Kαι κερατάδες και δαρμένοι!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Kαι κερατάδες και δαρμένοι!

bet365

Ο Αρης πέρασε δια πυρός, σιδήρου και... χάρτινων ρολών από την Πυλαία και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στα ντράβαλα, που έχουν σημαδέψει το χρονικό των ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο, καυγάδες μεταξύ παικτών και προπονητών, διακοπές, εκκενώσεις κερκίδων, μηδενισμοί λόγω αθεώρητων δελτίων και κρουσμάτων ντόπινγκ και δεν συμμαζεύεται....

Πλάκα πλάκα όπως όλα τα ντέρμπι μεταξύ αιωνίων αντιπάλων που σέβονται τους εαυτούς τους και τη διαχρονική βεντέτα τους, ομοίως και σε αυτά ανάμεσα στον Αρη και στον ΠΑΟΚ, απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Οταν λέω απ’ όλα, εννοώ απ’ όλα, άλλωστε τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα κι από τη στιγμή που οι δυο τους τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα από το 1926, μπορούν να ελπίζουν ότι σε μια δεκαετία από σήμερα, η δουλειά θα έχει στρώσει για τα καλά και θα γίνεται παστρικά!

Χθες το βράδυ στην Πυλαία προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο στο μακρόσυρτο σίριαλ, μόνο που κι αυτό υπήρξε déjà vu και ως εκ τούτου δεν διέθετε τη στοιχειώδη πρωτοτυπία: την αλληλουχία της πρώτης διακοπής, της εκκένωσης των κερκίδων και της συνέχισης του αγώνα, εννοώ, που μοιάζει να εξελίσσεται σε εθιμικό δίκαιο από καθόσον οι σύγχρονοι διαιτητές δεν είναι τόσο αυστηροί όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοι τους οι οποίοι δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και όταν αποφάσιζαν να φύγουν, τότε δεν ξαναγύριζαν στο γήπεδο, ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε και να τους παρακαλέσει!

Το γαϊτανάκι των... εκτροπών και του πρόωρου και άδοξου τέλους στα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης εγκαινιάσθηκε στις 15 Μαίου του 1963. Τότε οι διαιτητές διέκοψαν το ματς μόλις 45 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του, και ενώ ο ΠΑΟΚ προηγείτο με 72-71, λόγω επίθεσης των οπαδών του Αρη εις βάρος τους.

Την επουράνια παρέμβαση για την οποία έγραψα προηγουμένως την έκανε ο... Πανάγαθος στο Αλεξάνδρειο το βράδυ της 22ας Μαρτίου του 1986, αλλά βρήκε κλειδαμπαρωμένη την πόρτα των αποδυτηρίων των διαιτητών και όταν αποπειράθηκε να πει μια κουβέντα, συνειδητοποίησε πως απευθυνόταν προς ώτα μη ακουόντων!

Εκείνο το ντέρμπι ανάμεσα διεκόπη οριστικώς και αμετακλήτως εις βάρος του ΠΑΟΚ μετά από 33 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα και ενώ ο Αρης προηγείτο με 83-69. Ο Σταύρος Δουβής έφυγε σφαίρα προς τα αποδυτήρια και ενέμεινε στην απόφαση του, εξαιτίας των (εις βάρος του) συνθημάτων και της ρίψης κερμάτων, που καθιστούσαν επισφαλή τη συνέχιση του αγώνα. Πριν από μερικές ημέρες ο διεθνής διαιτητής είχε διατάξει την εκκένωση του γηπέδου της Πάτρας, μόλις 54 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα Απόλλωνα-Ιωνικός Νικαίας (106-88) και ήγειρε την ίδια αξίωση και στο Αλεξάνδρειο, ώστε να επιστρέψει στον αγωνιστικό. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις και ο Δουβής «κατέβασε τα ρολά» με αποτέλεσμα τον μηδενισμό (με σκορ 2-0) και την αφαίρεση δύο βαθμών από τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Η επόμενη πράξη αυτού του έργου ανέβηκε στη σκηνή της Πυλαίας στις 25 Ιανουαρίου του 2014 όταν (όπως βροντοφώναξε και ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Παύλος Σαλτσίδης, εκπροσωπώντας τη διοίκηση του ΠΑΟΚ) «όποιος πέταξε την κροτίδα είναι μεγάλος βλάκας»! Την ίδια άποψη είχαν και οι παίκτες του ΠΑΟΚ, εξ ου και η δημόσια συγνώμη που ζήτησε εξ ονόματος όλων των συμπαικτών του ο Απόλλων Τσόχλας, «τόσο από τους υγιείς φιλάθλους που έρχονται εδώ για να μας υποστηρίξουν πραγματικά, όσο και από τους συναδέλφους μας του Αρη»!

Εκείνο το βράδυ η κροτίδα που έπεσε στο παρκέ στο 34ο λεπτό - ενώ ο ΠΑΟΚ προηγείτο με 47-43- μετά από έναν διαπληκτισμό του Λεωνίδα Κασελάκη με τον Ευθύμη Τσακαλέρη (που χρεώθηκαν με τεχνική ποινή), ανάγκασε τον Τόμι Σχοινά να διακόψει ακαριαία το ντέρμπι και να ζητήσει την άμεση εκκένωση των κερκίδων, όπερ και εγένετο. Ο αγώνας συνεχίσθηκε μετά από 45 λεπτά αναδεικνύοντας νικητές τους γηπεδούχους με σκορ 56-4ο9.

Εννέα μήνες αργότερα τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα! Στις 18 Οκτωβρίου του 2014, στο «Nick Gallis Hall» ο Παναγιώτης Αναστόπουλος διέκοψε το ντέρμπι εις βάρος του Αρη κατακυρώντας τη νίκη με σκορ 20-0 στον ΠΑΟΚ. Ο αγώνας άρχισε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών λόγω του... τελετουργικού με τα χαρτάκια που πέταξαν οι οπαδοί του Αρη και (όπως συνέβη και χθες με τον κομισάριο Αλέξανδρο Σιμιτόπουλο) ένα ρολό κτύπησε τον Αναστόπουλο στο κεφάλι. Ο διαιτητής διακομίσθηκε στο ιατρείο του γηπέδου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και το ματς άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ!

Σαράντα δυο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και με το σκορ στο 31-33, ο Αναστόπουλος με ένα νεύμα του πήρε τον Καρακατσούνη και τον Παναγιώτου και έφυγαν όλοι μαζί δρομαίοι! Ο λόγος; Τα αντικείμενα που έπεφταν σωρηδόν από τους Αρειανούς, οι οποίοι πάντως ανταποκρίθηκαν στο παρακλητικό ύφος του Αλέξανδρου Βεζένκοφ, που πήρε το μικρόφωνο και τους παρακάλεσε να υπακούσουν στην εντολή της εκκένωσης...

Οταν ξαναγύρισαν οι διαιτητές, θεώρησαν ότι η εκκένωση δεν εξελισσόταν κανονικά και τότε αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά το ματς. Από το ίδιο βράδυ ο Αρης άρχισε τον... ανένδοτο αγώνα του, κάποια στιγμή συντάχθηκαν μαζί του και οι οπαδοί του... ΠΑΟΚ συνηγορώντας να επαναληφθεί το ματς, η υπόθεση πέρασε από χίλια μύρια κύματα, με ανατροπές των ανατροπών και εντέλει οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν στο γήπεδο και αναμετρήθηκαν από την αρχή έως το τέλος...

Κατά μία σατανική σύμπτωση αυτό το στοιχειωμένο ματς διεξήχθη ακριβώς πριν από έναν χρόνο: την 1η Φεβρουαρίου του 2015, όταν ο Αρης επικράτησε με 62-57 και με τη φόρα που είχε πάρει, μετά από μια εβδομάδα (στο ματς του δευτέρου γύρου, που λίγο έλειψε να προηγηθεί εκείνου του πρώτου!) πέτυχε τη ρεπετισιόν με 78-77 στην «PAOK Sports Arena»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3