Ολυμπιακός: Αν παίξει μπάσκετ, θα έχει κι άλλη ευκαιρία

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αφού έβαλε κολλύριο στα μάτια του για να μην πονούν άλλο, αναλύει τα όσα είδε στον πρώτο τελικό.

Πόνεσαν τα ματάκια μας… Τι ήταν αυτό το πράγμα. Μόνο μπάσκετ δεν ήταν. Δύο χρόνια έχουμε να δούμε βασικά ένα καλό ντέρμπι. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, αλλά δεν είμαστε για να τρέχουμε σε οφθαλμίατρους.

Πάμε να συζητήσουμε τα του πρώτου τελικού.

Οι ομάδες δε χάνουν, οι ομάδες νικούν για αυτό ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό και όχι… ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό ακόμη κι αν προσπάθησε πολύ για να ηττηθεί.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια παρακολούθησα ένα παιχνίδι μπάσκετ όπου η μία ομάδα χάριζε στην άλλη τη νίκη. Οι γηπεδούχοι «έσπασαν» τα καλάθια με 1/20 τρίποντα με το 5% να πρέπει να είναι ιστορικό αρνητικό ρεκόρ και προσβλητικό για το ίδιο το άθλημα. Προσβλητικός για το άθλημα επίσης ήταν ο τρόπος που μπήκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι καθώς επίσης και το 5/13 βολές. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν η χειρότερη ομάδα της τελευταίας πενταετίας.

Έχω βαρεθεί να ακούω από τους Πειραιώτες ότι, «πρέπει να διορθώσουμε το κακό μας ξεκίνημα». Αυτό συμβαίνει είτε παίζουν με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ είτε με τις… Κουκουβάουνες στο ΣΕΦ. Δε γίνεται όμως. Ας κάνουν επιτέλους κάτι.

Όσο για τις βολές πραγματικά δεν έχω λόγια…

Ο Παναθηναϊκός της τελευταίας περιόδου ήταν επίσης τραγικός. Δε μπορούσε να σκοράρει με τίποτα (πραγματικά σπουδαία άμυνα ο Ολυμπιακός), είχε βιαστικές επιλογές, αλλά εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων του στα τελευταία 70’’.

ΑΞΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

1. Το ποστάρισμα του Ματσιούλις κρίνει ένα ακόμη ντέρμπι. Ο Περπέρογλου και ο Λοτζέσκι είναι πολύ αδύναμοι για να τον αντιμετωπίσουν όταν πάρει τη μπάλα και ο Παπαπέτρου είναι άπειρος. Τι μένει λοιπόν; Άμυνα από μπροστά για να μην πάρει τη μπάλα (το πέτυχε ο Περπέρογλου δύο φορές στην τελευταία περίοδο) ή ο Μάρντι Κόλινς πάνω του ο οποίος έχει τη δύναμη να τον κοντράρει.

2. Οι αποστάσεις στο 70% των επιθέσεων του Ολυμπιακού ήταν ΤΡΑΓΙΚΕΣ!!!

Ο Πέτγουεϊ σε μία φάση στην τελευταία περίοδο που ο Μπαρτζώκας φωνάζει σύστημα για να ποστάρει ο Περπέρογλου δε ξέρει καν το σύστημα και πάει δίπλα του και αφού του φωνάξει ο Σπανούλης κινείται και φεύγει τρέχοντας.

Πάει να ποστάρει ο Πρίντεζης τον Γκιστ και ο Κόλινς ετοιμάζεται να κόψει στη μεριά του και να πάει ουσιαστικά τον παίκτη που τον μαρκάρει ως βοήθεια στον αμυντικό του «Πριντ».

Ο δε Ντάνστον έπαιζε pick ‘n’ roll με τον Σπανούλη και δε ρόλαρε ποτέ στο καλάθι γρήγορα με αποτέλεσμα να μην έχει χώρο να κινηθεί ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Στεκόταν εκεί στην κορυφή.

Πραγματικά ανύπαρκτες αποστάσεις στην επίθεση.

3. Υπέροχος Μάρντι Κόλινς σε όλα του τα καθήκοντα. Δημιουργία, «διάβασμα», εκτέλεση, άμυνα… Λίγο τον ενθουσιασμό του να μετριάσει που τον οδηγεί σε λάθη. Από την άλλη όμως… Γίνεται με καλύτερο παίκτη τον Κόλινς να νικήσεις στο ΟΑΚΑ;

4. Με το σκορ στο 38-36 ο Ματσιούλις βάζει φόλοου και κερδίζει και φάουλ και καπάκι ο Διαμαντίδης κλέβει την μπάλα στα ίσα από τον Μάντζαρη και σκοράρει ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να ξεφύγει αβίαστα στο σκορ.

ΣΚΕΨΕΙΣ

1. Ο Ολυμπιακός δε νίκησε τον Παναθηναϊκό σε ένα γήπεδο όπου πέραν των υβριστικών συνθημάτων σε Σπανούλη και Περπέρογλου ήταν… θέατρο. Ο Ολυμπιακός δε νίκησε τον Παναθηναϊκό που είχε 1/20 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός δε νίκησε τον Παναθηναϊκό με την διαιτησία να παίζει εξαιρετικά σε ένα τόσο κλειστό ματς. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

2. Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ολυμπιακού, ο φόβος να νικήσει στο ΟΑΚΑ. Ούτε κατάρες, ούτε τίποτα άλλο.

3. Ο Πέτγουεϊ σε 11:44 είχε 0/1 τρίποντο και 1 αμυντικό ριμπάουντ! Τίποτα άλλο. Θέλει προσπάθεια.

4. Ο Σλούκας είχε 1/8 σουτ εντός παιδιάς και σε μία φάση τον πέρασε ο Κάρι τόσο εύκολα ο οποίος γυρίζοντας στην άμυνα σίγουρα πίστεψε πως είχε την ταχύτητα του Γουέστμπρουκ. Και αυτό θέλει προσπάθεια.

5. 0/4 βολές Περπέρογλου και Πρίντεζης… Θέλει προσπάθεια.

6. Ρεσιτάλ διαιτησίας και από τους τρεις ρέφερι. Άψογοι σε ένα τόσο κλειστό παιχνίδι. Μοναδική εξαίρεση ίσως ένα φάουλ που σφυρίχτηκε στον Σλούκα πάνω στον Μαυροκεφαλίδη και έδωσαν τρεις βολές. Επίσης δεν ήταν και το 4ο φάουλ στον Μαυροκεφαλίδη που σφύριξαν. Αυτά θυμάμαι εγώ, από ένα λάθος δηλαδή.

Μην πείτε για το αντιαθλητικό οι φίλοι του Ολυμπιακού γιατί ο Λοτζέσκι μπορεί να παίρνει μόνο τη μπάλα, αλλά η κίνησή τιμωρείται σε αυτήν την περίπτωση και η κίνηση που κάνει ο Λοτζέσκι δείχνει πως πάει να του «κόψει το χέρι».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο 30% από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη δε θα ξανά σουτάρει 1/20 τρίποντα. Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα έχει και άλλη ευκαιρία για να κάνει το break…

Στο πιο πολυδιαφημισμένο ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ πονούν τα μάτια μας την τελευταία διετία. Μπάσκετ για κλάματα…

ΥΓ: Δεν έχετε βαρεθεί να τους χαρίζετε παιχνίδια;