ΠΑΟΚ, εκδρομές... αυτοκόλλητα, έτσι μάθαμε από παιδιά!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο υιός Σουντουλίδης ήδη μαζεύει τα πρώτα του «χαρτάκια» και ο μπαμπάς βρήκε μια καλή ευκαιρία να γράψει στο G-Weekend Journal και να θυμηθεί τα δικά του «περήφανα χρόνια» με τα σπάνια ΠΑΟΚτσάκια των άλμπουμ!

Ελάτε, πείτε μας οι 40plus, ότι δεν παίξατε ποτέ σας «τειχάκι» ή «πλακωτό»; Να στήσετε τα χαρτάκια, να σημαδέψετε προκειμένου να γίνουν δικά σας! Να φοβάστε μήπως η μητέρα σας βάλει για πλύσιμο το παντελόνι, που πάνω του υπήρχε πάντα η λίστα με αυτά που μας έλειπαν. Με το τελευταίο κουδούνι η πρώτη στάση στο δρόμο για το σπίτι ήταν το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Μετά το βιβλιοπωλείο, το περίπτερο, πάντα έψαχνες τα «σπάνια».

Το «φακελάκι» κόστιζε 5 δραχμές, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Σήμερα κοστίζει 0,50-0,60 ευρώ, κάπου στις 170-180 δραχμούλες, αλλά συνεχίζει να έχει την ίδια μαγεία και την ίδια απήχηση στους μικρούς. Άλλωστε, η Panini, που μεγάλωσε γενιές και γενιές αγοριών σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είναι η πιο διάσημη εταιρία των πιτσιρικάδων και όχι μόνο.

Κάπως, έτσι μια συζήτηση με τον 6,5 ετών υιό, «συλλέκτη» ήδη του πρώτου του άλμπουμ με χαρτάκια του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν η καλύτερη αφορμή για ένα «σκάλισμα» αναμνήσεων γύρω από την Panini, τα χαρτάκια και τον ΠΑΟΚ. Γιατί, τον ΠΑΟΚ; Ε, με τέτοια χαρτάκια μεγαλώσαμε, αυτά μας ήρθαν πρώτα στο μυαλό. Ψάξαμε να βρούμε και να ξαναδούμε τον Γιώργο Κούδα και από κάτω γραμμένη την σύντομη ιστορία του, που το 1980 επιμελήθηκε ο Γιάννης Διακογιάννης.

Φιγούρες ιστορικές, όπως αυτή του Σταύρου Σαράφη, του Κώστα Ιωσηφίδη με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας στο Euro του 1980, του Μλάντεν Φούρτουλα, του Χρήστου Δημόπουλου, του Χόλγκεν Τρίμχολντ, του Γιάννη Δαμανάκη, του Γιώργου Σκαρτάδου και άλλων εκείνης της μυθικής γενιάς του «Δικεφάλου». Φιγούρες μιας άλλης εποχής, που όσο τα χρόνια περνούσαν, γινόταν πιο προσιτές στη μνήμη, με ποδοσφαιριστές, όπως οι Ζαγοράκης, Λαγωνίδης, Τουρσουνίδης, Αλεξίου, Μπότσιεκ, Μιλάνκο, Δερμιτζάκης, Πουρλιοτόπουλος. Μέχρι και τον Γιάννη Αντώνα, που αγωνίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στον ΠΑΟΚ, βρήκαμε και θυμηθήκαμε…

«Ανακαλύψαμε» πως ήταν ο Φερνάντο Σάντος, ως ποδοσφαιριστής της Μαρίτιμο, δίχως το καφέ δερμάτινο μπουφάν, που φορούσε στον πάγκο του ΠΑΟΚ... Αλλά και λάθη, όπως μια φωτογραφία με τον Βασίλη Γεωργόπουλο και από κάτω να γράφει «191. Νίκος Αλαβάντας»! Και όσο το… σκάλισμα συνεχιζόταν φτάναμε κοντά στο σήμερα.

Με αρκετούς ήρωες του «Δικεφάλου» να ζωντανεύουν και πάλι ντυμένοι στα ασπρόμαυρα και σε ομοιόμορφη φωτογράφιση, που επιμελείται κάθε χρόνο η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις παλιά άλμπουμ της δεκαετίας του ’80 και του ’90, «σε πολύ καλή κατάσταση» όπως αναφέρουν οι διάφοροι πωλητές, που κοστίζουν από 10 έως 50 ευρώ.

Μη φανταστείτε, ότι είναι εντελώς συμπληρωμένα. Πάντα κάτι λείπει. Κι όσο λιγότερα χαρτάκια λείπουν, τόσο πιο ακριβό είναι το άλμπουμ. Οι συλλέκτες αναζητούν μανιωδώς παλιές εκδόσεις. Οι αγγελίες δίνουν και παίρνουν, το ίδιο και οι ανταλλαγές, μέσω διαφόρων (και ελληνικών) φόρουμ. Πχ. μια ολοκληρωμένη συλλεκτική συλλογή Panini Μουντιάλ (1970 - 2014 (1970 ,1974 , 1978 , 1982 , 1986 , 1990 , 1994 , 1998 , 2002 , 2006 , 2010 , 2014), με όλα τους τα αυτοκόλλητα τυπωμένα, βιβλιοδετημένη πωλείται αντί 50 ευρώ. Στο eBay παραγγέλνεις χαρτάκια από 1 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ ανάλογα με την σπανιότητα του ποδοσφαιριστή, που αναζητάς και δεν μπορείς να ανταλλάξεις…

O Pablo της Panini

Βρήκαμε τον Πάμπλο Γκαρσία με τη φανέλα της ιταλικής Βενέτσια, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Οσασούνα και φυσικά της εθνικής Ουρουγουάης σε αρκετές στιγμές της μεγάλης καριέρας του «Τσε» πριν έρθει στον ΠΑΟΚ και μετατραπεί σε ίνδαλμα ακόμη και των μικρών, που συλλέγουν τα χαρτάκια της Panini. Μπερμπάτοφ: Μια κατηγορία μόνος του…

Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία στην πλάτη του, πολλές ομάδες, δεκάδες γκολ που τον έκαναν διάσημο σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, ο Βούλγαρος ανήκει στον ΠΑΟΚ, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες χαρτάκια με την φωτογραφία του από τις προηγούμενες ομάδες του, κυρίως στην Αγγλία, όπου πέρασε από την Τότεναμ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Φούλαμ, αλλά και από τη Γερμανία με τη Μπάγιερ Λεβερκούζεν και τη Γαλλία με τη Μονακό.

Η Panini του τότε και του σήμερα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Τζιουζέπε Πανίνι βρήκε στο Μιλάνο παλιά χαρτάκια με τις φιγούρες ποδοσφαιριστών που είχαν μείνει απούλητα από την έκδοση της ''Nannina''. Τις αγόρασε, τις έφτιαξε και τις πούλησε προς 10 λίρες τη μία. Το 1961 θα αναλάβει όλες τις πτυχές της έκδοσης που γίνεται κάτω από τη σκέπη της νεοσύστατης εταιρείας Panini στη Μόντενα.

Το πρώτο άλμπουμ είχε στο εξώφυλλο τον Νιλς Λίντχολμ της A.C. Milan, 289 φιγούρες σε 40 σελίδες και η αγορά του κόστιζε 30 λίρες και κάθε φακελάκι που είχε μέσα δύο χαρτάκια 10 λίρες.Τη δεκαετία του 1970 κάθε άλμπουμ είναι διαφορετικό, με τους παίκτες να απεικονίζονται μέχρι το μπούστο τη μια χρονιά, την επόμενη οι φωτογραφίες να είναι ολόσωμες και την επόμενη σε κίνηση.

Η καταλυτική καινοτομία έρχεται στο άλμπουμ της σεζόν 1971-72, όπου τα χαρτάκια παύουν να θέλουν κόλλα και έχουν την σημερινή μορφή τους και είναι αυτοκόλλητα.Ενας αμυντικός της Γιουβέντους, ο Κάρλο Παρόλα, είναι ο ποδοσφαιριστής σύμβολο των παιδικών μας αναμνήσεων και η φωτογραφία του με το «ψαλιδάκι» σ’ έναν αγώνα εναντίον της Φιορεντίνα στη δεκαετία του ’50 αποτυπώνεται στο θρυλικό σήμα της εταιρίας!