Χίλιες φορές που πάμε σαν αουτσάϊντερ!

Χίλιες φορές που πάμε σαν αουτσάϊντερ!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε προσεκτικά τον τρίτο και τελευταίο αγώνα προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας και επισημαίνει τι επιβάλλεται να διορθώσει αλλά και ποια είναι τα δύο θετικά «σημάδια» της χρήσιμης ήττας από την Σερβία.

Κάποια πράγματα σχετικά με τον εφετινό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ευθύς εξ' αρχής γνωστά. Έχουμε και λέμε... Ο χρόνος της προετοιμασίας θα ήταν ελάχιστος, τουλάχιστον τέσσερις παίκτες θα έχαναν από κάποιες μέρες προπονήσεων (Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης), έως και όλο το training camp (Σλούκας και σχεδόν ο Περπέρογλου), ενώ η Εθνική ομάδα είχε κληρωθεί στο πιο δύσκολο από τα τρία προολυμπιακά τουρνουά, καλούμενη μάλιστα να δώσει δύο δύσκολα νοκ-άουτ παιχνίδια, για να βγάλει εισιτήριο για το Ρίο.

Πέντε και σήμερα, λοιπόν, πριν από το πρώτο τζάμπολ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο «Pala Alpitour» του Τορίνο κόντρα στο Ιράν, στην πάλαι ποτέ τιμημένη «Beogradska Arena» (νυν "Kombank Arena"), οι διεθνείς πήραν ένα καλό μάθημα από τους Σέρβους, σχετικά με το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι της 8ης Ιουλίου, κόντρα στην Κροατία ή την Ιταλία. Η πρώτη και μάλιστα πεντακάθαρη ήττα (91-76) της εφετινής ανανεωμένης Εθνικής ομάδας του Φώτη Κατσικάρη, από ένα πολύ ισχυρό κι αθλητικό αντίπαλο, έδειξε ότι ελλείψει του Σλούκα, η «επίσημη αγαπημένη» αντιμετωπίζει πρόβλημα στην σωστή κυκλοφορία της μπάλας και εδικότερα σε συνθήκες πίεσης, είναι στατική και υποπίπτει σε πολλά και λάθη (18)!

Η απουσία του Κουφού (λόγω γαστρεντερίτιδας) επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα στα ριμπάουντ, που γίνεται μεγαλύτερο, ειδικότερα απέναντι σε ομάδες που τιμωρούν με την ταχύτητά τους στο pick'n'roll (στην αντιμετωπίση του οποίου έχουμε αργές αντιδράσεις) και με την αθλητικότητά τους, ανανεώνουν τις επιθέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς πήραν 8 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ και συνολικά άγγιξαν τις 20 παραπάνω κατοχές. Μία εξήγηση στην υστέρηση που παρουσιάζουμε στο κομμάτι των «σκουπιδιών», έχει να κάνει και με την απόσταση που έχει τις περισσότερες φορές από τη ρακέτα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με την σημείωση ότι μαρκάρει παίκτη με περιφερειακή συμπεριφορά.

Από 'κει και πέρα, αν εξαιρέσουμε το πρώτο δεκάλεπτο, οπότε και πετύχαμε 29 πόντους και βγάλαμε ουσιαστικά έναν δευτερεύοντα αιφνιδιασμό (με ένα ΝΒΑ κάρφωμα του «Greek Freak»), η ελληνική ομάδα υστέρησε δραματικά στις επιθέσεις εναντίον οργανωμένης άμυνας. Οι Σέρβοι έκλεισαν τους διαδρόμους στον 21χρονο διεθνή φόργουορντ των Μπακς, αντιμετώπισαν με double και triple team τον Μπουρούση για να τον αναγκάσουν να ξεφορτωθεί την μπάλα (εξ' ού και οι 8 ασίστ του ψηλού) και σταδιακά εκμεταλλεύτηκαν τις αργές αμυντικές αντιδράσεις των παικτών μας αλλά και μερικά παιδαριώδη λάθη στις συνεργασίες.

Τα μοναδικά θετικά σημάδια από το τελευταίο τεστ προετοιμασίας, είναι πρώτον ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τόσο δυνατή ομάδα στο Τορίνο και δεύτερον ότι ο Στράτος Περπέρογλου, μπήκε άμεσα στο rotation κι έδειξε ότι μπορεί να δώσει επιθετικές λύσεις με το μακρινό σουτ και το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Ούτε η διοργανώτρια Ιταλία, που έχει μεγάλη επιθετική ποιότητα αλλά είναι πολύ soft στην άμυνα, αλλά ούτε και η Κροατία που επίσης έχει ταλέντο αλλά στερείται διάρκειας και σοβαρότητας, μπορούν να συγκριθούν με τη δυναμικότητα των Σέρβων που είναι πλήρεις σε όλες τις θέσεις και έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία.

Κατά συνέπεια, στις ελάχιστες μέρες και προπονήσεις που απομένουν πριν από την αναχώρηση του Σαββάτου (02/07), ο ομοσπονδιακός τεχνικός και οι συνεργάτες του, καλούνται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας στα ριμπάουντ και την ταχύτητα αντιμετώπισης του picn'n'roll, που προκαλεί επιπλέον ανισορροπίες καθώς και να επιταχύνει την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Ο έλεγχος των ριμπάουντ και η αποδοτικότητα του zone-press στο κατέβασμα, θα ανοίξει περισσότερο το γήπεδο και θα προσφέρει το ζητούμενο που είναι το εύκολο καλάθι, ενώ η ενδεχόμενη προσθήκη του Σλούκα στο rotation, θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα βελτιώσει συνολικά την εικόνα της ομάδας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά είπαμε... Το καλό, φέτος, είναι ότι δεν πάμε πάλι για να σαρώσουμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!