Οι 5+1 πυλώνες της Εθνικής!

Οι 5+1 πυλώνες της Εθνικής!

Οι 5+1 πυλώνες της Εθνικής!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τις «εικόνες», αγωνιστικές και μη, που εξωτερίκευσε η ανανεωμένη Εθνική ομάδα στο πρώτο φιλικό της παιχνίδι. Η έλλειψη άγχους, οι ξεκαθαρισμένοι ρόλοι και το γρήγορο μπάσκετ που θα παίξει.

Το ξύπνημα μετά τα εφετινά «αποκαλυπτήρια» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και την εύκολη νίκη (78-52) επί της Τουρκίας, βρήκε τους διεθνείς να συζητάνε τη νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ. Η επιλογή του Γιώργου Παπαγιάννη στο νο13 του εφετινού draft στο ΝΒΑ (από τους Σανς που εν συνεχεία έδωσαν τα δικαιώματά του στους Κινγκς) ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελλήνων παικτών στο πρωϊνό, στο λεωφορείο για την προπόνηση αλλά και στα αποδυτήρια. Ο μελλοντικός συμπαίκτης του 19χρονου Έλληνα σέντερ στο Σακραμέντο και πρώτος σκόρερ (17π., 4ρ. & 3κοψ.) της ελληνικής ομάδας κόντρα στους Τούρκους, Κώστας Κουφός, μάλιστα, θα έχει για δεύτερη φορά στην καριέρα του συμπατριώτη στην ομάδα και θα εξασκεί περισσότερο τα ελληνικά του...

Η Εθνική ομάδα με ουσιαστικά μόλις 10 μέρες προπονήσεων στην πλάτη της (ο Αντετοκούνμπο λιγότερες και ο Μπουρούσης σχεδόν τις μισές) και χωρίς ακόμη να έχει στην διάθεσή της έμπειρους και καθοριστικούς παίκτες, όπως ο Σλούκας και ο Περπέρογλου, έβγαλε «υγεία» και μέσα στις τέσσερις γραμμές, πέρασε τα πρώτα «μηνύματα» για τον τρόπο με τον οποίο θα παίξει το εφετινό καλοκαίρι. Πιεστική άμυνα, με πολλά zone-press που μετά το μισό γήπεδο μετατρέπονται σε ασφυκτικό man-to-man με αλλαγές, η οποία, αποσκοπεί σε κλέψιμο, κόψιμο και ριμπάουντ, έτσι ώστε να οδηγήσει σε γρήγορη ανάπτυξη με στόχο αρχικά τον πρωτεύοντα και εν συνεχεία τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Η έφεση του Κουφού, του Μπουρούση σε ριμπάουντ και κοψίματα και τα super αθλητικά προσόντα των αδελφών Αντετοκούνμπο, που βάζουν παντού τα χέρια τους (όπως και ο Καλάθης), αποτελούν τα μεγάλα «όπλα» του Φώτη Κατσικάρη στο αμυντικό κομμάτι και αποτελούν εγγύηση για την ξεδίπλωση του transition-game.

Στο set παιχνίδι, με την ενεργοποίηση των Περπέρογλου και Σλούκα (εφόσον τα καταφέρει), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αποκτήσει λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια στο μακρινό σουτ, ωστόσο, η κύρια επιδίωξη του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι η διαρκής κίνηση και η έλλειψη στατικότητας. Καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, συνεχής μεταφορά της μπάλας από την περιφέρεια προς την ρακέτα και από την μία προς την άλλη πλευρά και σωστές αποστάσεις, έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε τα miss-match και να έχουμε χώρους για παιχνίδι one-on-one κυρίως με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Καλάθη και Σλούκα, από έξω προς τα μέσα και φυσικά με τους Μπουρούση και Κουφό κοντά στο καλάθι.

Ο ξεκάθαρος καταμερισμός των ρόλων αλλά και η σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση που παρουσιάζουν οι πρωτάρηδες Παπαπέτρου (έδειξε σαν να παίζει χρόνια στην Εθνική), Αγραβάνης και Χαραλαμπόπουλος, αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά συνάμα, προκαλούν... ευχάριστους «πονοκεφάλους» στον 49χρονο τεχνικό. Το "hustle game" και η ενέργεια που βγάζει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, είναι στοιχεία που δεν είχε ποτέ η ελληνική ομάδα, ενώ η εμπειρία και η σιγουριά που εκπέμπουν οι δοκιμασμένοι σε υψηλό επίπεδο, Μάντζαρης, Αθηναίου και Μπόγρης, «γεμίζουν» τις επιλογές του προπονητικού επιτελείου. Μέχρι στιγμής, μόνο ο Ντόρσεϊ μοιάζει «ψαρωμένος», αλλά αυτό είναι λογικό και πιστέψτε μας, στις προπονήσεις, μέρα με την μέρα λύνεται, ολοένα και περισσότερο.

Ασφαλή συμπεράσματα από το πρώτο φιλικό της «επίσημης αγαπημένης», δεν μπορούν να εξαχθούν. Περισσότερα πράγματα, ίσως να μπορούμε να πούμε μετά τα δύο επόμενα παιχνίδια που θα γίνουν εκτός έδρας, σε Πόλη (26/06, 14.00) και Βελιγράδι (28/06, 20.00), όπου μπροστά στο κοινό τους, τόσο οι Τούρκοι, όσοι και οι Σέρβοι θα είναι πιο ανταγωνιστικοί και θα βάλουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στους Έλληνες διεθνείς. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να επισημάνουμε, όμως, είναι ότι πρόκειται για μία φουρνιά παικτών, με νεανικό ενθουσιασμό, δίψα για διάκριση και αδιαμφισβήτητα αθλητικά προσόντα, που συνεπικουρούνται από τον κορυφαίο ψηλό στην Ευρώπη και δύο βετεράνους του ΝΒΑ, που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση και η εξαιρετική ψυχολογία του Μπουρούση, οι εξωπραγματικές δυνατότητες του Αντετοκούνμπο, η πλήρης απελευθέρωση του Κουφού, το «know-how» του Καλάθη και η άλλη διάσταση που μπορεί να δώσει ο τρόπος παιχνιδιού του Περπέρογλου, αποτελούν τους «πυλώνες» στους οποίους θα βασιστεί η εφετινή προσπάθεια. Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, χωρίς γκρίνιες και παράλογες απαιτήσεις και με πολύ θετική διάθεση...

Υ.Γ.: Αν στο μίγμα προστεθεί και ο υγιής Σλούκας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η προσθήκη του ενισχύει πολύ περισσότερο τις επιλογές της Εθνικής ομάδας κι ανεβάζει τους «πυλώνες» της σε έξι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!