H ανασκόπηση της Α1 για το 2015 (pics & vids)

Στέλλα Παπαδοπούλου
H ανασκόπηση της Α1 για το 2015 (pics & vids)
To 2015 μας αφήνει και βρίσκει τον Ολυμπιακό κάτοχο του Πρωταθλήματος και τον Παναθηναϊκό μόνο πρώτο στη βαθμολογία. Το gazzetta.gr θυμάται στιγμές που μας έμειναν από την Α1 μέσα στη χρονιά.

H περασμένη σεζόν η κορυφή... βάφτηκε κόκκινη! Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο και στους «αιώνιους» τελικούς της Α1 «σκούπισε» τη σειρά με τον Παναθηναϊκό και στέφθηκε Πρωταθλητής για 11η φορά στην ιστορία του.

Η χρονιά που κλείνει βρίσκει τον Παναθηναϊκό μόνο πρώτο στη βαθμολογία και αήττητο, αφού έκανε δικό του το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (73-69).

Το 2015 άφησε γλυκόπικρη γεύση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από τη μία είδαμε τους Μάκη Αγγελόπουλο και Νίκο Λάσκαρη να βάζουν... βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ΑΕΚ και τον Άρη αντίστοιχα, από την άλλη όμως τον Πανιώνιο να υποβιβάζεται οικειοθελώς στη Β' Εθνική και τον ΚΑΟΔ να δίνει την τελευταία στιγμή την θέση του στο Λαύριο.

Ακόμα σημαντικό γεγονός είναι πως είδαμε την... επαρχία να πρωταγωνιστεί, αφού μόλις τέσσερις ομάδες του Πρωταθλήματος βρίσκονται στην Αθήνα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κηφισιά, ΑΕΚ).

Η ομάδα της χρονιάς: Ολυμπιακός

Η χρονιά που φεύγει μπορεί να βρίσκει τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση της Α1 κι εκτός από τον στόχο του Κυπέλλου, ωστόσο κλείνει με θετικό πρόσημο. Οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν ακόμα μία παρουσία σε Final Four Ευρωλίγκας την περσινή σεζόν κι έπειτα έφτασαν στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος με εμφατικό τρόπο. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου σήκωσε το 11ο τρόπαιο της ιστορίας της στην Α1 και μάλιστα πρώτη φορά με... σκούπα. Την φετινή σεζόν όλα βρίσκονται στον... σωστό δρόμο, αφού πέρασε ως πρώτη του Β' Ομίλου στο TOP 16 και σε βρίσκεται στη σωστή τροχιά και στην Α1.

Η απογοήτευση της χρονιάς: Πανιώνιος

Το 2015 ο Πανιώνιος έγραψε την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του. Οι «κυανέρυθροι» ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό με 46-79 στη Νέα Σμύρνη στις 30 Μαρτίου και υποβιβάστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια. Ο Πανιώνιος που ολοκλήρωσε με μόλις τρεις νίκες την περασμένη σεζόν, όχι μόνο δεν κατάφερε να σώσει την κατηγορία, αλλά δεν δήλωσε καν συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2, αλλά σε αυτό της Β' Εθνικής.

Το πρόσωπο της χρονιάς: Δημήτρης Διαμαντίδης

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης το πήρε απόφαση. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στις 2 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «η Πράσινη» στο τέλος της φετινής σεζόν θα κρεμάσει την φανέλα του. «Δεν το σκέφτομαι περισσότερο, είναι ειλημμένη απόφαση», τόνισε ξέροντας πολύ καλά πως έχει πάρει την απόφασή του, την ώρα που όλοι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να του αλλάξουν έστω και την τελευταία στιγμή γνώμη.

Οι εκπλήξεις της χρονιάς: Νίκος Λάσκαρης - Μάκης Αγγελόπουλος

Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη ανθρώπους που αγαπάνε το άθλημα και είναι σε θέση να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κρατήσουν ζωντανούς τους συλλόγους. Δύο μεγάλες ομάδες γύρισαν σελίδα την περασμένη σεζόν κι είχαν την τύχη να... πέσουν στα χέρια δύο εξαιρετικών ανθρώπων. Από τη μία ο Άρης βρήκε στήριγμα στο πρόσωπο του Νίκου Λάσκαρη κι από την άλλη η ΑΕΚ βρέθηκε στα χέρια του Μάκη Αγγελόπουλου που είναι διατεθειμένος να κάνει τα... πάντα για να δει τη «Βασίλισσα» να πρωταγωνιστεί ξανά.

Η απογοήτευση της χρονιάς: Τζέιμς Γκιστ

Ήταν 30 Απριλίου όταν ο κόσμος του Παναθηναϊκού «πάγωσε». Ο Τζέιμς Γκιστ βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης και η τιμωρία του μετά την έφεση ορίστηκε στους 6 μήνες. Οι «πράσινοι» θα έπρεπε να πορευτούν στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν χωρίς τον 29χρονο φόργουορντ που έπρεπε να περιμένει μέχρι τον προημιτελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (8/10) στο ΣΕΦ κι έπειτα το παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους» για την Α1 για ν' ακούσει ξανά ρυθμικά το όνομά του στο ΟΑΚΑ.

«Ήταν σαν μία ολόκληρη ζωή για εμένα! Και δε ζούσα... Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, πολύ δύσκολη», είχε δηλώσει ο ίδιος στο gazzetta.gr.

Oι γκάφες της χρονιάς: Κηφισιά-Λαύριο/Κηφισιά-Κόροιβος

Στις 24 Οκτωβρίου η Κηφισιά υποδέχτηκε το Λαύριο στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής σ' ένα παιχνίδι που... δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το αποτέλεσμά του!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Δημήτρης Μαυροειδής έκανε το 81-78 (-27,5''), ωστόσο οι διαιτητές λανθασμένα δεν μέτρησαν το καλάθι του ως εκπρόθεσμο κι έτσι το σκορ παρέμεινε 79-78. Στη συνέχεια οι Νίξον και Μπάρλος σημείωσαν το τελικό 79-82, με τους γηπεδούχους να κάνουν ένσταση μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Αρχικά, ο Αθλητικός Δικαστής αποφάσισε να δικαιώσει την Κηφισιά, αλλά με πρωτοφανή απόφαση, αφού απλά πρόσθεσε δύο πόντους στο τελικό σκορ (81-82). Το ΑΣΕΑΔ είχε άλλη γνώμη κι αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα, όχι όμως ολόκληρης της αναμέτρησης, παρά μόνο των τελευταίων 27'' (81-78)! Δηλαδή μετά από το καλάθι του Δημήτρη Μαυροειδή που πλέον είναι παίκτης της ΑΕΚ.

Δύο αγωνιστικές αργότερα η Κηφισιά είχε υποδεχτεί τον Κόροιβο (7/11, 5η αγωνιστική). Με το σκορ να είναι 58-61 στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Νίκος Γκίγκας σούταρε κι ευστόχησε... Η γραμματεία από λάθος μέτρησε το καλάθι για τρίποντο, οι διαιτητές για δίποντο, αλλά οι προπονητές μπερδεύτηκαν. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έδωσε εντολή στους παίκτες να μην κάνουν φάουλ, αφού νόμιζε πως το παιχνίδι ήταν ισόπαλο κι ο Κόροιβος πήρε τη νίκη, αφού στην πραγματικότητα ήταν μπροστά στον πόντο (60-61).

H φάση της χρονιάς: Βασίλης Σπανούλης

Mε 1:26 ν' απομένουν για την ολοκλήρωση του «αιώνιου» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (2/5, κανονική περίοδος: 66-77) ο Βασίλης Σπανούλης ευστόχησε από την κορυφή (64-77) και ο πανηγυρισμός του άναψε τα αίματα! Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» πανηγύρισε βάζοντας τα χέρια του στα αυτιά του μ' αποτέλεσμα φίλοι των γηπεδούχων να εισέλθουν στο παρκέ και το παιχνίδια να διακοπεί για λίγη ώρα.

Ο προπονητής της χρονιάς: Γιάννης Σφαιρόπουλος

Την περσινή σεζόν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε την θέση του Γιώργου Μπαρτζώκα κι ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού. Η χρονιά μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για το έργο του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο των «ερυθρόλευκων». Πρωτάθλημα με... σκούπα, συμμετοχή στο Final Four της Μαδρίτης, πρωτιά στον Β' Όμιλο της Ευρωλίγκας 2015-16 και το τέλος του 2015 τον βρίσκεται δεύτερο με μία ήττα από τον πρώτο Παναθηναϊκό.

Η καλύτερη πεντάδα της χρονιάς

Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός), Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακός), Αλέξανδρος Βεζένκοφ (Άρης), Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός), Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ)

Καλή χρονιά σε όλους!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα