Η μάχη της ανόδου στην Α2 θα έχει... άρωμα EuroLeague

Η μάχη της ανόδου στην Α2 θα έχει... άρωμα EuroLeague

bet365

Η Α2 γέμισε φέτος... βαριά βιογραφικά και το Gazzetta παρουσιάζει το νέο πρωτάθλημα που κάνει τζάμπολ το απόγευμα του Σαββάτου 16/10 και στο οποίο θα αγωνίζονται πλέον ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Δημήτρης Βεργίνης, δίνοντας τρομερό ενδιαφέρον στη μάχη της ανόδου.

Για τον Γιάννη Μπουρούση, η απόφασή του να αφήσει στην άκρη την απόσυρση και να επιστρέψει στα παρκέ της Α2 με τη φανέλα της Καρδίτσας, δεν είναι ένα ρίσκο ή κάτι τέτοιο. Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής ομάδας και ένας από τους κορυφαίους ψηλούς που αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην EuroLeague, άντεξε μακριά από τα παρκέ σκάρτους τρεις μήνες. Στις 9 Ιουλίου ανακοίνωσε το αντίο μπαίνοντας σε μια λίστα εκλεκτών αθλητών που έβαλαν τέλος στην καριέρα τους και στις 27 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το δικό του «I'm Back» για να ενισχύσει την ομάδα της γενέτειράς του στην Α2 που κάνει τζάμπολ το Σάββατο 16/10 με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής ενώ προηγουμένως η έναρξη της περιόδου μετατέθηκε για μια εβδομάδα.

Ο Μπουρούσης αποτελεί το πιο ηχηρό όνομα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22, εντούτοις δεν είναι ο μόνος βετεράνος πρώτης γραμμής που θα αγωνιστεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αποχώρησε από τον Ιωνικό Νικαίας για να φορέσει τη φανέλα του ιδιαίτερα φιλόδοξου Τρίτωνα, εκεί όπου θα έχει συμπαίκτη τον Απόλλωνα Τσόχλα έπειτα από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό Β'. Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης απολαμβάνει την παρουσία του στα βόρεια προάστια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τη φανέλα του Αμαρουσίου, ο Δημήτρης Βεργίνης βρήκε τον Μπουρούση στην Καρδίτσα και ο Νίκος Παπανικολάου συνεχίζει να ηγείται του Ψυχικού. Το Gazzetta παρουσιάζει τους σημαντικότερους άξονες στους οποίους κινείται φέτος η ιδιαίτερα ανταγωνιστική Α2.

Μπουρούσης

Οι βετεράνοι

Στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασής του από την Καρδίτσα, ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκαθάρισε πως έχει μια υποχρέωση προς την πόλη του, κάνοντας λόγο για το τελευταίο στοίχημα με τον εαυτό του όσον αφορά την απόφασή του να πατήσει ξανά παρκέ. Ο 37χρονος ψηλός... κατηφορίζει στην Α2 έχοντας ουκ ολίγα επιτεύγματα στο βιογραφικό του:

Πρωταθλητής Ευρώπης (2015)
2x All-EuroLeague First Team (2009, '16)
Πρωταθλητής Ισπανίας (2015)
2x κυπελλούχος Ισπανίας (2014, '15)
2x κάτοχος Supercopa (2013, '14)
2x Πρωταθλητής Ελλάδας (2002, '17)
3x Κυπελλούχος Ελλάδας (2010, '11, '17)
Χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2005
Χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 2009

Ο άλλοτε σέντερ των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο, Μπασκόνια μεταξύ πολλών άλλων, θα φορέσει τη φανέλα της Καρδίτσας και θα αγωνιστεί στα παρκέ της Α2 Ανδρών, θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας της αγαπημένης τους πατρίδας για να προβιβαστεί στην Basket League.

Οι μεγάλες κινήσεις στην Α2 συνεχίστηκαν με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Μετά από κάτι από παραπάνω από έναν χρόνο στον Ιωνικό, με τον οποίο θα είχε την προοπτική φέτος να αγωνιστεί στο FIBA Europe Cup ως αρχηγός των Νικαιωτών, ο 37χρονος ψηλός άλλαξε ομάδα και κατηγορία για χάρη του Τρίτωνα που έχτισε ομάδα με στόχο να διεκδικήσει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Ο Μαυροκεφαλίδης θα παίξει για δεύτερη φορά στην καριέρα του στην Α2 (σ.σ. το έκανε το 2018-19 στον Ιωνικό), έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας και παίζοντας σε Ρόμα, Βαλένθια, Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, Μπαρτσελόνα και Λιέτουβος Ρίτας.

Στην Καρδίτσα θα συνεχίσει την καριέρα του και ο Δημήτρης Βεργίνης. Ο 34χρονος γκαρντ έχει μακρά διαδρομή στην Basket League με τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα Πάτρας, το Λαύριο και εσχάτως τον Ηρακλή. Επίσης το 2009 ήταν μέλος του Παναθηναϊκού που ολοκλήρωσε τη χρονιά με triple - crown (πρωτάθλημα, Κύπελλο, EuroLeague), παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες ομάδες που αγωνίστηκαν ποτέ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Όσον αφορά τον Γιάννη Γκαγκαλούδη, ο 43χρονος γκαρντ αγωνίζεται στο Μαρούσι από το 2019, φτάνοντας μάλιστα ως τα playoffs ανόδου όπου η ομάδα των βορείων προαστίων αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. Ο Γκαγκαλούδης παραμένει κομβικός για το Μαρούσι, ολοκληρώνοντας την περσινή σεζόν με 23.9 πόντους, 5 ασίστ, 1.6 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα.

Μαυροκεφαλίδης

Τα φαβορί για την απευθείας άνοδο

Η Καρδίτσα, ο Τρίτων και ο Χαρίλαος Τρικούπης συγκαταλέγονται στην πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος όσον αφορά τα φαβορί για την απευθείας άνοδο στην Basket League.

Αρχικώς, όλα μοιάζουν ιδανικά για την Καρδίτσα που στηρίζεται στο δίδυμο των Μπουρούση - Βεργίνη και δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο νεόδμητο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, χωρητικότητας 2.500 θέσεων. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο... μπαρουτοκαπνισμένος Δημήτρης Λιόγας ενώ στο ρόστερ ξεχωρίζουν επίσης ο Νίκος Κακλαμάνος που συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, ο Θοδωρής Τσιλούλης και ο Μαυροβούνιος φόργουορντ/σέντερ (26χρ., 2μ.12) Μίλοβαν Ντράσκοβιτς.

Από κει και πέρα, ο ιστορικός Τρίτων έκανε σημαντικές κινήσεις, δημιουργώντας ένα σύνολο που διαθέτει εξαιρετικές μονάδες, οι οποίες καλούνται να γίνουν ομάδα. Πλην του Μαυροκεφαλίδη, τη φανέλα του Τρίτωνα φόρεσαν επίσης ο Απόλλων Τσόχλας και ο Πέτρος Μελισσαράτος που πανηγύρισαν την άνοδο στην Basket League με τον Ολυμπιακό Β', καθώς και οι Γιάννης Δημάκος, Τάσος Αντωνάκης.

Στο Μεσολόγγι, ο Ντίνος Καλαμπάκος καλείται να διεκδικήσει την άμεση επιστροφή του Χαρίλαου Τρικούπη στην Basket League, όπου αγωνίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που ξεχωρίζουν, ο Καλαμπάκος μπορεί να υπολογίζει στον Φώτη Βασιλόπουλο, τον Στάθη Παπαδιονυσίου που έπαιξε πέρσι στον Ολυμπιακό Β' και τον Βόσνιο σέντερ Φάχρο Αλίχοντζιτς (32χρ., 2μ.08).

Τα playoffs και η μέση της βαθμολογίας

Στη β' ταχύτητα του πρωταθλήματος ανήκουν θεωρητικά το Μαρούσι και η Ελευθερούπολη. Η ομάδα των βορείων προαστίων είναι η πιο έμπειρη στην κατηγορία και ο κόουτς Γιώργος Σκαραφίγκας στηρίζεται εν πολλοίς στο δίδυμο των Γιάννη Γκαγκαλούδη - Ορφέα Στασινού στην περιφέρεια. Στα της Ελευθερούπολης, τα playoffs ανόδου συνιστούν ρεαλιστικό στόχο για την ομάδα της Καβάλας που έκανε ολικό rebuilding, αφού μόνο οι Γιάννης Σταμπουλής και Παναγιώτης Ερμείδης συνεχίζουν από πέρσι. Ο έμπειρος σέντερ Σταύρος Τουντζιαράκης, ο Διονύσης Σκουλίδας και ο 28χρονος Βόσνιος φόργουορντ Γιόβαν Τζόρτζεβιτς Μαρίνκοβιτς αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία της.

Από κει και πέρα, ο Αμύντας, η Καβάλα, ο Κόροιβος Αμαλιάδας, ο Πανερυθραϊκός, ο Φίλιππος Βέροιας και το Ψυχικό συγκαταλέγονται στις ομάδες που θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη.

γκαγκαλούδης

Η επιστροφή των κοινοτικών

Στο φετινό πρωτάθλημα της Α2, δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας παίκτης που προέρχεται από την ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA (κοινοτικός). Κάθε ομάδα της κατηγορίας έχει δικαίωμα να αποκτήσει ή να αντικαταστήσει τον παραπάνω αθλητή μέχρι τις 15/2/2022.

Οι κοινοτικοί της Α2

Ελευθερούπολη: Γιόβαν Τζόρτζεβιτς (28χρ., 1μ.98)
Αμύντας: Ντίλον Αβάρε (26χρ., 1μ.83)
Καρδίτσα: Μίλοβαν Ντράσκοβιτς (26χρ. 2μ.12)
Τρίτων: Νεμάνια Μανοΐλοβιτς (28χρ., 1μ.93)
Ψυχικό: Φρανκ Ράιντερ (24χρ., 2μ.08)
Δάφνη Δαφνίου: Νίκολα Στανόγεβιτς (31χρ., 2μ.04)
Φίλιππος Βέροιας: Μίλιαν Ντρεκάλοβιτς (30χρ., 2μ.02)
Καβάλα: Μάλκολμ Άρμστεντ (32χρ. 1μ.85)
Κόροιβος: Στέφαν Μίτροβιτς (25χρ., 1μ.95)
Αγρίνιο: Ράντεκ Φάρσκι (22χρ., 1μ.94)
Χαρίλαος Τρικούπης: Φάρο Αλίχοντζιτς (32χρ., 2μ.08)

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

17.00: Αγρίνιο-Καρδίτσα
17.00: Πανερυθραϊκός-Κόροιβος
17.00: Φίλιππος Βέροιας -Ψυχικό
17.00: Δάφνη Δαφνίου-Καβάλα
17.00: Μαρούσι-Ελευθερούπολη
17.00: Τρίτωνα - Χαρίλαος Τρικούπης
20.00: Αμύντας-Παγκράτι
Ρεπό: Οίαξ Ναυπλίου

 

Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE Τελευταία Νέα