Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ;

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ;

bet365

Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ της ΔΕΚΑ έκανε εκπληκτικά πράγματα στην τελική φάση του Παιδικού Πρωταθλήματος και το Gazzetta σκιαγραφεί τον 16χρονο φόργουορντ με τη βοήθεια του Νίκου Χατζηβρέττα και του προπονητή του Ιωσήφ Νικολαΐδη.

Η αλήθεια είναι ότι η κουβέντα για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ έχει ανοίξει εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, αφού συστήθηκε στους κύκλους του μπάσκετ στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Ένα αυθεντικό «διαμαντάκι» που κατοικοεδρεύει στο παλάτι που έχτισε ο Νίκος Χατζηβρέττας στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, δίνοντας… σάρκα και οστά στο όνειρο της δημιουργίας μιας σωστής ακαδημίας μπάσκετ, της «ΔΕΚΑ», η οποία έκλεισε έξι χρόνια ζωής και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση αλλά και ανάπτυξη ταλέντων. Στις εγκαταστάσεις της προπονούνται πλέον περισσότερα από 450 παιδιά, η εξέλιξή της αποδεικνύεται μέσα από την παρουσία των ομάδων της στις τελικές φάσεις των παιδικών και εφηβικών Πρωταθλημάτων, ενώ η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική.

Ο 16χρονος Σαμοντούροβ είναι τέκνο αυτής της ακαδημίας. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με γονείς οι οποίοι μεγάλωσαν στην ίδια πόλη, με ρίζες από τη Γεωργία. Το ύψος του (2.09), το εντυπωσιακό άνοιγμα χεριών του και κυρίως το φυσικό ταλέντο του, είναι στοιχεία που εντυπωσιάζουν και δικαιολογούν γιατί θεωρείται μεγάλο project όχι μόνο για τη «ΔΕΚΑ» αλλά και για τις εθνικές ομάδες στις οποίες αγωνίζεται. Σε άλλες εποχές, λόγω ύψους, αυτό το παιδί θα δουλεύονταν για τη θέση του σέντερ, ωστόσο, το πλάνο της ομάδας του Νίκου Χατζηβρέττα στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των στοιχείων που διαθέτει για να αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «3». Γιατί διαθέτει πολύ καλό χειρισμό μπάλας για την ηλικία του, καλλιέργησε το μακρινό σουτ, έχει ταχύτητα και ακρίβεια στην πάσα. Γενικώς οι κινήσεις του παραπέμπουν σε παίκτη ο οποίος μπορεί να κινηθεί στη περιφέρεια λόγω και της ευκινησίας που τον χαρακτηρίζει.

«Πλεονέκτημά του είναι η ωριμότητά του»

Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ έκανε πράγματα και θάματα καθώς τελείωσε το τουρνουά με 24.5 πόντους και 16.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, έχοντας 2+ ασίστ, κλεψίματα και τάπες ανά παιχνίδι, οπότε ο τίτλος του MVP ήρθε απόλυτα λογικά. Στον χαμένο τελικό απέναντι στον Προμηθέα Πατρών τελείωσε τον αγώνα με 31 πόντους και 16 ριμπάουντ! «Είναι ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην ομάδα από μικρή ηλικία. Λόγω των στοιχείων που διαθέτει στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το παιχνίδι του και να τον ετοιμάσουμε για να παίζει στις θέσεις 3 και 4», είπε στο Gazzetta ο Νίκος Χατζηβρέττας.

Ο Σαμοντούροφ

Ο «Νικόλας» αντιλαμβάνεται την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης αθλητών στην ηλικία του Σαμοντούροβ. Στη θέση που βρίσκεται ο 16χρονος ήταν και ο ίδιος πριν από κάμποσα χρόνια, όταν έκανε τα πρώτα βήματά του στο μπάσκετ έχοντας το όνειρο μιας επαγγελματικής καριέρας. «Η ωριμότητα που έχει ο Αλέξανδρος στο παιχνίδι του και το γεγονός ότι παίζει για την ομάδα είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του, καθώς μιλάμε για ένα παιδί 16 ετών. Καταρχήν έχει τα βασικά του αθλήματος καθώς ως ομάδα δίνουμε μεγάλη βάση σ’ αυτόν τον τομέα. Συνεχώς αναπτύσσει το παιχνίδι του γιατί πέραν των συμμετοχών του στην παιδική και εφηβική ομάδα όπου δείχνει να μην έχει ανταγωνισμό, προπονείται και αγωνίζεται στην Ανδρική η οποία παίζει στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, γεγονός ο οποίο βοηθά στην καθημερινή βελτίωσή του. Συνολικά, θεωρώ ότι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι η ωριμότητα. Διανύει κρίσιμη ηλικία γιατί τώρα θα αρχίσει να χτίζει την προσωπικότητά του, πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος, ταπεινός και να δουλεύει καθημερινά για να καλλιεργήσει το ταλέντο του», είπε.

«Διαβάζει το παιχνίδι και παίρνει τις σωστές αποφάσεις»

Προπονητής του στη παιδική ομάδα είναι ο Ιωσήφ Νικολαΐδης ο οποίος πριν από περίπου είκοσι χρόνια πήρε μερικά παιχνίδια στον Άρη για να ακολουθήσει καριέρα κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες. «Είναι ευδιάκριτο ότι έχει μεγάλο ταλέντο αλλά η εξέλιξή του θα κριθεί από το επίπεδο αφοσίωσής του και την καθημερινή προσπάθειά του στην προπόνηση. Στέκομαι στο κομμάτι της αφοσίωσης γιατί χάθηκαν πολλά ταλέντα επειδή δεν την είχαν σε μεγάλο βαθμό. Το ισχυρό στοιχείο του Αλέξανδρου είναι η ανάγνωση του παιχνιδιού, οι αποφάσεις που παίρνει οι οποίες δείχνουν ωριμότητα και το γεγονός ότι δεν κάνει περιττές ενέργειες. Θα έλεγα ότι κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι πρώτα είναι καλός συμπαίκτης, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της ομάδας. Προφανώς μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα σε τεχνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να τα αναπτύξει».

Τα εξαιρετικά τουρνουά και η βιασύνη που δεν χρειάζεται

Η φετινή τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων δεν ήταν το πρώτο τουρνουά στο οποίο έλαμψε η αξία του 16χρονου φόργουορντ. Προηγήθηκε η αντίστοιχη των Εφήβων όπου και πάλι ήταν στη καλύτερη πεντάδα, ένα άλλο στο Μέτσοβο, γενικώς εμφανίστηκε ένα παιδί που λίγο πολύ περίμεναν οι μπασκετικοί κύκλοι. Εξάλλου, οι πληροφορίες για το ταλέντο του έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα, η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, γι’ αυτό ήδη εκφράζεται ενδιαφέρον.

Σαμοντούροφ με Λόρτο

«Είναι λογικό να εκφράζεται ενδιαφέρον από διάφορες ομάδες καθώς πρόκειται για ένα παιδί με πλούσιο ταλέντο, θεωρώ όμως ότι είναι αρκετά νωρίς γι’ αυτόν. Μπορώ να μιλήσω ως προπονητής, ως άνθρωπος που είμαι δίπλα στον Αλέξανδρο κι έχοντας ασφαλώς πολλά χρόνια εμπειρίας σε επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρώ ότι προέχει η βελτίωση του παιχνιδιού του και η συνέχιση της δουλειάς που κάνουμε στην ομάδα για την ανάπτυξη κάθε ταλέντου. Οι αποφάσεις ανήκουν ασφαλώς στον ίδιο και την οικογένειά του. Ανέκαθεν είχα την άποψη ότι χρειάζεται ταπεινότητα και όχι βιασύνη.

Δουλεύουμε με όλα τα παιδιά με σκοπό να αναπτύξουν το ταλέντο τους και το μεγάλο βήμα θα πρέπει να το κάνουν στην κατάλληλη στιγμή. Δύο-τρία καλά τουρνουά δεν είναι αρκετά. Μέσα από το πρόγραμμα που έχουμε στην ομάδα προσπαθούμε επίσης να καλύψουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ και το οποίο αφορά τα παιδιά από ηλικίες 18 έως και 20 καθώς τελειώνουν το εφηβικό, δεν βρίσκουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες και κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμοι. Πριν ένα παιδί κάνει το μεγάλο βήμα θα πρέπει να έχει αποκτήσει τον τρόπο σκέψης, τον ρυθμό αλλά και τη σωματική κατάσταση για να αντέξει στο επόμενο επίπεδο», είπε ο Χατζηβρέττας.

Στον τομέα της υπομονής εστίασε και ο Ιωσήφ Νικολαΐδης. «Γενικώς, δεν χρειάζεται βιασύνη, πρέπει να πάει βήμα-βήμα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο τον στηρίζει και θα τον αναπτύξει ούτως ώστε σε βάθος χρόνου να είναι απόλυτα έτοιμος. Χρειάζεται υπομονή, δεν θέλει βιασύνη».

 

Τελευταία Νέα