Μια (πολύ) έξυπνη κίνηση

Μια (πολύ) έξυπνη κίνηση

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Μια (πολύ) έξυπνη κίνηση

bet365

Η προσθήκη του Τζαμόν Γκόρντον θα βάλει τον Άρη στη σωστή αγωνιστική κατεύθυνση και ο Βασίλης Βλαχόπουλος εξηγεί γιατί η ύπαρξη όρου αποδέσμευσης μετά τον πρώτο μήνα συνεργασίας δεν είναι απαραίτητα κακός για τους «κίτρινους».

Ανεξάρτητης της αναγκαιότητάς τους, πολλές φορές οι επίσημες ανακοινώσεις κρίνονται περιττές διότι τις προλαβαίνουν τα γεγονότα αλλά και τα… social media. Τα ξημερώματα ο Αμερικανός ανάρτησε μια φωτογραφία του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram (σ. σ. το background παραπέμπει σε θέση αεροσκάφους) και οι φίλοι του Άρη έσπευσαν να τους ευχηθούν καλή επιτυχία και να του εξηγήσουν ότι θα δικαιωθεί για την επιλογή του.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις βασικές «διατάξεις» ενός συμβολαίου, αλλά βρίσκονται σε διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων. Άρα η επίσημη ανακοίνωση είναι απαραίτητη. Είναι προφανές ότι αυτή η υπόθεση δύσκολα θα χαλάσει, όπως και το ότι – εφόσον ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες – ο αθλητής θα έρθει άμεσα στη Θεσσαλονίκη. Για τον ίδιο εξάλλου, η επιλογή του Άρη στοιχειοθέτησε μια εύκολη απόφαση. Και εξηγούμαστε:

Δεδομένης της επτάμηνης απουσίας του από επίσημους αγώνες, μοιάζει λογική η αμφιβολία για την αγωνιστική κατάστασή του. Πέρυσι το καλοκαίρι, λανθασμένα επέλεξε τη συντηρητική αγωγή για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα τραυματισμού στο χέρι. Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν η απώλεια τριών μηνών γιατί υποβλήθηκε σε επέμβαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό ήταν άνεργος, πριν τελικώς έρθει ο Άρης.

Ήταν εύκολη η απόφαση για τον Γκόρντον διότι ο Άρης ανταποκρίθηκε στις οικονομικές απαιτήσεις του και του προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ιδιαίτερους αγώνες. Εκτός του παραδοσιακού ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η αναφορά έχει να κάνει με τους αγώνες με τη Στρασμπούρ αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτά τα παιχνίδια βλέπουν οι GM των ομάδων, βάσει αυτών αξιολογούν την αγωνιστική κατάσταση ενός παίκτη.

Σημείο κλειδί ήταν η απόφαση του Νίκου Λάσκαρη να αποδεχθεί τον όρο αποδέσμευσης έπειτα από συνεργασία ενός μήνα. Πολλοί εκτίμησαν ότι ο Άρης έγινε υποχείριο των διαθέσεων του Γκόρντον, αλλά ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ σκέφτηκε διαφορετικά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επεξηγήσεις, είναι σαφές ότι ο καταλυτικός μήνας για τον Άρη είναι ο Φλεβάρης. Μια ομάδα είναι υποχρεωμένη να καταστρώσει μακροχρόνια σχέδια αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν (φέτος) τα πράγματα για τον Άρη, δεν μπορεί να κοιτάξει πέρα από τις επόμενες 20-25 ημέρες. Είναι αναγκασμένος να επικεντρωθεί στο «τώρα». Τώρα που το… φαγητό είναι στη φωτιά.

Ο Νίκος Λάσκαρης έδωσε εντολή αποδοχής των όρων του Γκόρντον πριν από περίπου 48 ώρες. Πιθανολογούμε ότι στο μυαλό του βρίσκονται κι άλλοι παράμετροι. Όπως η αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης με παίκτη υψηλού επιπέδου, αλλά και η επτάμηνη απουσία του Γκόρντον από τους επίσημους αγώνες.

Όλοι αξιολογούν τη συγκεκριμένη κίνηση (δηλαδή την αποδοχή του όρου) με βασικό κριτήριο τον πρότερο αγωνιστικό βίο του αθλητή και συνεκτιμώντας ότι ακολούθησε πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο όρος αποδέσμευσης δεν είναι απαραιτήτως κακός για τον Άρη. Θα εξαρτηθεί α) από το επίπεδο ανταπόκρισης του παίκτη και β) από τα αποτελέσματα του Άρη. Αυτή είναι η αλήθεια. Μπορεί τον ερχόμενο Μάρτη ο Άρης να προσπαθήσει να πείσει τον Γκόρντον ώστε να μείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά ενδέχεται να συμβεί και το αντίθετο. Η συνεργασία θα αρχίσει με τη λογική ότι… πάμε μαζί μέχρι το τέλος.

Πάμε στο αγωνιστικό. Ο (έτοιμος) Γκόρντον θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ομάδα λόγω πρότερου αγωνιστικού βίου και μπασκετικής αντίληψης. Οι συνθήκες μοιάζουν ευνοϊκές διότι δεν θα λειτουργήσει σε άγνωστο περιβάλλον. Ξέρει την Ελλάδα από την καλή και την ανάποδη.

Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, είχε αναφερθεί στον καλό φίλο του Ουίλ Κάμινγκς όπου έχουν κοινό τόπο καταγωγής. Τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση.

Είχε μιλήσει για τον Μάικλ Τζένκινς με τον οποίον γνωρίζονται πολύ καλά. Ο Τζένκινς στοιχειοθετεί το σημαντικότερο αγωνιστικό πρόβλημα του Άρη λόγω της αστάθειάς του. Μέχρι στιγμής απέχει από τα παιχνίδια στα οποία τον χρειάζεται ο Άρης. Παρουσία του Γκόρντον, μπορεί να αλλάξει νοοτροπία, αγωνιστική κατεύθυνση και συμπεριφορά. Ο Άρης επέλεξε τον Τζένκινς για να υψώνει το ανάστημά του στους must win αγώνες και όχι όταν οι διαφορές είναι σε υψηλά επίπεδα. Στον Άρη θα συναντήσει και τον Τάντια Ντραγκίτσεβιτς με τον οποίον υπήρξαν συμπαίκτες στην Αναντολού Εφές.

Ο (έτοιμος) Γκόρντον θα δώσει κατεύθυνση στον Άρη στην επίθεση, την έξτρα πάσα που χρειάζεται και θα αποδεσμεύσει τον Κάμινγκς από ευθύνες τις οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορεί να κουβαλήσει. Θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ περιφέρειας και φροντ λάιν καθώς αυτή η γραμμή επικοινωνίας – σε αρκετά παιχνίδια – δείχνει τρομερή δυσλειτουργία.

Κυρίως όμως θα του δώσει προσωπικότητα. Αυτό το στοιχείο λείπει από τη φετινή ομάδα. Ο Άρης διαθέτει παίκτες με αθλητικό εγωισμό, αλλά υστερεί στη νοοτροπία. Δεν ήταν τυχαίες οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Πρίφτη μετά την εμφατική νίκη επί του Ρεθύμνου. Μίλησε για ανωριμότητα και για δυσκολία διαχείρισης νικών. Είπε ότι ενστικτωδώς ή υποσυνείδητα οι παίκτες χαλαρώσουν μετά από ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής, στο παρκέ αποδεικνύεται η ορθότητα των επιλογών. Είναι ευδιάκριτο όμως ότι ο Άρης θωρακίστηκε στο μέτρο του δυνατού ενόψει των αγώνων που θα δώσουν «τίτλο» στη φετινή χρονιά. Αν δηλαδή θα είναι πετυχημένη ή όχι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.