Ο Ηλίας Ζούρος στο gazzetta.gr

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ηλίας Ζούρος στο gazzetta.gr

bet365

Ο νέος προπονητής της Τόφας, Ηλίας Ζούρος, μιλάει στο gazzetta.gr για τη νέα σελίδα της καριέρας του, χαρακτηρίζει πολύ συναρπαστικό το τουρκικό πρωτάθλημα και προβλέπει ότι μία εκ των Φενέρ και Εφές θα πάνε... Μαδρίτη!

Το “παρθενικό” του πέρασμα από την Τουρκία, έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2012, όταν οδήγησε την Εφές Πίλσεν (τότε) στους τελικούς του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 2013, χάρη στο καλό όνομα που “έφτιαξε” στην γειτονική χώρα, βρέθηκε μία... ανάσα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάνβιτ (πριν η δουλειά ανατεθεί στον Δημήτρη Ιτούδη), ενώ στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, συζήτησε χωρίς αποτέλεσμα με την Τράμπζονσπορ, για να υπογράψει τελικά, έναν μήνα αργότερα στην Τόφας. Ο λόγος για τον Ηλία Ζούρο, που επέστρεψε στους πάγκους μετά από σχεδόν έναν χρόνο και έχει να επιτελέσει μία από τις πιο δύσκολες αποστολές της καριέρας του και να κρατήσει τον σύλλογο της Προύσας στην μεγάλη κατηγορία του τουρκικού μπάσκετ.

Ο 48χρονος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, που πριν από λίγες μέρες πέτυχε την πρώτη του νίκη ως προπονητής της ομάδας που ελέγχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία FIAT, μίλησε στο gazzetta.gr για το δύσκολο έργο που ανέλαβε, κατέθεσε την άποψή του για την Εφές Αναντολού και την Φενέρμπαχτσέ/Ούλκερ που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό και χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο και συναρπαστικό το τουρκικό πρωτάθλημα. Το περασμένο Σάββατο (24/01), η νέα ομάδα του Μυτιληνιού προπονητή νίκησε (80-78) εκτός έδρας την ουραγό Εσκισεχίρ και με την ολοκλήρωση της 16ης αγωνιστικής (και πρώτης του 2ου γύρου), βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας (οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται) και αυτό το Σάββατο (31/01), υποδέχεται την Τορκού Σελτσούκ, πριν αντιμετωπίσει διαδοχικά τα “μεγαθήρια” της τουρκικής λίγκας.

«Στόχος το... θαύμα της σωτηρίας!»

«Σε κάθε δουλειά το timing παίζει μεγάλο ρόλο και δυστυχώς, η χρονική στιγμή που ανέλαβα δεν ήταν καθόλου καλή, υπό την έννοια ότι η ομάδα ήταν στημένη για να κάνει μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα και το EuroChallenge, αλλά λόγω τραυματισμών ορισμένων σημαντικών παικτών, κατέληξε να παλεύει για την σωτηρία της, απέναντι σε ομάδες με ανώτερη ποιότητα και σαφώς μεγαλύτερα budgets! Για έναν προπονητή, ποτέ δεν είναι εύκολο να κάνει θαύματα στα μέσα της σεζόν και με ένα ρόστερ που δεν έχει επιλέξει, ωστόσο, με την απόκτηση του Μίροσλαβ Τόντιτς από την Σάσαρι και την προσθήκη του Τζαμόντ Γκόρντον, που θα είναι στην διάθεσή μας το συντομότερο, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!», μας είπε αρχικά ο Ηλίας Ζούρος, που συνάντησε εξαιρετικές συνθήκες στην τουρκική πόλη, που απέχει περίπου 2 ώρες (οδικώς και ακτοπλοϊκώς) από την Κωνσταντινούπολη.

«Ισάξιες ή καλύτερες από τον... ΠΑΟΚ!»

«Η πρόσβαση στην Προύσα, είναι ελαφρώς προβληματική γιατί ο πλησιέστερος λειτουργικός αερολιμένας είναι το “Κεμάλ Ατατούρκ”, στο οποίο για να φτάσει κανείς, πρέπει να οδηγήσει 20 λεπτά μέχρι τα Μουδανιά, προκειμένου να πάρει το φεριμπότ για το λιμάνι της Πόλης (1'45”) και από 'κει οδικώς να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Η οργάνωση του συλλόγου πάντως, είναι εξαιρετική, ενώ από τη νέα σεζόν θα λειτουργήσει και το υπερσύγχρονο γήπεδο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Η πόλη είναι όμορφη, με υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα, έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο και αρκετά αξιοθέατα. Όλα είναι πάρα πολύ καλά, εκτός από την βαθμολογική θέση της ομάδας, την οποία και πρέπει να βελτιώσουμε, σ 'ένα πρωτάθλημα, που όλες σχεδόν οι ομάδες, τολμώ να πω ότι για παράδειγμα, είναι ισάξιες και καλύτερες από τον ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας στην Α1 Κατηγορία...», υπερθεμάτισε ο πρώην προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας.

«Κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό!»

«Από φέτος, που άλλαξε ο κανονισμός με τους δύο Τούρκους στην βασική πεντάδα, το πρωτάθλημα είναι τρομερά ανταγωνιστικό και κάθε αγωνιστική προκύπτουν τουλάχιστον ένα ή δύο αποτελέσματα που δεν θεωρούνται φυσιολογικά. Από τη στιγμή που κάθε ομάδα μπορεί να αγωνίζεται με πέντε Αμερικάνους ή ξένους ταυτόχρονα στην πεντάδα της, όλες οι ομάδες είναι ικανές να κερδίσουν οποιονδήποτε και παρουσιάζονται με έξτρα κίνητρο όταν αντιμετωπίζουν την Φενέρ, την Εφές, την Γαλατασαράϊ, την Μπεσίκτας, την Μπάνβιτ και την Καρσίγιακα, που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ανά 15 μέρες, έχουν ταξίδι μεσούσης της εβδομάδας. Ακόμη και γι' αυτές τις πολύ ισχυρές ομάδες, που ξοδεύουν πολύ ενέργεια στην Ευρωλίγκα και το Eurocup, κάθε παιχνίδι της τουρκικής λίγκας κρύβει παγίδες και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, έχουν ήδη από δύο ήττες εκτός προγράμματος!», σχολίασε ο Έλληνας προπονητής της Τόφας Μπούρσα, που προέβλεψε ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα περάσουν δύσκολο βράδυ στο “Αμπντί Ιπεκτσί”.

Περί Εφές και Φενέρ

«Η προσθήκη του Ερτέλ έκλεισε μία “τρύπα” που είχε στον “άσο”, ενώ οι υπόλοιποι δύο point-guards (Ντρέϊπερ και Μπαλμπάϊ) είναι πολύ καλοί αμυντικοί και ταιριάζουν απόλυτα στην αμυντική φιλοσοφία του Ίβκοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός δίνει πολύ χρόνο στους δύο ταλαντούχους μικρούς της ομάδας, τον Οσμάν και τον Κορκμάζ, οι τέσσερις ψηλοί αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ η ξεχωριστή ποιότητα και το υψηλό μπασκετικό IQ του Στράτου Περπέρογλου, δίνει στην Εφές εξαιρετική ισορροπία μέσα κι έξω από τη ρακέτα. Θεωρώ ότι η ήττα από τη Νίζνι θα έχει αφυπνίσει την τουρκική ομάδα, που θα αποτελέσει δύσκολο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό. Όσον αφορά στην Φενέρμπαχτσέ, η απόκτηση του Ζήση προσέθεσε εμπειρία και καθαρό μυαλό στο ρόστερ που σφύζει από ταλέντο κι αθλητικά προσόντα κι έχει πολύ βάθος. Θεωρώ ότι ομάδα του Ομπράντοβιτς θα βελτιώνεται συνεχώς από παιχνίδι και παιχνίδι και θα “ρεφάρει” τις ήττες που έχει κάνει ως τώρα και οι οποίες, αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, έχουν έρθει κυριολεκτικά στα τελευταία δευτερόλεπτα... Γενικά πιστεύω ότι το τουρκικό μπάσκετ, με τα χρήματα που έχουν επενδύσει οι μεγάλες ομάδες του στο άθλημα, αξίζει να έχει εκπρόσωπο στο φάϊναλ-φορ και νομίζω ότι φέτος έφτασε η ώρα για να τα καταφέρει!», κατέληξε ο Ηλίας Ζούρος.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα