«Να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη ως αθλητικό προορισμό»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η Μαρίνα Κουταρέλλη, «ψυχή» του Σπέτσες Μini Marathon μιλάει στο gazzetta.gr για την 6η διοργάνωση που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, την συμμετοχή της Μπο Ντέρεκ, αλλά και το ρεκόρ συμμετοχών!

Με τη ναυτική παράδοση, την πλούσια ιστορία αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα του, το νησί των Σπετσών αποτελεί την ιδανική επιλογή για έναν αθλητικό Σαββατοκύριακο. Έχοντας υιοθετήσει μια πολιτική που απαγορεύει τη χρήση αυτοκινήτων στο νησί και διαθέτοντας ένα περιφερειακό δίκτυο 25χλμ, οι Σπέτσες αποτελούν μια πρωτότυπη και ασφαλή επιλογή για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η ομορφιά τους είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο συνδυασμό του πράσινου των πεύκων και του μπλε της θάλασσας. Τα πανέμορφα δάση αλλά και η πανοραμική θέα των Σπετσών, των κοντινών νησιών και της Πελοποννησιακής ακτής προσφέρουν ειδυλλιακές εικόνες για τις διαδρομές του αγώνα δρόμου.

Με αφορμή την διεξαγωγή του 6ου Σπέτσες Mini Marathon που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Σπέτσες Mini Marathon μίλησε στο gazzetta.gr για τις προσδοκίες που υπάρχουν από την διοργάνωση.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε το 2011 μας θεωρούσαν τρελούς, αφού τότε πήγαμε εκτός σεζόν να κάνουμε κάτι αθλητικό σε ένα νησί. Εκείνη την εποχή δεν ήταν διαδεδομένο και μας αρέσει γιατί έχουμε βάλει ένα λιθαράκι αρκετά μεγάλο σε αυτή την προσπάθεια που πλέον γίνεται να τοποθετηθεί και η Ελλάδα στον χάρτη ως αθλητικός προορισμός και να γίνονται τέτοιου είδους events.

Φανταστείτε είχαμε 700 άτομα το 2011 στο πρώτο event και αυτό το Σαββατοκύρια αναμένουμε 18.000 άτομα, εκ των οποίων 4.000-5.000 αθλητές και όλοι οι άλλοι επισκέπτες. Εγώ δεν έχω να υποσχεθώ κάτι γιατί υπόσχεται το τοπίο από μόνο του. Το νησί βρίσκεται επί ποδός, οι εθελοντές επί ποδός, η πανέμορφη ελληνική φύση είναι εκεί... Αυτά είναι τα καλύτερα εχέγγυα».

Το αρχικό στοίχημα έχει κερδηθεί. Το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί τέτοιου τύπου αθλητικές δραστηριότητες.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για αυτό, δεν θέλω να πω ελπίζαμε, γιατί είχαμε αυτό τον στόχο. Το πλάνο μας είναι να γίνεται όλο τον χρόνο το event. Oυσιαστικά είναι δύο διοργανώσεις γιατί υπάρχει και μία αδερφή διοργάνωση, το Τρίαθλο που διεξάγεται τον Μάιο και ήδη έχει κατακτήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου Τριάθλου στην Ελλάδα. Το επόμενο μάλιστα διεξάγεται 5-7 Μαϊου 2017.

Οπότε θεωρώ πως η Ελλάδα ως χώρα μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό training ground για αθλητές παγκοσμίου φήμης. Έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Ένας αθλητής που παίρνει μέρος στο αγώνισμα της ανοιχτής θάλασσας στην Ελλάδα σχεδόν σε όλους τους μήνες μπορεί να κολυμπήσει. Ο τριαθλητής, ο ιστιοπλόος επίσης σχεδόν όλους τους μήνες μπορεί να προπονηθεί. Άρα, έχουμε έναν φυσικό πλούτο και ένα κλίμα που με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ένας πόρος τουρισμού, αλλά και να είναι μία τεράστια προβολή για τη χώρα».

Την φετινή διοργάνωση θα λαμπρύνει με την παρουσία της η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ Μπο Ντέρεκ.

«'Εχει ξανάρθει. Τότε μας είχε ζητήσει να είμαστε πολύ αυστηροί με την ιδιωτικότητα της και το σεβαστήκαμε απόλυτα, όπως και τώρα το σεβόμαστε με πολλούς ανθρώπους που έρχονται. Της άρεσε πολύ και είναι μεγάλη της χαρά που ξαναέρχεται, όπως και μας.

Με την παρουσία της αναδεικνύει την διοργάνωση και στο εξωτερικό και σε διεθνούς φήμης προσωπικότητες συνομιλώντας για αυτό με άλλους ηθοποιούς, όπως η Ρίτα Γουίλσον και ο σύζυγος της, Τομ Χανκς. Πιστεύουμε θα περάσει πάρα πολύ ωραία. Ξέρουμε πως έχει προπονηθεί πάρα πολύ και της ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ταξιδεύουν από το εξωτερικό. Ανάμεσα τους και γνωστοί αθλητές από τον χώρο του τριάθλου και της ανοιχτής θάλασσας.

«Φέτος έχουμε 2.000 άτομα από το εξωτερικό που έρχονται αποκλειστικά για τους αγώνες. Πιστεύω ήδη έχουμε παγκοσμίου φήμης αθλητές στους αγώνες. Πέρυσι, είχε έρθει ο Τζειμς Χρόνης, ο Νο 1 Ελληνοαυστραλός αθλητής τριάθλου στην παγκόσμια κατάταξη και φέτος θα κολυμπήσει στα 5 χλμ. Κολύμβησης ο Σάιμον Γκριφιθς, ένας πολύ γνωστός αθλητής ανοικτής θάλασσας της Αγγλίας. Ελπίζω όλο αυτό θα δώσει το έναυσμα για το μέλλον, αν και ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από αθλητές εκτός Ελλάδας».

Photo credits: Παναγιώτης Μαυρομμάτης