Ο Σάντος και ο... άλλος Φερνάντο!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τόσο καλά τον Φερνάντο Σάντος. Όχι, τον προπονητή Σάντος, αλλά τον άνθρωπο Φερνάντο. Γιατί, πιστέψτε μας, υπάρχει τεράστια διαφορά… To G-Weekend σας την... εξηγεί!

Το μυαλό του παίρνει 180 στροφές το δευτερόλεπτο, εξ ου και η απόφασή του να γίνει μηχανικός, αλλά αυτό τον βοήθησε να μάθει «μπουρλότ» μέσα σε 15 λεπτά! Έπαιζε, ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια με τράπουλα, παρέα με τον Θόδωρο Ζαγοράκη, τον Ζήση Βρύζα και παρτενέρ σχεδόν πάντα τον Κώστα Ιωσηφίδη. Οι επικές μονομαχίες τους στα ξενοδοχεία των αποστολών και στα αεροδρόμια έχουν μείνει στην ιστορία…

Το Gazzetta Weekend σας παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες του «Ελληνα Σάντος» από το διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια.

Αγαπήθηκε και μισήθηκε, αλλά όπως και να το κάνουμε άφησε το στίγμα του στον σύλλογο και υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι, που δίνουν τα πάντα για να τον ξαναδούν στον πάγκο της ομάδας. Προς το παρόν βολεύονται με τον… κλώνο του, καθώς οι επιρροές που έχει πάρει ο Βλάνταν Ίβιτς από τον πρώην προπονητή του, είναι πολλές μα πάρα πολλές.

Ο Φερνάντο Μανουέλ Φερνάντες ντα Κόστα Σάντος, είναι ένας τύπος που αν τον γνωρίσεις καλά δεν γίνεται να μην τον συμπαθήσεις. Ως προπονητής είναι απόμακρος, δεν κάνει πλάκες μέσα στα αποδυτήρια, λάτρης της πειθαρχίας, θυμίζει ανθρώπους που «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Γυρίζουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, στον Σεπτέμβριο του 2007, όταν και υπέγραψε το τριετές συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης δεν συζητούσε καμία άλλη περίπτωση προπονητή, μετά το διαζύγιο με τον Γιώργο Παράσχο και το ραντεβού, παρουσία του Ανδρέα Μανδρίνου, έγινε σε ξενοδοχείο του Μονάχου. Ο 61χρονος, σήμερα, προπονητής ενσάρκωνε στην πράξη την πίστη, της τότε διοίκησης του ΠΑΟΚ, για ένα τριετές πλάνο.

Αγωνιστικά η τριετία 2007-2010 ήταν η πιο παραγωγική περίοδος του «Δικεφάλου» την τελευταία δεκαετία. Ας μην σταθούμε, όμως, σ’ αυτό το κομμάτι. Είναι γνωστά τα όσα πέτυχε και τα όσα δεν πέτυχε μαζί του ο «Δικέφαλος» εκείνο το διάστημα. Όπως γνωστά είναι και τα περί «σαρδελών και αστακών», που ήταν περισσότερο μια λάθος μεταφορά των όσων έλεγε στα πορτογαλικά στις πρώτες του συνεντεύξεις.

Ο ίδιος διαπίστωσε το πρόβλημα στην επικοινωνία γι’ αυτό έφερε άρον άρον τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου στο τιμ του. Επίσης, είναι γνωστή η φράση «ο καρπουζάς από το Εστορίλ», που δεν του το κόλλησαν στον ΠΑΟΚ, αλλά στον Παναθηναϊκό, όπως και το «go to village», που ακούστηκε μέσα στην αίθουσα συνεντεύξεων της Τούμπας, από έναν συνεργάτη της ασπρόμαυρης ΠΑΕ (εργαζόταν τότε στο περιοδικό της ομάδας) μετά από το «ντόρτι» από την ΑΕΚ του Ριβάλντο και του Σκόκο. Ο τύπος απευθυνόμενος προς τον Πορτογάλο του φώναξε: «Go home, go village … Go village, ρε… Ουστ…»!

Ο Σάντος ποτέ δεν έδωσε σημασία σ’ αυτά τα πράγματα, κοιτούσε πάντα τη δουλειά του και ήταν φιλικός και ανοικτός προς τον Τύπο. Με δική του απόφαση οι τρείς από τις έξι προπονήσεις ήταν ανοικτές για τους δημοσιογράφους, ενώ μετά το τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, καθόταν στα πηγαδάκια και εξηγούσε «οφ δι ρέκορντ» την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του πάνω σε πολλά πράγματα. Είναι αλήθεια, ότι αρκετοί δημοσιογράφοι ακούγοντας τον Πορτογάλος έμαθαν ποιο είναι το κανονικό και ορθολογικό ποδόσφαιρο.

Σ’ αυτά τα τρία χρόνια του στην Τούμπα υπήρξαν πολλές στιγμές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο Ζαγοράκης αναγκάστηκε το καλοκαίρι του 2009 να πει, ουσιαστικά, ψέματα ενώπιον όλων των ποδοσφαιριστών για να στηρίξει τον Σάντος, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Χέρενφεν. Εκείνη η ανανέωση συμβολαίου, που εντέχνως ανακοινώθηκε, δεν έγινε ποτέ πράξη για να φτάσουμε στον Μάρτιο του 2010, όταν χώρισαν οι δρόμοι τους.

«Go to FIFA Baka» κι άλλα πολλά…

Μέχρι τότε αρκετά περιστατικά, που σήμερα αποκαλύπτει το Gazzetta Weekend, φανερώνουν έναν άλλον Φερνάντο Σάντος. Συνεργάτες του, όπως ο Κώστας Ιωσηφίδης, ο Κυριάκος Κυριάκος και η αφεντιά μας, έζησαν για τα καλά τον Πορτογάλο προπονητή και εκτός των γραμμών.

Στη δεύτερη χρονιά του, 2008-2009, στην Τούμπα, ο Σάντος συνεργάστηκε με τον Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο. Μορφή ο Ιβοριανός επιθετικός, με ωραία τρέλα, δεν ήξερε που είχε μπλέξει. Εκείνο το διάστημα ο Σάντος τον έβαζε με τους αναπληρωματικούς, ο Αφρικανός μια μέρα δεν άντεξε, τρελάθηκε και του είπε: «είσαι ο μόνος προπονητής στον κόσμο που δείχνει από τη Δευτερα ποια 11αδα θα βάλεις την Κυριακή»! Ο Πορτογάλος παρέμεινε ήρεμος και ειρωνικά του απάντησε: «go to FIFA»!

Ο «Μπάκα» έπαιξε μετά από 6-7 ματς τελικά, έδωσε τη νίκη σ’ένα ματς με τον Πανιώνιο και πανηγύρισε αγκαλιά με το δάσκαλο του!

Λίγο νωρίτερα, στο τέλος της πρώτης χρονιάς έδωσε σε κάθε έναν παίκτη έναν φάκελο με την αξιολόγησή του. Στο Νίκο Αραμπατζή έγραφε: «Είσαι πολύ καλός παίκτης αλλά στη θέση σου ξεκινάς ως τρίτη επιλογή. Καλύτερα να πας δανεικός». Ο Σερραίος είπε πως θα μείνει να διεκδικήσει την ευκαιρία του και τελικά έκανε 25 συμμετοχές.

Το αλκοτέστ και η… Μάτα Χάρι!

Ελάχιστες ήταν οι φορές που ο Σάντος εμφανίστηκε στην κοσμική Θεσσαλονίκη. Απέφευγε τις εξόδους, προτιμούσε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μένοντας στο σπίτι του, στη περιοχή της Θέρμης, με καλή παρέα και ένα ποτήρι πορτογαλικό κρασί.

Μια από τις φορές που ο Πορτογάλος βγήκε και ξέδωσε με την ψυχή του ήταν τον Μάιο του 2010. Ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και όλη η ομάδα πήγαν στο Νίκο Βέρτη για να το γιορτάσουν. Οι ποδοσφαιριστές ήπιαν λίγο παραπάνω και ένας εξ αυτών όταν αποφάσισε να φύγει για να επιστρέψει σπίτι του, τα όρια του αλκοόλ ήταν δέκα φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο!

Για κακή του τύχη η αστυνομία είχε μπλόκο λίγα μέτρα, μετά από τα καλοκαιρινά κλαμπ στην περιοχή του αεροδρομίου, οπότε έπρεπε να περάσει τη διαδικασία του αλκοτέστ. Για καλή του τύχη, ακολουθούσαν από πίσω Σάντος και Ιωσηφίδης. Ο τελευταίος άρχισε να εξηγεί στους αστυνομικούς ποιος ήταν ο οδηγός, τα αίματα άναψαν, αλλά ο Σάντος παρέμενε ήρεμος. «Κάλμα Κώστα, κάλμα», έλεγε και σε μερικά λεπτά μέσα έδωσε τη λύση και γλίτωσε τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ από τον έλεγχο, που θα τον έστελνε σίγουρα στο αυτόφωρο!

Μετά τη λήξη του συμβολαίου του, ο τότε γενικός αρχηγός του «Δικεφάλου» μαζί με τον Κυριάκο Κυριάκο τον επισκέφθηκαν στην Πορτογαλία. Ο Σάντος τους φιλοξένησε στο ξενοδοχείο που ήταν παλιά μηχανικός, ένα ξενοδοχείο το οποίο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενούσε κατασκόπους, όπως η Μάτα Χάρι. Μαζί τους οι δύο πρώην συνεργάτες του είχαν και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Σάντος από τον πέρασμα του στον ΠΑΟΚ. Όταν το πήρε στα χέρια, το άνοιξε και είδε το περιεχόμενο μαζί με μια αφιέρωση, σηκώθηκε αμέσως να πάει, όπως είπε, τουαλέτα. Η γυναίκα του η Γκι, γύρισε προς τους φιλοξενούμενους και τους είπε ψιθυριστά: «πηγαίνει να κλάψει, γιατί δεν του αρέσει να συγκινείται μπροστά σε κόσμο…»!