ΕΟΚ: Με Ζαγκλή, Τζάμσι και Μπατίστ το τζάμπολ για τα 90 χρόνια FIBA στο Ηράκλειο (vid)

Newsroom
ΕΟΚ: Με Ζαγκλή, Τζάμσι και Μπατίστ το τζάμπολ για τα 90 χρόνια FIBA στο Ηράκλειο (vid)

bet365

Από το Ηράκλειο Κρήτης το τριήμερο 13-15 Μαϊου θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση της FIBA, που διοργανώνει η ΕΟΚ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Σήμερα (10/5) στα γραφεία της ΕΟΚ δόθηκε η εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της μεγάλης αυτής γιορτής, με τους διοργανωτές να εκφράζουν την τιμή που νιώθουν για την ανάληψη μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης για το μπάσκετ και να αποκαλύπτουν το πλήθος προσωπικοτήτων που θα «παρελάσουν» από το «Λίντο» για να βραβευτούν αλλά και να παίξουν το αγαπημένο τους σπορ, σε ένα πολύ χορταστικό μπασκετικό μενού.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου:

Βαγγέλης Λιόλιος (πρόεδρος ΕΟΚ): «Καλησπέρα σε όλους. Κύριε υπουργέ καλώς ήρθατε για ακόμα μία φορά στο χώρο του μπάσκετ, στα γραφεία μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Πρέπει να έχουμε κάνει ρεκόρ συναντήσεων, κάτι που δείχνει τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Πριν από 90 χρόνια ένας Έλληνας ο Συμεών Μαυροσκούφης και με αυτό εδώ το χαρτί, το έχω εδώ μαζί μου, ήταν εκπρόσωπος εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ σε μια σύσκεψη στη Γενεύη όπου 8 χώρες αποφάσισαν να ιδρύσουν της FIBA. Μαζί με την Ελλάδα ήταν η Αργεντινή, η Τσεχοσλοβακία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Λετονία η Ρουμανία και φυσικά η Ελβετία.Η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα που αγαπάει, που αναπτύσσει και απολαμβάνει το μπάσκετ, αλλά είναι μία χώρα που ίδρυσε τηFIBA.

Σήμερα, φέτος, συμπληρώνουμε 90 χρόνια από την ίδρυση της FIBA και όλος ο μπασκετικός κόσμος γιορτάζει. Έτσι εμείς παίρνουμε πρώτοι τη σκυτάλη σε συνεργασία πάντα με τη FIBA, με την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Αθλητισμού, τη σκέπη μας δηλαδή, του σπιτιού μας, του παγκόσμιου σπιτιού μας και του ελληνικού σπιτιού μας. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι το επόμενο τριήμερο, 13-15 Μαΐου, ένα τριήμερο μπάσκετ, αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους πυλώνες του παγκόσμιου μπάσκετ που είναι το Γυναικείο μπάσκετ, το τουρνουά 3Χ3, είναι το αναπτυξιακό και είναι το μπάσκετ σε όλες τις εκφάνσεις του. Ο χώρος που θα τελεστή αυτό είναι πάρα πολύ γνώριμος σε όλους μας.

Το μπάσκετ ξέρετε ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη τη ΧΑΝΘ και μετά προχώρησε, σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα,είχαμε επιτυχίες με την εθνική ομάδα, έχουμε δίπλα μας τα δύο ευρωπαϊκά κύπελλα, είχαμε επιτυχίες στο μπάσκετ γυναικών, είχαμε επιτυχίες στο αναπτυξιακό. Το μπάσκετ πήγε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μπήκε στο DNA στην καρδιά του Έλληνα. Το μπάσκετ πήγε στην Κρήτη όπου πολλές διοργανώσεις έγιναν εκεί. Έτσι η σκέψη ήταν οι εορτασμοί να ξεκινήσουν από το Ηράκλειο. Εκεί θα μαζευτούμε για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε αυτή την ιδρυτική μέρα, τα 90 χρόνια FIBA. Θα χαρούμε που θα παραστεί και ο γ.γ. της FIBAκ. Ανδρέας Ζαγκλής, αλλά και παλαίμαχοι παίκτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Θα ξεκινήσει μια γιορτή λοιπόν ώστε να ξαναβγούμε πάλι στην κοινωνία, να γιορτάσουμε και να φέρουμε τον κόσμο μαζί μας.

Είναι μεγάλη μας χαρά μας που κάνουμε αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είναι μαζί μας η FIBA και είμαστε οι πρώτοι που ξεκινάμε παγκοσμίως που πήραμε τη σκυτάλη, και είμαστε πολύ χαρούμενοι κύριε υπουργέ για την υποστήριξή σας πάμε μαζί να υλοποιήσουμε αυτό το τριήμερο στηνΚρήτη κύριε υπουργέ και να πάμε και σε άλλες πόλεις».

Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού): «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ενόψει μιας ακόμα κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Είναι τιμή για την Ελλάδα, την Κρήτη και πιο ειδικά το Ηράκλειο, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου και το Λίντο να επιλεγούν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυσή της.

Η FIBA, μια από τις πιο γνωστές, πιο επιτυχημένες και πιο ισχυρές αθλητικές Ομοσπονδίες στον κόσμο, με 213 εθνικές Ομοσπονδίες επίσημα στο δυναμικό της και πληθώρα επιτυχημένων διοργανώσεων είναι μία ανάσα από τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής.

Η Ελλάδα, πολύτιμο κομμάτι της ζωής της FIBA γιορτάζει μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, σ’ ένα τριήμερο γεμάτο μπάσκετ στις 13, 14 και 15 Μαΐου.

Σίγουρα, αν ανακοινώναμε αυτό το γεγονός πριν τρία χρόνια, ενδεχομένως πολλοί να «έτριβαν τα μάτια τους». Ο δικός μας ελληνικός αθλητισμός όμως, ο ελληνικός αθλητισμός της εξωστρέφειας, της προβολής της χώρας μας, της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, μας έχει συνηθίσει για τα καλά πλέον στο να αποτελεί επίκεντρο και σημείο αναφοράς εμβληματικών διεθνών γεγονότων.

Και πιο πολύ το Ηράκλειο, μια πόλη με σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό υπόβαθρο, που μέχρι πρότινος δεν είχε τη δυναμική να τα συνδυάσει με την αθλητική του παράδοση, πλέον έχει αποδείξει την αξία του και την ικανότητά του να φιλοξενεί εμβληματικά event.

Για την πραγματοποίηση των εορτασμών των 90 χρόνων από την ίδρυση της FIBA, πολύτιμοι «συμπαίκτες» είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομονοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλης Λιόλιος και ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, σε συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει στα γραφεία της ΕΟΚ, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και βάλαμε μπροστά για την οριστική επιστροφή του ελληνικού μπάσκετ στο διεθνές προσκήνιο. Διότι δεν νοείται το μπάσκετ, που είναι το δεύτερο σε δημοφιλία και εξαιρετικά εξελισσόμενο άθλημα στη χώρα μας, που μας έχει χαρίσει τόσες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, να μένει «βαλτωμένο» στην εσωστρέφεια.

Πρέπει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Η παρουσία του Βαγγέλη Λιόλιου στο τιμόνι της Ομοσπονδίας έχει αλλάξει το τοπίο. Δεν αφήνει καμία δύναμη αναξιοποίητη για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Έχει δημιουργήσει μια νότα αισιοδοξίας, ένα κλίμα διαφορετικό το οποίο το χρειάζεται ο ελληνικός αθλητισμός και χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αλλά και τους στόχους που έχουμε θέσει από τη στιγμή της εκλογής του.

Είμαστε χαρούμενοι όμως, που έχουμε πολύτιμο σύμμαχο τον Ανδρέα Ζαγκλή. Έναν άνθρωπο, που έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας του μπάσκετ, δεν ξέχασε όμως ποτέ από πού ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δική του στήριξη και εμπιστοσύνη.

Το τριήμερο 13 – 15 Μαΐου φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε στο Λίντο τη γιορτή του αθλητισμού και του μπάσκετ, που θα ενώσει μικρούς και μεγάλους.

Η μπασκετική οικογένεια θα ζήσει ένα πλούσιο αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Στοχεύουμε, με αφορμή αυτό τον σπουδαίο εορτασμό, να αναδείξουμε όλες τις εναλλακτικές μορφές αγώνων καλαθοσφαίρισης, όπως είναι οι αγώνες 3Χ3, να δώσουμε έμφαση σε λιγότερο προβεβλημένα μπασκετικά αθλήματα, όπως η καλαθοσφαίριση γυναικών και η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο και φυσικά να «παντρέψουμε» την ζωντανή ιστορία, με το μέλλον της καλαθοσφαίρισης, μέσα από τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων βετεράνων θρύλων σε έναν συμβολικό αγώνα.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 14 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί Ένα λαμπερό Gala, με βραβεύσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο διεθνές μπάσκετ, αλλά και πρωταγωνιστών του μπάσκετ της Κρήτης. Το Λίντο θα ζήσει κάτι πρωτόγνωρο: Μια παρέλαση της ελίτ του μπάσκετ.

Η πόλη του Ηρακλείου, αλλά και όλη η κρητική κοινωνία, θα ζει στον παλμό των μπασκετικών event με τη μουσική υπόκρουση από μαθητικές χορωδίες και τοπικά συγκροτήματα.

Πλήθος περιπτέρων από αθλητικές εταιρίες, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γυμναστηρίων Ηρακλείου, ομάδες αθλητικής ρομποτικής και e-sports και φορείς της περιοχής, θα δώσουν το δικό τους διαφορετικό χρώμα σε αυτήν την μεγάλη γιορτή.

Επειδή όμως, αθλητισμός, εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά είναι έννοιες αλληλένδετες, επιδιώξαμε ώστε ο τριήμερος αυτός εορτασμός να έχει κοινωνικό πρόσημο. Για τον λόγο αυτό και τα έσοδα όλων των εκδηλώσεων και των περιπτέρων, θα διατεθούν στην προσπάθεια της «ΘΕΜΑ 117Α Λέσχες Lions Νοτίου Ελλάδος», ως συνεισφορά για την αγορά ενός θερμικού κυκλοποιητή για παιδιά με καρκίνο.

Η χώρα μας άνοιξε μια νέα, χρυσή σελίδα στο κεφάλαιο του αθλητισμού, της εξωστρέφειας του αθλητισμού με σημαντικά θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα του αγωνιστικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού, όχι μόνο στην ευζωία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στον τομέα της διεθνούς προβολής της χώρας μας και της οικονομικής ανάπτυξης. Οι τριήμερες αυτές εκδηλώσεις ταυτίζονται απόλυτα με τον στόχο αυτό. Και είμαι βέβαιος ότι είναι μόνο η αρχή για την επιστροφή του ελληνικού μπάσκετ στη θέση που του αξίζει».

Εβίνα Μάλτση (project manager στην προώθηση του μπάσκετ γυναικών της ΕΟΚ): «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σε αυτό το πάνελ. Δείχνετε έμπρακτα τη στήριξή σας και στο μπάσκετ γυναικών. Για την εκδήλωση στο Ηράκλειο είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και για τη Κρήτη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι σαν Έλληνες και ως πρεσβευτές του αθλήματος να είμαστε εκεί με στόχο να δείξουμε σε όλους ότι το μπάσκετ είναι ενιαίο. Για εμάς είναι το καλύτερο άθλημα, έχει τη δύναμη να αλλάζει ζωές, το έχει αποδείξει πολλές φορές».

Δήμος Ντικούδης (μέλος ΔΣ ΕΟΚ): «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στο πάνελ αυτό με όλες αυτές τις προσωπικότητες δίπλα μου. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο εορτασμός για τη FIBA συνδυάζεται με όλες αυτές τις δράσεις στην Κρήτη, καθώς έχουν ως σκοπό να αναπτύξουν το μπάσκετ ακόμα περισσότερο. Θέλω δοθείσης της ευκαιρίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αυγενάκη γιατί είναι πολύ κοντά σε όλη την προσπάθεια που κάνει η ομοσπονδία αυτούς τους μήνες. Εύχομαι να είναι ένα τριήμερο πολύ επιτυχημένο, να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Η Κρήτη είναι ένα μέρος το οποίο έχει στηρίξει πάρα πολύ, δείχνει έμπρακτα τη φιλοξενία της και τη βοήθεια στην ομοσπονδία και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα. Εμείς θα δώσουμε το παρών και όσοι θα βρεθούν εκεί ευχόμαστε να απολαύσουν αυτό το τριήμερο».

Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΟΚ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων):«Σήμερα είναι μέρα χαράς για όλους μας. Προωθούμε μία δράση η οποία θα αναδείξει τόσο το ελληνικό μπάσκετ, όσο και το διεθνές. Η εξωστρέφεια, η αλληλεπίδραση με τον κόσμο του μπάσκετ, με την κοινωνία του μπάσκετ αλλά και ευρύτερα αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας και μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από το ορόσημο των 90 χρόνων της FIBAνα αναδείξουμε τις ιστορικές καταβολές του μπάσκετ, να συναντήσουμε και να αλληλεπιδράσουμεμε ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του αθλήματος, Έλληνες διεθνείς, μορφές οι οποίο μπορούν να δώσουν ένα βήμα παραπέρα στο ελληνικό μπάσκετ αλλά και στο διεθνές, αλλά και εν γένει να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να δώσουμε ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα του αθλήματος διεθνώς. Η Ελλάδα η Κρήτη αποτελούν επίκεντρο του διεθνούς μπάσκετ. Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι γι αυτό. Καλώ όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, όλο τον κόσμο του αθλητισμού, του μπάσκετ αλλά και συνολικά την κοινωνία».

Ο Βασίλης Σκουντής, δημοσιογράφος και συντονιστής των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια της FIBA στο Ηράκλειο έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και αποκάλυψε και τα μεγάλα ονόματα του μπάσκετ που θα τιμηθούν.

Ειδική βράβευση θα γίνει στον γενικό γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή και τους Μάικ Μπατίστ και Ντορόν Τζάμσι.

Σε πρώτη θέση θα βρεθούν ακόμη οι Μαρία Γιαλιτάκη, Κατερίνα Γλυνιαδάκη, Αλεξία Τριαλώνη, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Κώστας Γκαγκαουδάκης, ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο Γιώργος Κουκλάκης, ο Πέτρος Οικονομάκης (εις μνήμη), ο Δημήτρης Μαυροειδής, στους οποίου το πρόσωπο θα τιμηθούν οι εν ενεργεία αθλητές Ιωάννα Κριμίλη, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Χρήστος Σαλούστρος και Αντώνης Κόνιαρης, οι προπονητές Μιχάλης Δασκαλάκης, Φρόσω Δημητρουλάκη, Γιώργος Καλαφατάκης, Γιώργος Μακράκης, Μιχάλης Κανάκης, Αργύρης Πεδουλάκης, Κώστας Πλευράκης, Νίκος Τούλης, οι διαιτητές Γιάννης Μαλαμάς και Γιάννης Ράλλης, ομάδα βετεράνων Καλαθοσφαιριστών, οι παράγοντες Γιώργος Χαλαμπαλάκης, Κωστής Ζομπανάκης, Νίκος Σαραντινός, Μάνος Σφακιανάκης, Μανώλης Παπακαλιάτης, Μπάμπης Μαρκάκης, Γιάννης Καλαϊτζάκης και Γιάννης Ασπραδάκης. Ειδική αναφορά θα γίνει στους αποβιώσαντες Παύλο Βαρζακιάν, Κώστα Διονυσόπουλο και Χάρη Ευαγγελινό.

90 Χρόνια FIBA
Τριήμερες εκδηλώσεις, Λίντο Ηρακλείου Κρήτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5

Α. Περιβάλλοντας χώρος ΛΙΝΤΟ:
10:00 – 18:00: Αγώνες 3×3 (ανάλογα τις συμμετοχές)
19:00 – 20:00: Αγώνας Παλαιμάχων vsΒουλευτές (στο γήπεδο του 3×3)
20:30 Συναυλία από σχολικά συγκροτήματα

Β. Κλειστό ΛΙΝΤΟ:
19:30: AOΆνδρου – ΓΑΣ Ανδρογέας (Πανελλήνιο ΠρωτάθλημαΚορασίδων)


ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5

Α. Περιβάλλοντας χώρος ΛΙΝΤΟ:
10:00 – 16:00: Αγώνες 3×3 (ανάλογα τις συμμετοχές)
16:30: Διαγωνισμός Τρίποντων από συμμετοχές του 3×3
19:00:GALA με βραβεύσεις (στο γήπεδο του 3x3)
21:00: StreetPartyGalaEnding

Β. Κλειστό ΛΙΝΤΟ:
12:00 – 13:30: Αγώνας Παλαιμάχων Ελλάδος vs Παλαιμάχων Μικτής Κρήτης

14:00 – 15:30: Αγώνας με αμαξίδια ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ (mix)
17:00: ΓΑΣ Ανδρογέας – ΑΣ Ηρακλής 2000 Κω (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5

Α. Περιβάλλοντας χώρος ΛΙΝΤΟ:
12:00 – 17:00: Αγώνες 3×3 Ημιτελικοί, Τελικοί και Απονομές

17:00: Βραβεύσεις Παραγόντων Κρητικού μπάσκετ

Β. Κλειστό ΛΙΝΤΟ:
12:00 – 13:00 Αγώνας εκμάθησης με αμαξίδια (Ομάδα ΑΣΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με Παιδιά)
14:30: AOΆνδρου – ΑΣ Ηρακλής 2000 Κω (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων)


Καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, από το πρωί έως τη λήξη των δραστηριοτήτων, θα λειτουργούν στον περιβάλλοντα χώρο του Λίντο Περίπτερα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΕΟΚ, αθλητικών προϊόντων, κοινωνικών δομών κλπ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα