ΑΕΚ: Ο... κέρβερος Στάνκοβιτς για τα δοκάρια της! (vids)

ΑΕΚ: Ο... κέρβερος Στάνκοβιτς για τα δοκάρια της! (vids)

ΑΕΚ: Ο... κέρβερος Στάνκοβιτς για τα δοκάρια της! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς για τον οποίο συμφώνησε η ΑΕΚ για την ενίσχυση στη θέση του τερματοφύλακα.

Η απόκτηση ενός βασικότατου γκολκίπερ αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες της ΑΕΚ για τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, κάτι που είχε επισημάνει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρόσφατη συζήτησή του με τους ρεπόρτερ της Ένωσης. Άλλωστε η ενίσχυση όλης της αμυντικής γραμμής και κατ' επέκταση και της θέσης κάτω από την εστία είναι το Α και το Ω για τους κιτρινόμαυρους έπειτα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε η Ένωση στα μετόπισθεν τη σεζόν που μας πέρασε. Ο 28χρονος Αυστριακός γκολκίπερ της Σάλτσμπουργκ, Τσίτσαν Στάνκοβιτς με ύψος 1,86μ. αποτελεί τον εκλεκτό, με την ΑΕΚ να φτάνει σε συμφωνία τόσο με την αυστριακή ομάδα, όσο και με τον ίδιο τον παίκτη για συμβόλαιο τεσσάρων ετών.

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του

Ο Στάνκοβιτς γεννήθηκε στην πόλη Μπγιέλινα της Βοσνίας στις 4 Νοεμβρίου του 1992, αλλά ζώντας στην Αυστρία απέκτησε την αυστριακή υπηκοότητα και αναδείχθηκε μέσα από την ακαδημίες της Χορν. Σε αυτήν υπέγραψε το 2010 το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις ενηλικιώθηκε και έπειτα από τρία χρόνια πήρε μεταγραφή για την Γκρέντιγκ. Το μεγάλο άλμα όμως ήρθε το 2015 όταν και υπέγραψε στην παντοδύναμη της χώρας Red Bull Σάλτσμπουργκ (σε μια μεταγραφή που κόστισε 1,25 εκατομμύρια ευρώ), η οποία διέκρινε το ταλέντο του και με την πάροδο των ετών κατάφερε να κερδίσει τη θέση βασικού κάτω από την εστία των μόνιμων πρωταθλητών Αυστρίας.

Η καθιέρωση στη Σάλτσμπουργκ

Από τη σεζόν 2018-2019 μέχρι σήμερα, ο Στάνκοβιτς αποτελεί τη βασική επιλογή στα δοκάρια της Σάλτσμπουργκ, κάτι που έφερε και την κλήση του στην Εθνική ομάδα της Αυστρίας, με την οποία μετράει τέσσερις συμμετοχές την τελευταία διετία. Μάλιστα ο Αμερικανός προπονητής της Σάλτσμπουργκ, Τζέσε Μαρτς, ο οποίος από τη νέα σεζόν θα κάθεται στον πάγκο της Λειψίας, είχε μείνει εντυπωσιασμένος από τις εμφανίσεις του Στάνκοβιτς, τον οποίο πολλές φορές στις δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει ως τον «καλύτερο τερματοφύλακα της Αυστρίας». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπό το βλέμμα του Μαρτς ο Στάνκοβιτς είχε αναδειχθεί ως το νούμερο «1» στην ομάδα.

Η δυναμική της Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία είναι τέτοια που αφήνει... σκόνη πίσω της, κατακτώντας τον τίτλο στο εγχώριο πρωτάθλημα για οκτώ σερί σεζόν. Ωστόσο και η συμβολή του Στάνκοβιτς προκειμένου να διαθέτει την καλύτερη άμυνα σχεδόν κάθε σεζόν είναι καταλυτική. Τη χρονιά που μας πέρασε ο 28χρονος γκολκίπερ είναι αλήθεια πως δέχθηκε κριτική. Τελικά έμεινε και εκτός τελικών κλήσεων για το Euro, ωστόσο αυτό προκάλεσε και απορία σε αρκετούς στην Αυστρία. Σε κάθε περίπτωση ο Στάνκοβιτς παραμένει μία από τις καλύτερες περιπτώσεις τερματοφυλάκων της χώρας.

Τα δυνατά του σημεία

Ένα από τα δυνατά του σημεία, όπως αποτυπώθηκε και σε αναλύσεις του αυστριακού Τύπου, ήταν τα καλά του ρεφλέξ και η ικανότητά του να αντιδρά τόσο σε μακρινά σουτ όσο και σε τετ-α-τετ. Την ίδια στιγμή, όπως έχει καταγραφεί για τον Στάνκοβιτς από αυτούς που τον παρακολουθούν στενά στο αυστριακό πρωτάθλημα, αποτελεί μια περίπτωση τερματοφύλακα που χειρίζεται καλά την μπάλα με τα πόδια, στοιχείο απαραίτητο για κάθε γκολκίπερ στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Είναι ένα σημείο στο οποίο ο Στάνκοβιτς έκανε focus αρκετά έπειτα από τη μεταγραφή του στη Σάλτσμπουργκ και βελτιώθηκε σημαντικά με αρκετή δουλειά στις προπονήσεις πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Η κριτική και η βελτίωση

Φυσικά υπάρχουν και σημεία στα οποία υστερεί. Για παράδειγμα όπως υποστηρίζουν στην Αυστρία, πολλές φορές αντί να μπλοκάρει την μπάλα προσπαθούσε να την αποκρούσει δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο, ενώ ένα άλλο σημείο στο οποίο έχουν σταθεί οι αναλυτές έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του Στάνκοβιτς στα γεμίσματα στην περιοχή είτε σε σέντρες είτε σε εκτελέσεις στατικών φάσεων των αντιπάλων. Γενικότερα, όμως, ο 28χρονος τερματοφύλακας έχει εξελιχθεί μέσα από τη δουλειά του προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώνει τις αδυναμίες του.

«Δουλεύουμε πάνω σε όλα τα γκολ που δεχόμαστε. Φυσικά υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσα να τα κάνω καλύτερα και θέλω να βελτιωθώ. Η κριτική αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου, πρέπει να ζήσω με αυτό», είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή του ο Στάνκοβιτς πριν από μερικούς μήνες στην αυστριακή Kronen Zeitung, συμπληρώνοντας πως για την προσωπική του βελτίωση σημαντικό ρόλο παίζει και ο πατέρας του, μιας και γνωρίζει τη θέση: «Συχνά παίρνω τηλέφωνο τον πατέρα μου, που ήταν τερματοφύλακας και μιλάμε. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Βλέπουμε ξανά τις εμφανίσεις μου και τις φάσεις με τον προπονητή τερματοφυλάκων και προσπαθώ να αντεπεξέλθω καλύτερα στο επόμενο ματς. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα γίνονται γρήγορα».

Η στατιστική

Τη φετινή σεζόν, όπως κατέγραψε η πλατφόρμα του Wyscout, ο Στάνκοβιτς δεχόταν μέσο όρο 1.2 γκολ ανά ματς σε όλες τις διοργανώσεις, αριθμό αντίστοιχο με τον μέσο όρο xGoals που είχε ο ίδιος, τη στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσει μέσο όρο 3.57 σουτ ανά αγώνα. Η ακρίβειά του στο παιχνίδι με τα πόδια επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά του Wyscout καθώς είχε μέσο όρο 73.9% ακρίβεια στις μακρινές μεταβιβάσεις και 98.9% στις κοντινές πάσες. Συνολικά μέσο όρο ανά ματς είχε 81.7% επιτυχημένες ενέργειες, με 90.6% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του, 76.7% επιτυχία στις μονομαχίες και 89.5% ευστοχία στις εναέριες διεκδικήσεις.

Όσον αφορά τα γκολ και τα clean sheets που είχε τις τρεις τελευταίες χρονιές κατά τις οποίες αγωνίζεται βασικός σε όλες τις διοργανώσεις με τη Σάλτσμπουργκ; Τη σεζόν 2020-2021 σε 45 ματς δέχθηκε 56 γκολ με 13 clean sheets, τη σεζόν 2019-2020 σε 38 ματς δέχθηκε 45 γκολ με 13 clean sheets και τη σεζόν 2018-2019 σε 33 συμμετοχές δέχθηκε 26 γκολ με 14 clean sheets. Συγκεκριμένα για την αυστριακή Bundesliga τα στατιστικά του είχαν ως εξής: Τη σεζόν 2020-2021 σε 29 εμφανίσεις δέχθηκε 31 γκολ και οκτώ φορές κράτησε το μηδέν στην εστία του, τη σεζόν 2019-2020 σε 27 εμφανίσεις δέχθηκε 28 γκολ με 10 clean sheets, ενώ τη σεζόν 2018-2019 σε 28 συμμετοχές δέχθηκε 23 τέρματα, ενώ 11 φορές κράτησε απαραβίαστη την εστία του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα