργάτη της επίσημης ιστοσελίδας της Euroleague.

Πως είναι, λοιπόν, η ζωή στη Βιτόρια χωρίς τους Μπουρούση, Τζέιμς; Τι πρόβλημα υπάρχει με τον Αντρέα Μπαρνιάνι και για ποιον λόγο δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Έλληνα σέντερ; Έκανε προσπάθεια η Μπασκόνια να τους κρατήσει στο ρόστερ της;

«Ο Γιάννης ήταν το αφεντικό, πολλοί "μεγάλωσαν " δίπλα του»
*Του Natzo Mendaza

«Κατ' αρχάς, οι αποχωρήσεις των Γιάννη Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς άφησαν ένα τεράστιο κενό στην καρδιά των φίλων της Μπασκόνια! Οι δυο τους ήταν από τους πιο αγαπημένους παίκτες της ομάδας που έφτασε ως το Final Four της Euroleague και θύμισε σε όλους μας την εποχή του Σκόλα, του Σπλίτερ και του Νοτσιόνι! Ο, μεν, Τζέιμς είχε τεράστιο "δέσιμο" με τους φίλους της Μπασκόνια. Ένας παίκτης εκρηκτικός κι αθλητικός, με μεγάλη απήχηση στη Fernando Buesa Arena. Κυρίως, όμως, ήταν ένας τύπος που σήκωσε αμέτρητες φορές το γήπεδο στο... πόδι! Σύμφωνοι, ίσως δεν ήταν ο πιο χαρισματικός γκαρντ όμως ο κόσμος της Μπασκόνια βρήκε στο πρόσωπό του έναν παίκτη που ήθελε να βλέπει κάθε βράδυ!

Σε ό,τι αφορά τον Μπουρούση, είναι αλήθεια ότι οι φίλαθλοι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την προσέγγιση, τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του. Παρ' όλα αυτά, έγινε αμέσως ο πραγματικός ηγέτης! Ο αληθινός playmaker, το αφεντικό της ομάδας, αυτός που όλοι άκουγαν όταν μιλούσε. Ήταν η αρχή και το τέλος της περσινής Μπασκόνια! Πολλοί λένε ότι "επέλεγε" τα παιχνίδια που ήθελε να παίξει όμως όταν η κατάσταση ζόριζε, ήταν πάντα εκεί! Πολλοί παίκτες "μεγάλωσαν" δίπλα του όπως ο Χάνγκα, ο Τιγί και τα δυο πόιντ γκαρντ. Πλέον, χωρίς αυτούς, η Μπασκόνια αισιοδοξεί ότι ο Μπαρνιάνι και ο Λάρκιν θα καλύψουν τα κενά τους.

Είναι διαφορετικοί παίκτες, είναι ξεκάθαρο και ουδείς πρέπει να περιμένει ότι ο Μπαρνιάνι θα αναλάβει τον ηγετικό ρόλο του Μπουρούση. Επίσης, πρέπει να περιμένουμε ώστε να διαπιστώσουμε αν ο Λάρκιν μπορεί να ηγηθεί της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, το ταλέντο τους είναι αδιαμφισβήτητο... Η Μπασκόνια, λοιπόν, υποχρεώθηκε να χτίσει από την αρχή το ρόστερ της. Το έκανε τόσες πολλές φορές στο παρελθόν που ουδείς πλέον φοβάται φέτος! Οι προηγούμενες εμπειρίες έκαναν τους φίλους της να νιώσουν αυτοπεποίθηση πως όποιος αποχωρεί, μπορεί να αντικατασταθεί. Θα γίνει κάτι τέτοιο και φέτος;».

Το πρόβλημα με τον Μπαρνιάνι και η σύγκριση
*Του Rafa Muntión

«Πριν από λίγες εβδομάδες, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, ο Σίτο Αλόνσο (προπονητής της Μπασκόνια) αποκάλυψε ότι ο Μπαρνιάνι έκανε προπονήσεις υπό ειδικές συνθήκες λόγω της κατάστασής του... Για την ακρίβεια, εξήγησε ότι ο Ιταλός δεν συμμετείχε ποτέ στις ασκήσεις με επαφές! Ουδείς στην Μπασκόνια ήταν σίγουρος για την ακριβή ημερομηνία της επιστροφής του. Ούτε ο ίδιος! Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για το ζήτημα στη Media Day ενόψει του Supercopa ωστόσο δεν γνώριζε ακόμα αν θα είναι 100% έτοιμος στην πρεμιέρα της Liga Endesa ή της Euroleague! Κάτι δεν πάει καλά στην περίπτωσή του. Δεν ξέρω, μάλιστα, αν είναι τόσο σημαντικό ώστε να μην συνεχίσει στην ομάδα. Οι άνθρωποι της Μπασκόνια τόνισαν ότι είχε κάποια προβλήματα στο Προολυμπιακό τουρνουά όμως η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών στο ΝΒΑ τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντρέα Μπαρνιάνι δεν είναι Μπουρούσης! Δεν έχει τη νοοτροπία του Μπουρούση... Ο Γιάννης έχει χαρακτήρα, δίνει και τη ψυχή του στο παρκέ. Δεν τον έχω δει ποτέ ξανά σε αυτό το επίπεδο. Ήταν αυτός που έλεγε στα δύσκολα "δώστε μου την μπάλα!". Ε, ο Μπαρνιάνι δεν έχει αυτή τη συνήθεια! Σύμφωνοι, αν ταιριάξει σε μια ομάδα θα είναι ανταγωνιστικός παίκτης όμως αμφιβάλω αν θα καταφέρει να πετύχει κάτι τέτοιο στην Μπασκόνια. Στην περίπτωση του Μπουρούση, ο Έλληνας σέντερ δεν βοηθούσε μόνο στο σκοράρισμα. Ήταν ο πραγματικός μας playmaker! Μιλάμε, επίσης, για τον Τζέιμς, τον Άνταμς και τον Χάνγκα όμως ο πραγματικός ηγέτης ήταν ένας κι Έλληνας.

Η Μπασκόνια προσπάθησε να τον κρατήσει. Για την ακρίβεια, του έκανε μια πολύ καλή προσφορά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας. Πάντα, όμως, ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να προσφέρει κάτι παραπάνω. Ίσως και ο ίδιος ο Γιάννης να ήθελε να επιστρέψει, μολονότι ήταν κάτι σαν ήρωας εδώ.

Ξέρουμε καλά ότι ο Τζέιμς και ο Άνταμς είναι δυο από τους πιο "τρελούς" playmaker που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τη Βιτόρια! Όλα όμως ξεκινούσαν από τον Γιάννη. Τα περισσότερα επιθετικά συστήματα της Μπασκόνια ξεκινούσαν από το λόου ποστ κάθε φορά που ο Μπουρούσης έπαιρνε την μπάλα! Ο Γιάννης τους μιλούσε συνέχεια. Κάθε φορά που υπήρχε διακοπή στο παιχνίδι, μιλούσε στα γκαρντ! Μπορώ να πω ότι ο Μάικ ταιριάζει περισσότερο μαζί του σε σχέση με τον Άνταμς. Για την ακρίβεια, ήταν ο κοντός που πάντα προσπαθούσε να τον ακούσει (γέλια). Δεν νομίζω να επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα… πολέμου που θα βρει στο ΣΕΦ. Θυμάμαι πέρσι, στο γήπεδο του Ολυμπιακού, όλοι τον έβριζαν αλλά ήταν ο καλύτερος του ματς».

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα