Η σκοτεινή πλευρά της πίεσης για πρωταθλητισμό

Δημήτρης Πετρούνιας Δημήτρης Πετρούνιας
Η σκοτεινή πλευρά της πίεσης για πρωταθλητισμό

bet365

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα, θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις αθλητών παγκόσμιας κλάσης που πάλεψαν με την κατάθλιψη.

Ο πρωταθλητισμός, εκτός από τις πολλές θετικές επιδράσεις στους πρωταγωνιστές, είναι ταυτόχρονα κι ένας χώρος πολύ δύσκολος, όπου η πίεση κορυφώνεται στη διατήρηση της κορυφής ή αντίστοιχα στις μη επιθυμητές επιδόσεις. Επίσης, οι προσδοκίες του προπονητή και του κόσμου, αλλά και η υπερέκθεση στα social media για το «κυνήγι» των πιθανών χορηγιών, συντελούν στην ψυχική εξουθένωση τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια να ενημερωνόμαστε συχνά πια για υπεραθλητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη εξαιτίας αυτής της υπερβολικής και αδιάκοπης πίεσης.

Η Σιμόν Μπάιλς, το κορίτσι θαύμα της ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, με τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και ακόμη ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επικοινώνησε με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό που ταλαιπωρεί τη ψυχή της.

Η Ας Μπάρτι, η Αυστραλή τενίστρια, ανακοίνωσε πως κρεμάει τη ρακέτα της βρισκόμενη στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 114 συνεχόμενες βδομάδες εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης και των συμπτωμάτων αυτής στον ψυχισμό της.

Ο Μάικλ Φελπς με τα 28 Ολυμπιακά μετάλλια, 23 εκ των οποίων χρυσά, επικοινώνησε ανοιχτά το πρόβλημα της κατάθλιψής του κι ομολόγησε πως πέρασε μια περίοδο κατά την οποία δεν ήθελα να ζήσει. Πλέον, «παλεύει» για την ψυχική υγεία των αθλητών.

Ο Ιαν Θορπ των πολλών χρυσών, που έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως ο πρώτος κολυμβητής που πήρε έξι χρυσά σε ένα τουρνουά, ανακοίνωσε πως η κατάθλιψη τον ανάγκασε σε ηλικία 24 ετών να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η Σερένα Ουίλιαμς, η Νο 1 τενίστρια στον κόσμο, η οποία έχει κατακτήσει συνολικά 39 τίτλους Γκραν Σλαμ και 4 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε πως προσπαθει να αντιμετωπίσει την επιλόχια κατάθλιψη κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν αγωνίστηκε σε προγραμματισμένα τουρνουά.

Ο Άαρον Λένον, πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής, που εκτός από τις μάχες με την μπάλα στα πόδια, πλέον δίνει και μάχη με τον εαυτό του.

Ο αστέρας της Premier League, Ντάνι Ρόουζ, μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη που πέρασε όταν τραυματίστηκε και για τον δρόμο που διένυσε μέχρι να επανέλθει.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, ο αποκάλυψε πως αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες με την ψυχική του υγεία το τελευταίο διάστημα και σταμάτα τη σεζόν για να επικεντρωθεί στον εαυτό του και να ξαναβρεί το κίνητρό του.

Για τους παραπάνω, αλλά και για εκατοντάδες άλλους αθλητές και προπονητές που αντιμετωπίζουν καθημερινά την κατάθλιψη, θα πρέπει κι εμείς ως θεατές να ωριμάσουμε στις αντιδράσεις μας σε περιπτώσεις όπου δεν έρχονται τα επιθυμητά αγωνιστικά αποτελέσματα. Έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τους πρωταθλητές, να τους θεωρούμε άτρωτους και να μην αποδεχόμαστε πως μπορούν να έχουν τέτοιου είδους συναισθήματα. Η ενσυναίσθησή μας θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πιο υγιούς αθλητικής κοινότητας κι ως συνέπεια μιας καλύτερης κοινωνίας.

Υγ 1 : O πρωταθλητισμός δεν έχει σαφώς μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν στο ψυχισμό των αθλητών αλλά και πολλές στιγμές χαράς και ηθικής ικανοποίησης. Μια οπτική του άρθρου προσδοκά να αντιληφθούμε πως όσοι θαυμάζουμε είναι σαν εμάς, με συναισθήματα και σκέψεις.

Υγ 2 : Oι γονείς πριν εντάξουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού θα πρέπει να τα νουθετήσουν ότι κάνοντας πρωταθλητισμό δεν σημαίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να να βγουν πρώτα, αλλά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βγουν πρώτα. Είναι η αρχή μια μετάβασης όπου τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα την όποια αποτυχία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Πετρούνιας
Δημήτρης Πετρούνιας

O Δημήτρης Πετρούνιας είναι απόφοιτος του University of East London στο τμήμα Ψυχολογίας, όπου μετέπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής-Κοινοτικής Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. H αγάπη του για τον αθλητισμό τον ώθησε να εξειδικευτεί στην Αθλητική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Hamilton αλλά και να επιμορφωθεί εξ αποστάσεως στο Barcelona soccer coaches clinic αποκτώντας γνώση, που μετέπειτα αποδείχθηκε πολύτιμη, αποκτώντας και πιστοποίηση προπονητή από την UEFA.

Έχει συνεργαστεί με τον Παναθηναϊκό Α.Ο, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, έχει συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες για την προετοιμασία των πρωταθλητών στους Παραολυμπιακούς του 2021 στο Τόκιο καθώς και με αρκετούς παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες. Επίσης, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Giannakis Academy και πλαισιώνει το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ελλάδος Ακρωτηριασμένων. Παράλληλα με τις σπουδές του, επιμορφώνεται συνεχώς σε ψυχομετρικά και διαγνωστικά εργαλεία ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την δυναμική συνεργασία του με φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, όπου ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο.

Τελευταία, ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξειδικεύσεις της Παιδοψυχολογίας-Παιδοψυχιατρικής και του Οικογενειακού Δικαίου για Κοινωνικούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα πλέον επιμορφώνεται στο Life Coaching, ώστε να αποκτήσει νέες μεθόδους μετάδοσης της πληροφορίας σε αθλητές και μαθητές. Έχει βραβευτεί για καινοτομίες όπως την αυτόνομη ξενάγηση και την παρακολούθηση αγώνων από άτομα με περιορισμένη όραση, αλλά και για το πρώτο οικολογικό παραμύθι σε γραφή Μπράιγ. Τέλος, προετοιμάζει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο.