Εμβιλά: Αυτός που μας έκανε να... ξεχάσουμε τον Γκιγιέρμε (vids, poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ο Γάλλος «μαέστρος» του κέντρου του Ολυμπιακού εξακολουθεί να είναι η τοπ φετινή του μεταγραφή και ένας παίκτης που μας αναγκάζει να διαγράψουμε από τη μνήμη μας τον Γκιγιέρμε! To Gazzetta Weekend γράφει για τον Γιαν Εμβιλά!

Ναι προφανώς και ο Γκιγιέρμε στη διετία του στον Ολυμπιακό ήταν ένας πολύ ποιοτικός και σκληρός χαφ που προσέφερε πολλά. Για αυτό ακριβώς η αποχώρησή του δημιούργησε και ερωτηματικά για την επόμενη... μέρα στον Ολυμπιακό. Φρόντισε όμως ο Γιαν Εμβιλά ώστε ο Γκιγιέρμε να μπει στο... χρονοντούλαπο και να μην τον θυμόμαστε πια, τουλάχιστον όχι τόσο έντονα.

Και το φρόντισε με εμφατικό τρόπο. Όχι λοιπόν δεν ήταν ο Πέπε ο αντί-Γκιγιέρμε όπως μπορεί να είχε ερμηνευθεί λανθασμένα. Ο Εμβιλά ήταν και είναι και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Και όχι απλά ένας αντί-Γκιγιέρμε αλλά ανώτερός του. Όχι ο Πέπε δεν ήταν ποτέ ο παίκτης που θα κάλυπτε το κενό του Βραζιλιάνου και γενικά μας έδειξε πως δεν μπορούσε να καλύψει το κενό κανενός.

Από πλευράς background και καριέρας άλλωστε ο Γάλλος έχει ένα τρομερό βιογραφικό που δύσκολα το συναντάς σε παίκτη της ηλικίας του. Στα 30 του χρόνια ήρθε στην Ελλάδα για μία νέα αρχή αφήνοντας τη Σεντ Ετιέν.

Η συνέπειά του, η σωματοδομή του, η μαχητικότητά του αλλά και τα εκτελεστικά του προσόντα φάνηκαν εξαρχής. Ένας παίκτης που τα δίνει όλα μέχρι τέλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εάν δεν είχε βγάλει το πρόβλημα τραυματισμού του θα έπαιζε και με τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά φέτος στο πρωτάθλημα έχει χάσει μόνο το ντέρμπι της Λεωφόρου και το ματς με τον Βόλο και έχει συνολικά 32 συμμετοχές.

Τόσο κομβικός και επιδραστικός είναι. Άλλος Ολυμπιακός είναι με αυτόν στη σύνθεση και άλλος χωρίς αυτόν. Κάτι που αναμφίβολα φάνηκε και στο ματς με τη PSV Αϊντχόφεν με τη σουτάρα του, κάτι που συνέβη για 3η φορά φέτος.

Είχε σκοράρει με τρομερό σουτ και με τη Λαμία και με τον ΟΦΗ αλλά εδώ προφανώς μιλάμε για ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Εμβιλά που κάνει μία χρονιά με 32 αγώνες, 4 γκολ και 2 ασίστ στον Ολυμπιακό είναι μία περίπτωση παίκτη που έχει φορέσει τη φανέλα ομάδων όπως η Ίντερ αλλά και η Σεντ Ετιέν και η Σάντερλαντ.

Είναι μεγάλη προσωπικότητα, ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου αλλά και ένας ποδοσφαιριστής που δείχνει το πόσο τον γεμίζει που είναι στον Ολυμπιακό και πόσο θέλει να προσφέρει. Εξάλλου ήταν και παραμένει η κορυφαία φετινή μεταγραφή του.

Με τους Ολλανδούς η UEFA του κατέγραψε ένα τάκλιν (τα καίρια κοψίματα που έκανε στο ματς είναι αρκετά παραπάνω) αλλά και επτά ανακτήσεις μπάλας, που ήταν η κορυφαία επίδοση στην ομάδα του Μαρτίνς (τόσες είχε και ο Μπα). Είναι δε τρομερό που ουσιαστικά με μία μόλις κανονική προπόνηση έβγαλε 80 λεπτά σε τόσο απαιτητικό αγώνα.

Πάντως όσοι από εσάς αρέσκεστε σε αριθμούς και συγκρίσεις ο Γκιγιέρμε των 79 αγώνων στον Ολυμπιακό είχε 11 γκολ και 4 ασίστ. Μένει λοιπόν να δούμε το πως θα ολοκληρώσει τη σεζόν ο Εμβιλά.

Οι γκολάρες του Εμβιλά φέτος (δύο από τα τρία αυτά γκολ προήλθαν από διώξιμο της άμυνας για το... ριμπάουντ και το σκοράρισμα του Γάλλου):

  • Με Αϊντχόφεν

  • Με ΟΦΗ

  • Με Λαμία

- Πιο κάτω ψηφίστε την επιλογή σας Loading...