H Μαρίνα Κουταρέλλη δηλώνει έτοιμη για το Spetsathlon

Gazzetta team
H Μαρίνα Κουταρέλλη δηλώνει έτοιμη για το Spetsathlon

bet365

Μιλήσαμε με την διοργανώτρια του Spetsathlon και του Spetses mini Marathon για όλα όσα θα ζήσουμε στις Σπέτσες τους επόμενους μήνες, την εμπειρία της από την ΕΟΕ, την εκπομπή της στην τηλεόραση και το ρόλο της άθλησης στην προσωπική της ζωή.

Μπορεί, λόγω κορωνοϊού ο μέχρι στιγμής αθλητικός προγραμματισμός της χρονιάς να μην έχει πάει όπως τον είχαμε συνηθίσει, ωστόσο εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε αρχίσει να επιστρέφουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Η μία μετά την άλλη οι αθλητικές διοργανώσεις της σεζόν ολοκληρώνονται κι έχουμε ήδη αρχίσει να μελετάμε το καλεντάρι της νέας σεζόν. Ένα καλεντάρι, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει με το Spetsathlon.

Με αφορμή τις ερχόμενες διοργανώσεις των Σπετσών -το Spetses mini Marathon γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια- μιλήσαμε με την Μαρίνα Κουταρέλλη, την ιδρύτρια και διοργανώτρια του Spetses mini Marathon και του Spetsathlon τόσο για τις διοργανώσεις που έρχονται όσο και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές και μη ασχολίες της που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον αθλητισμό.

Μαρίνα, όπως όλα δείχνουν, το Spetsathlon 2020 θα είναι ο πρώτος μεγάλος αγώνας της σεζόν. Πόσο έτοιμοι είστε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά ώστε από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου να διεξαχθεί κανονικά το Spetsathlon. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς και οι λύσεις που έχουμε βρει είναι πλήρως εναρμονισμένες με το ιδιαίτερο πλαίσιο που λειτουργεί ο κόσμος τους τελευταίους μήνες. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο να γίνει ο αγώνας, όσο και να τηρηθούν τα μέτρα.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο κόσμος να συμμετέχει σε ένα αγώνα όπως το Spetsathlon, αφού μέσα σε όλα τα αρνητικά της καραντίνας υπήρξε κι ένα θετικό που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που έβαλε μιας ήπιας μορφής γυμναστική στο πρόγραμμά του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως αν ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής με συνέπεια, ακόμα κι αν πρόκειται για απλό περπάτημα, έχουν πολλά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία τους.

Πώς διαχειρίστηκε από την πλευρά της η ομάδα του Spetsathlon την περίοδο του lockdown;

Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα μου, γιατί θεωρώ ότι αντιδράσαμε πολύ άμεσα, πολύ γρήγορα και νωρίτερα από πολύ κόσμο, υλοποιώντας πολύ σημαντικές δράσεις μέσα στην καραντίνα. Δραστηριοποιήσαμε φίλους αθλητές και προπονητές σε συνεργασία με χορηγούς μας, όπως την Garmin Greece δημιουργώντας βίντεο με tips προπόνησης τα οποία βοήθησαν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά τον κόσμο.

Κάναμε δύο πολύ μεγάλα Instagram Live με την Αλεξάνδρα Ρίζου, που πήγαν εξαιρετικά καλά. Μυήσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους στην yoga μέσα από αυτό. Προτρέπαμε τον κόσμο να ανεβάζει τα video του με την αγαπημένη του άσκηση και να μας ταγκάρει. Σκέψου ότι τον πρώτο μήνα της καραντίνας είχαν ανέβει πάνω από 600 σχετικά videos. Θεωρώ ότι όλα αυτά κράτησαν ενωμένη την fitness κοινότητα με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη για το ερχόμενο Spetsathlon.

Θα περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό η διοργάνωση από αυτό που σχεδίαζες πριν ξεκινήσει η καραντίνα;

Όχι, έχουμε μόνο μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τις ώρες. Δηλαδή βάλαμε πιο νωρίς το πρωί τον ποδηλατικό αγώνα λόγω ζέστης και πιο αργά το απόγευμα τον κολυμβητικό και το 5άρι. Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι για πρώτη φορά είχαμε αγώνα 5 χιλιομέτρων στο Spetsathlon. Πήγε πάρα πολύ καλά και για αυτό τον εντάξαμε και στο φετινό πρόγραμμα. Νομίζω πως το 5άρι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετέχει στη διοργάνωση κάποιος που δεν είναι έτοιμος για το τρίαθλο ή δεν θέλει να μπει σε κάποια ομάδα. Μπορεί να συμμετέχει ακόμα και περπατώντας σε αυτή τη διαδρομή προκειμένου να πάρει κάτι από την αύρα του αγώνα.

Μπορεί ο κόσμος να προχωρήσει αυτή την περίοδο στην εγγραφή του . Έχουμε κρατήσει τις τιμές χαμηλής περιόδου σε όλη τη διάρκεια των εγγραφών και θα τις κρατήσουμε εκεί μέχρι τέλους αναγνωρίζοντας την όλη κατάσταση που επικρατεί.

Την τελευταία εβδομάδα πριν την διοργάνωση σχεδιάζουμε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, κάποια workshops και κάποια πορπονητικά sessions ειδικά για το τρίαθλο. Οπότε stay tuned στα social media για να ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες.

Είσαι μια γυναίκα με έντονη δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού, αφού εκτός από διοργανώτρια των events των Σπετσών ανήκεις και στην επιτροπή marketing της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μίλησέ μας λίγο για αυτό και για το πώς επηρεάστηκε η δουλειά σας από την αναβολή των Αγώνων.

Είναι μεγάλη μου τιμή που με εμπιστεύθηκε το 2016 ο Σπύρος Καπράλος να συμβάλω κι εγώ στην επιτροπή της ΕΟΕ. Είμαι χαρούμενη που έχουμε καταφέρει να βρούμε εταιρείες που στηρίζουν την πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια των αθλητών, όπως η Herbal Life Nutrition που είναι επίσημος υποστηρικτής διατροφής τους.

Επίσης, συνεχίζουμε την εξαιρετική πρωτοβουλία του κύριου Καπράλου «Υιοθετήστε έναν αθλητή» που πάει πάρα πολύ καλά και ουσιαστικά μέσω αυτής φέρνουμε σε απευθείας επαφή τις εταιρείες με τους αθλητές.

Έχουμε κάνει ακόμα πάρα πολλά σεμινάρια social media στους αθλητές, γιατί θεωρούμε πως αυτό είναι το μέλλον του αθλητικού μάρκετινγκ και προσπαθούμε να τους το εμφυσήσουμε. Επειδή του χρόνου θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, γιατί προφανώς είναι πολύ δύσκολο για ένα αθλητή να έχει προετοιμαστεί και σωματικά και ψυχολογικά να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτοί να μεταφέρονται ένα χρόνο μετά, θεωρώ πως οι αθλητές χρειάζονται την αμέριστη στήριξη μας και εγώ από την πλευρά μου έχω δηλώσει τόσο στον κύριο Καπράλο όσο και στους ίδιους αθλητές ότι θα είμαι πλάι τους με όλες μου τις δυνάμεις.

Πρόσφατα ξεκίνησες μια εκπομπή στο Open TV που σχετίζεται και αυτή με τον αθλητισμό. Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου;

Σε ό,τι αφορά την τηλεόραση μου έγινε μια εξαιρετική πρόταση από το Open TV. Μου δόθηκε το ελεύθερο να έχω τη δική μου θεματολογία. Πιστεύω πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται κανείς να έχει τα δικά του πρότυπα και να μην αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό λες και απευθύνεται μόνο σε πρωταθλητές, εξού και η συγκεκριμένη εκπομπή.

Είμαι πολύ χαρούμενη για την συνύπαρξη μου με τους άλλους παρουσιαστές: τον Γρηγόρη και τη Νάταλι και τους συμπαρουσιαστές: την Ελένη και τον Ετεοκλή. Έχουμε ήδη κάνει τα 4 πρώτα επεισόδια και η εκπομπή πάει ήδη πάρα πολύ καλά σε νούμερα. Εισπράττω και την αγάπη του κόσμου μέσα από τα social media και τις ιστορίες που ανεβάζουν. Η τηλεόραση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα και αν μου έρθει εκ νέου πρόταση θα ήθελα να την συνεχίσω.

Με τόσο βεβαρυμμένο πρόγραμμα έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τη γυμναστική σε προσωπικό επίπεδο;

Προσπαθώ και η ίδια να μεταλαμπαδεύσω στον κόσμο αυτό που έχω εισπράξει από τον αθλητισμό. Ξεκίνησα μόλις πριν ένα χρόνο να γυμνάζομαι πολύ δειλά, αφού είχα μια αρκετά τραυματική εμπειρία στο σχολείο. Σήμερα θα το έλεγα bullying, αλλά τότε δεν υπήρχαν αυτοί οι όροι. Οι γυμναστές τότε ασχολούνταν μόνο με τα παιδιά που είχαν ταλέντο στη γυμναστική κι όλους εμάς που δεν είχαμε ταλέντο μας άφηναν απλώς να τρέχουμε γύρω γύρω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχω καλή εικόνα για την γυμναστική. Οι καλές εικόνες ήρθαν πολύ αργότερα, όταν άρχισα να διοργανώνω το Spetses mini Marathon και να βλέπω την προσπάθεια όχι των υπεραθλητών, αλλά των απλών ερασιτεχνών. Για αυτό το λόγο υιοθέτησα από την πρώτη στιγμή το motto: νίκη είναι η συμμετοχή.

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να καταφέρει να ολοκληρώσει τα 5 χλμ τρέξιμο. Γιατί μπορεί για τον Κώστα Γκελαούζο τα 5 χλμ. να μην είναι καν το ζέσταμά του, ωστόσο για άλλους ανθρώπους η ολοκλήρωση μιας τέτοιας απόστασης αποτελεί στόχο ζωής.

Παρότι, όμως, ξεκίνησα πολύ δειλά την προσωπική μου ενασχόληση με τον αθλητισμό, έχω γίνει υπέρμαχος της γυμναστικής. Έχω δει τρομερή διαφορά όχι μόνο στο σώμα μου -και τολμώ να πω ότι στο σώμα μου η διαφορά είναι δευτερεύουσα- αλλά και στην ψυχολογία μου. Εγώ γενικά είμαι ένας πολύ εκρηκτικός άνθρωπος και θεωρώ πως μέσα από τη γυμναστική και τη συνέπεια της άσκησης έχω γίνει λίγο πιο ψύχραιμη και σίγουρα πιο αποτελεσματική.

Είμαι πλέον πιο αποτελεσματική στη διαχείριση του χρόνου μου και στο πώς αντιμετωπίζω τις καταστάσεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και ο προπονητής μου, ο Δημήτρης Κουλούρης. Θα συμβούλευα όλους να βρουν ένα χώρο και έναν άνθρωπο που τους εκφράζει και ν’ αρχίσουν να γυμνάζονται. Πέρυσι άρχισα να κολυμπάω μια φορά την εβδομάδα, αλλά πολύ συστηματικά. Δεν υπήρχε εβδομάδα που έχανα προπόνηση. Μετά από 2-3 μήνες πρόσθεσα άλλη μια μέρα προπόνησης. Στη συνέχεια κολυμπούσα δυο φορές και πρόσθεσα και μια ώρα γυμναστική. Τώρα πλέον προπονούμαι σίγουρα 4 φορές την εβδομάδα. Αυτή η σταδιακή κλιμάκωση με βοήθησε πάρα πολύ και μακάρι να μην ήμουν η διοργανώτρια και να μπορούσα να συμμετέχω στο Spetses mini Marathon. Αλλά έτσι είναι αυτά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Ας κλείσουμε την κουβέντα μας με το Spetses mini Marathon. Τι να περιμένουμε από την επέτειο των 10 ετών της διοργάνωσης;

Όσον αφορά τα 10 χρόνια Spetses Marathon, η αλήθεια είναι πως αυτή η χρονιά μπήκε με το δεξί, γιατί κάναμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην ΕΟΕ για τους εθελοντές των Σπετσών. Δυστυχώς, μετά συνέβησαν όλα αυτά που συνέβησαν. Εγώ είμαι γενικά φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και ελπίζω πως από τις 9 ως τις 11 Οκτωβρίου θα είμαστε όλοι μαζί στις Σπέτσες και θα γιορτάζουμε τα 10 χρόνια. Πρώτη Αυγούστου ξεκινούν οι εγγραφές και θέλω να πιστεύω πως μετά τα καλά αποτελέσματα του ερχόμενου Spetsathlon θα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε και αυτή τη διοργάνωση.

 

Τελευταία Νέα