Φλεβαράκης: «Μεγάλη επιτυχία, συγχαρητήρια σε όλους»

Φλεβαράκης: «Μεγάλη επιτυχία, συγχαρητήρια σε όλους»

bet365

Η χρονιά για τα Τρίκαλα δεν ξεκίνησε ιδανικά, ωστόσο ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Κώστας Φλεβαράκης μίλησε στο gazzetta.gr για την επιτυχία της ομάδας του και έκανε το απολογισμό της σεζόν.

Η αγωνιστική περίοδο 2013-2014 βρήκε τα Τρίκαλα ξανά στην Α1, ωστόσο η κατάσταση το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν ήταν ευνοϊκή. Στο παρκέ όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με την ομάδα της Θεσσαλίας να παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα στο παρκέ, ειδικά στις εντός έδρας αναμετρήσεις της και τελικά να εξασφαλίζει σχετικά… άνετα την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος το gazzetta.gr μίλησε με τον Κώστα Φλεβαράκη, τεχνικό των Τρικάλων, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους για τη μεγάλη φετινή επιτυχία, σχολίασε τις… εντυπωσιακές εντός έδρας επιδόσεις της ομάδας του, ενώ παράλληλα έκανε και έναν μικρό απολογισμό της σεζόν. Στο… τραπέζι έπεσαν ακόμα το θέμα της βελτίωσης της εικόνας του πρωταθλήματος αλλά και εκείνο των δυνατών επαρχιακών ομάδων που χρειάζεται το μπάσκετ.

«Η ομάδα πέτυχε τον στόχο της»

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ήττα για τα Τρίκαλα (σ.σ. 103-108 από τον ΚΑΟΔ), ωστόσο σίγουρα μιλάμε για μία απόλυτα επιτυχημένη σεζόν (σ.σ. 11η θέση με ρεκόρ 9-17) με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρξαν στην αρχή της σεζόν. Σωστά;
«Ακριβώς έτσι είναι… Στην αρχή υπήρχε αβεβαιότητα, πολλά ερωτηματικά και καθυστερήσεις, όπως όλοι γνωρίζουν. Παρόλα αυτά όμως η ομάδα κατάφερε να σωθεί περίπου ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Το τελευταίο ματς ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για τον θεατή και δεν έχει σημασία η ήττα, αφού αυτό που μετράει είναι πως η ομάδα κατάφερε να πετύχει τον στόχο της και έχει την ευκαιρία να χτίσει πάνω στα θεμέλια της φετινής επιτυχίας, προκειμένου να βρίσκεται και τα επόμενα χρόνια στην Α1».

Η ομάδα πανηγύρισε 8 νίκες σε 13 παιχνίδια στα Τρίκαλα. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη του στόχου της παραμονής η δυνατή έδρα;
«Η έδρα είναι πάντα το βασικό ατού των ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μερικές νίκες παραπάνω εκτός έδρας, καθώς σε κάποια παιχνίδια ήμασταν άτυχοι. Αυτό όμως που μετράει είναι το αποτέλεσμα και η ομάδα έμεινε στην κατηγορία. Η έδρα είναι πάντα το βασικό "όπλο" και αυτό μέτρησε και στη δική μας περίπτωση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα».

«Η επαρχία χρειάζεται το μπάσκετ»

Πόσο σημαντικό είναι για την κατηγορία αλλά και για το μπάσκετ γενικότερα να υπάρχουν δυνατές ομάδες από την επαρχία;
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το βασικότερο βέβαια είναι να υπάρχουν ομάδες με υγεία... Από εκεί και πέρα η επαρχία χρειάζεται το μπάσκετ, αφού είναι πιο εύκολο για μία ομάδα να μαζέψει κόσμο, ενώ και οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν την όποια προσπάθεια γίνεται. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και στα ξένα πρωταθλήματα, εκεί όπου οι ομάδες είναι… απλωμένες σε πολλές πόλεις. Χρειάζονται δυνατές επαρχιακές ομάδες, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει υγεία παντού και σε παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ, πλην φυσικά των δύο… μεγάλων».

Coach θα θέλαμε να μας κάνεις και έναν… μικρό απολογισμό για όλα όσα είδαμε στην κανονική διάρκεια της Α1. Υπήρξε κάποια ομάδα ή κάποιος παίκτης που σε εξέπληξε ή που σε απογοήτευσε;
«Η Νέα Κηφισιά ήταν εκείνη που ξεχώρισε με δεδομένο ότι πρόκειται για μία νεοφώτιστη ομάδα που βρέθηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας. Εμείς όμως την αντιμετωπίσαμε την πρώτη αγωνιστική και δεν μου προκαλεί έκπληξη η πορεία της, καθώς έτσι όπως τους είδα θεωρούσα δεδομένο πως η ΑΕΝΚ θα βρίσκεται στις θέσεις των playoffs και όχι σε εκείνες που θα κρίνουν την παραμονή. Τα οικονομικά της δεδομένα, οι έμπειροι Έλληνες αλλά και οι αθλητικοί ξένοι ήταν τα στοιχεία που την οδήγησαν στην 5η θέση και για εμένα δεν αποτελεί έκπληξη η πορεία της με βάση το υλικό που είχε…

Από εκεί και πέρα όλες οι ομάδες είχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους και φάνηκε πως ναι μεν υπήρχαν διαφορές στα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο αγωνιστικά οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες ανάμεσα στις ομάδες που είχαν κοινούς στόχους».

«Να υπάρξει οικονομική υγεία»

Είσαι ένας έμπειρος τεχνικός, έχεις εργαστεί και το εξωτερικό μεταξύ άλλων, επομένως θα θέλαμε τη γνώμη σου για το τι πρέπει να γίνει ώστε να παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε βάση στο ίδιο το πρωτάθλημα. Πρέπει να μπουν σωστοί κανόνες και να υπάρχουν προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούν οι ομάδες, προκειμένου να αγωνιστούν κανονικά στην Α1. Με τον τρόπο αυτό θα είναι τα πάντα εγγυημένα και θα υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε αυστηροί με όποιον δεν τηρεί αυτούς τους κανόνες.

Πρέπει να μας ενδιαφέρει πάνω από όλα το ίδιο το πρωτάθλημα. Για παράδειγμα η διακοπή που έγινε το Πάσχα ήταν λάθος και δεν έγινε σε κανένα άλλο πρωτάθλημα. Όλοι θέλουμε οι ομάδες μας να πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα, πρώτα από όλα όμως πρέπει να δοθεί βάση στο πρωτάθλημα.

Επίσης είναι δεδομένο πως πρέπει να μικρύνει η ψαλίδα, καθώς ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο και φυσικά πιο πολλούς χορηγούς. Οι κανόνες που πρέπει να μπουν θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει οικονομική υγεία στους συλλόγους και οι ομάδες να τηρούν τις συμφωνίες τους, όποιες και αν είναι αυτές.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα αλλάξει και η εικόνα που βγάζει το πρωτάθλημα μας, που τώρα δεν είναι και η καλύτερη. Πολλοί ξένοι δεν θέλουν καν να ακούν για το ελληνικό πρωτάθλημα και γενικά μας αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία. Υπάρχουν όμως δυνατότητες... Έχουμε μπασκετική κουλτούρα και αν υπάρχει οικονομική υγεία μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα