Τι κρατάει και τι πετάει ο Παναθηναϊκός… (vid)

Φάνης Παναγιώτου
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε εύκολα στο Game 1 της σειράς με τη Λαμποράλ Κούτσα και το gazzetta.gr γράφει για τα στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουν οι «πράσινοι» ενόψει του Game 2, αλλά κι αυτά που πρέπει να… κρατήσουν.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η διαφορά ήταν στους δύο πόντους. Από τη δεύτερη περίοδο κι έπειτα, όμως, η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν ανταποκρίθηκε κι έτσι οι «πράσινοι» ηττήθηκαν εύκολα στο πρώτο τους ματς στη Fernando Buesa Arena. Η Λαμποράλ Κούτσα έκανε το 1-0 με 84-68 με το αποτέλεσμα να μην προβληματίζει τόσο, όσο η εικόνα του Παναθηναϊκού.

Είναι δεδομένο πως η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να παρουσιάσει βελτίωση στη συνέχεια τη σειράς, αν θέλει να πάρει την πρόκριση για το Final 4 και να επιστρέψει εκεί για πρώτη φορά από το 2012.

Το πρώτο στοιχείο είναι δεδομένα η άμυνα. Δεν είναι μόνο οι 84 πόντοι που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός από τη Λαμποράλ Κούτσα κι είναι περισσότεροι από τους περίπου 76 που δέχεται φέτος κατά μέσο όρο στη Euroleague. Εκείνο που προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι οι Βάσκοι κατάφεραν να παρουσιάσουν πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς σούταραν με 51.7% στα σουτ δύο πόντων και με 39.4% στα τρίποντα (13/33). ΟΚ, πολλά από τα σουτ που έβαλαν οι νικητές είναι τα λεγόμενα… μεγάλα σουτ, που η άμυνα δεν μπορεί να κάνει κάτι, όταν ο παίκτης ευστοχεί υπό πίεση. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού δεν είναι η αναμενόμενη, αφού -μεταξύ άλλων- επέτρεψε στη Λαμποράλ Κούτσα να βρει ρυθμό. Σφάλμα απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα!

Ακόμα ένα κομμάτι που πρέπει να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός είναι η ευστοχία του από τη γραμμή του τριπόντου. Ναι μεν οι Βάσκοι έβαλαν αρκετά τρίποντα, ορισμένα εξ αυτών εκτός λογικής, ωστόσο όταν εσύ ως ομάδα σουτάρεις με 3/19, τότε δεν μπορείς να έχεις περισσότερες απαιτήσεις! Οι «πράσινοι» θα πρέπει να βρουν λύσεις στο μακρινό τους σουτ.

Τέλος, είναι δεδομένο πως οι έξι φορές Πρωταθλητές Ευρώπης περιμένουν πολλά περισσότερα από τον Έλιοτ Ουίλιαμς. Αποκτήθηκε δίχως ιδιαίτερο θόρυβο, ωστόσο στο παρκέ ήταν εξαιρετικός, εξελίχθηκε σε ηγέτη του Παναθηναϊκού κι η… μοίρα των «πράσινων» στη διοργάνωση εν πολλοίς άλλαξε μετά τη συγκεκριμένη προσθήκη. Ο Αμερικανός γκαρντ, όμως, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του πρώτου ματς της σειράς και μέτρησε μόλις 7 πόντους με 2/7 δίποντα και 1/4 τρίποντα, τη στιγμή που στο TOP 16 σημείωνε 14.4 πόντους κατά μέσο όρο.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ… ΚΡΑΤΑΕΙ
Δεν ήταν όλα άσχημα το χθεσινό βράδυ στη Fernado Buesa Arena. Πάρτε για παράδειγμα την απόδοση του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο επιθετικό κομμάτι. Ο Σέρβος σέντερ κάνει πολύ καλή χρονιά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και στο πρώτο ματς απέναντι στους Βάσκους ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η ομάδα του. Έμεινε στο παρκέ για κάτι περισσότερο από 20 λεπτά και κατάφερε να φορτώσει το αντίπαλο καλάθι με 21 πόντους (8/13 δίποντα) έχοντας παράλληλα στο ενεργητικό του 6 ριμπάουντ (3 επιθετικά), 2 ασίστ και μόλις 1 λάθος.

Θετική κρίνεται κι η παρουσία του Μαρκέζ Χέινς. Ο ρόλος του στο ροτέισον είναι συμπληρωματικός, ωστόσο με την εμφάνιση που πραγματοποίησε στο Game 1 έδειξε πως όταν του ζητηθεί μπορεί να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα. Ο Αμερικανός πέτυχε 11 πόντους με 2/3 δίποντα και 2/4 τρίποντα και σε ένα βράδυ που οι Καλάθης, Φελντέιντ και Διαμαντίδης έμειναν χαμηλά, αποτελεί έναν από τους λόγους αισιοδοξίας για τους «πράσινους».

Τέλος, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε πολύ καλή αναλογία στον τομέα ασίστ/λάθη. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το συγκεκριμένο κομμάτι στο σύγχρονο μπάσκετ κι οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατάφεραν να περιορίσουν τα λάθη τους στα 8, μοιράζοντας παράλληλα 21 τελικές πάσες. Πολύ καλύτερη αναλογία από τη Λαμποράλ Κούτσα, η οποία υπέπεσε σε 14 σφάλματα, με τους παίκτες της να μοιράζουν 17 ασίστ.