Δεν άλλαξε, απλά κέρδισε

Δεν άλλαξε, απλά κέρδισε

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Δεν άλλαξε, απλά κέρδισε

bet365

Η μοναδική διαφορά του Άρη των τελευταίων αγώνων είναι το αποτέλεσμα και ο Βασίλης Βλαχόπουλος εξηγεί γιατί ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για ενθουσιασμό, κρίνοντας ότι ουσιαστικά συμπεράσματα θα βγουν τον Γενάρη.

Οι πέντε συνεχόμενες νίκες οδηγούν στην αναστροφή του εσωτερικού κλίματος και της ψυχοσύνθεσης των φιλάθλων, αλλά δεν κατηγοριοποιούνται στη λίστα των ενδείξεων που απαιτούνται ώστε να πείσουν ότι ο Άρης θα χαράξει διαφορετική πορεία. Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Είναι προφανές ότι οι διαδοχικές νίκες οφείλονται (και) στην ελάφρυνση του ρόστερ. Το rotation περιορίστηκε (σ. σ. γιατί απουσιάζουν παίκτες οι οποίοι αποκτήθηκαν για να είναι στο παρκέ τουλάχιστον ένα ημίχρονο), οι ρόλοι έγιναν πιο ξεκάθαροι και η λογική της συσπείρωσης για την κάλυψη των απουσιών είχε ευεργετικά αποτελέσματα δίχως να αλλάξουν οι δομές του φετινού Άρη.

Με κίνδυνο παρεξήγησης, βάζουμε στην εξίσωση το αγωνιστικό επίπεδο των τελευταίων αντιπάλων συνυπολογίζοντας επίσης και τον λόγο για τον οποίο χτίστηκε η φετινή ομάδα.

Καλώς ή κακώς, ο φετινός Άρης δημιουργήθηκε για να «τελειώνει» με συνοπτικές διαδικασίες τους αγώνες με αντιπάλους σαν αυτούς των τελευταίων πέντε αγώνων. Επί τούτου θα ισχυριστεί ο καθένας ότι στο προηγούμενο διάστημα δεν έκανε ούτε αυτό.

Οι παίκτες που ευεργετήθηκαν μέσα από τη… σμίκρυνση του rotation (όπως το εξηγήσαμε παραπάνω) είναι οι Τάντια Ντραγκίτσεβιτς, Μιχάλης Τσαϊρέλης. Ο πρώτος βρήκε περισσότερους χώρους για να αποδείξει την ικανότητά του, πλέον το παιχνίδι του ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Ο δεύτερος παίζει περισσότερο στο ζωγραφιστό γιατί εκεί είναι η φυσική θέση του. Καθόλου τυχαία απέκτησε ρόλο και διπλασίασε τα νούμερά του.

Ο Άρης παραμένει μια ομάδα που εξαρτάται – όπως και οι περισσότερες στο σύνολο του ευρωπαϊκού μπάσκετ – από την αποτελεσματικότητά στο μακρινό σουτ αλλά και από την ικανότητά του στο transition game. Σε ατομικό επίπεδο, ο Μάικλ Τζένκινς είναι ο καταλύτης των εκτός έδρας αγώνων του Άρη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος σημείωσε τέσσερις… ξεκούραστες εκτός έδρας νίκες. Ώ του θαύματος, ο Αμερικανός είχε 21 πόντους κατά μέσο όρο και σούταρε με ποσοστό άνω του 50% στο τρίποντο έχοντας 15/29 προσπάθειες.

Και να φανταστεί κανείς ότι – αν παρατηρήσει το παιχνίδι του Άρη – σπάνια θα (τον) δει να βγαίνει από το σκριν και να σουτάρει. Το δικό του σουτ εξαρτάται από την έξτρα πάσα, όταν αυτή υπάρχει.

Στους ίδιους εκτός έδρας τέσσερις αγώνες (σ. σ. Ναχαρίγια, Δόξα Λευκάδας, Προμηθέας Πατρών και Μπάκεν) οι «κίτρινοι» είχαν περί των 16 ασίστ κατά μέσο όρο.

Δεν άλλαξε κάτι δραματικά και επί της περίπτωσης του Ουίλ Κάμινγκς. Παραμένει ένας εντυπωσιακός παίκτης με ιδιαίτερη ικανότητα εκτέλεσης στο ανοιχτό γήπεδο, δημιουργίας plays για τον ίδιο, αλλά και αδυναμία οργάνωσης και ανάγνωσης του παιχνιδιού. Κοινώς, δεν δίνει κατεύθυνση στην ομάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώροι που θα βρει ο Αμερικανός επίσης θα διαμορφώσουν το επίπεδο επιθετικής παραγωγικότητας της ομάδας.

Στη Δανία, στο πρώτο δεκάλεπτο ο Άρης είχε… μηδέν επιθετικό transition και ο Κάμινγκς ουδόλως φάνηκε. Κι έβαλε τους 16 από τους 19 πόντους του στο υπόλοιπο διάστημα του παιχνιδιού όπου κυριάρχησε – για να το πούμε ευγενικά – το ελεύθερο μπάσκετ.

Το βέβαιο είναι ότι στη συγκεκριμένη περίοδο η ομάδα αποκτά ψυχολογία πριν μπει στον Γενάρη ο οποίος – ως ένα βαθμό – θα διαμορφώσει τους στόχους του. Τότε θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, στο ίδιο διάστημα θα διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη δυάδα του ομίλου. Εκεί θα κριθεί.

Και καταλήγουμε στο ζήτημα της ενίσχυσης. Μετά τον αγώνα με την Μπάκεν, ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση «η ομάδα παραμένει ως έχει», βάζοντας στην άκρη κάθε σενάριο ενίσχυσης ή αντικατάστασης.

Στις 30 Νοεμβρίου, στη συγκεκριμένη γωνιά είχαμε γράψει το εξής: «Είναι εξακριβωμένο ότι οι αλλαγές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν όντως η ιδιοκτησία αποφάσισε να προσθέσει στο μπάτζετ ακόμη 300-350 χιλιάρικα, ας το κάνει άμεσα».

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Νίκου Λάσκαρη και η δήλωση ότι… «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την ομάδα». Όταν όμως πήρε στα χέρια την ανάλυση του... λογαριασμού, τάχθηκε υπέρ της εμπιστοσύνης στους υπάρχοντες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εννιά ημέρες αργότερα, στην ίδια γωνιά γράψαμε τα εξής: «Μέσα από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι ο Άρης έχει καταλήξει στο στιλ του παίκτη που επιθυμεί ούτως ώστε να αντικαταστήσει προσωρινά τον Μπάκνερ. Και το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση πριν την επιστροφή των Καββαδά, Γιάνκοβιτς. Η στασιμότητα δεν σχετίζεται τόσο με τις επιλογές που προσφέρει η αγορά αλλά κυρίως με την αμφιβολία επί των χαρακτηριστικών του παίκτη που πρέπει να έρθει καθώς επίσης και με τον οικονομικό παράγοντα».

Με εξαίρεση την περίπτωση ενός σέντερ, δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια αντικατάστασης του Έρικ Μπάκνερ για τρεις λόγους.

Πρώτον: Ουδέποτε επικράτησε βεβαιότητα για το στιλ του παίκτη που χρειάζεται η ομάδα. Αν κανείς επιχειρήσει να εισβάλει στα… εσώψυχα του οργανισμού που λέγεται Άρης θα ακούσει εντελώς διαφορετικές αποφάσεις. Καθόλου τυχαία ο Άρης είχε ρωτήσει για κοινοτικό πλέι μέικερ, μετά κοίταξε τους πάουερ φόργουορντ έχοντας παράλληλα το βλέμμα του και στους σέντερ.

Δεύτερον: Αποδείχθηκε ότι η ιδιοκτησία είναι απρόθυμη στην περαιτέρω ενίσχυση της φετινής επένδυσης. Φέτος η ιδιοκτησία αύξησε τον προϋπολογισμό του αγωνιστικού τμήματος και παρέδωσε εν λευκώ τη διαχείριση του στο τεχνικό επιτελείο. Στην πορεία προχώρησε στην αντικατάσταση του τραυματία Σανικίντζε και μετά πρόσθεσε στο ρόστερ τον Γιάνκοβιτς.

Οι προθέσεις της αποδείχθηκαν στο διάστημα της σκέψης αποδέσμευσης των τριών εκ των τεσσάρων Αμερικανών και κυρίως επί της υπόθεσης του Ντέβιν Μαρμπλ. Η διαφωνία επί των όρων αποδέσμευσης του αθλητή οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση η οποία δε συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές.

Τρίτον: Επικρατεί η πεποίθηση ότι ο Έρικ Μπάκνερ δεν θα απουσιάσει διάστημα τριών μηνών, όπως αρχικά είχε σημειωθεί, αλλά καταβάλλει προσπάθεια ώστε να είναι «παρών» στον αγώνα του Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.