Καπότσης: «Yποχρέωση να είμαστε στους Ολυμπιακούς»

Αντώνης Πατσούρας
Ο διεθνής περιφερειακός του Ολυμπιακού, Μάριος Καπότσης, μιλάει στο Gazzetta Weekend για την επιστροφή του στην Ελλάδα, για τους Ολυμπιακούς και για την αγαπημένη του Κωνσταντίνα.

Ο Μάριος Καπότσης είναι ένα από τα παιδιά της υδατοσφαίρισης που έχει δουλέψει πολύ στη ζωή του για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και να είναι μέλος της εθνικής ομάδας της Ελλάδος.

Τίποτα δεν του χαρίστηκε και ποτέ δεν ζήτησε να του χαριστεί. Ξεκίνησε πιτσιρικάς από το Παλαιό Φάληρο, έγινε γνωστός στον Πανιώνιο με τον οποίο έπαιξε δυο χρονιές σε ευρωπαϊκό τελικό, ακολούθησε ο Ολυμπιακός και οι πρώτοι τίτλοι, η Βουλιαγμένη και η Στεάουα Βουκουρεστίου.

Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Για τον Ολυμπιακό, την εθνική ομάδα αλλά και το κορίτσι του, την Κωνσταντίνα ή όπως μας έχει συστηθεί καλλιτεχνικά, την Κόνι Μεταξά.

Ο 29χρονος περιφερειακός μίλησε στο gazzetta.gr για τα θέλω του, τις αγάπες του, το application του και τα σχέδια του.

«Στον Ολυμπιακό μαθαίνεις να είσαι νικητής»

Έξι χρόνια μετά πάλι στον Ολυμπιακό. Τι άλλαξε, τι έμεινε ίδιο;
«Πολλά είναι ίδια. Το πιο βασικό η νοοτροπία. Δεν αλλάζει. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό θέλεις να είσαι νικητής, να είσαι πρώτος. Αυτό θέλει ο σύλλογος. Οπότε ήξερα που επέστρεφα και τι στόχους θα έχουμε ως ομάδα. Τώρα από πρόσωπα, μόνο ο Κώστας Μουρίκης έχει παραμείνει από το 2014».
Εσύ πόσο άλλαξες από τότε; Ωρίμασες ως άνθρωπος, ως αθλητής;
«Βέβαια. Τότε ήμουν ένας νέος με μέλλον που ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό και να μαζέψω εμπειρίες και τίτλους. Πέρασαν χρόνια, έπαιξε σ' άλλες ομάδες, έμεινε δυο χρόνια στο εξωτερικό. Σίγουρα άλλαξα».

«Από την αρχή κατάλαβα ότι η ομάδα δουλεύει ρολόι»

Δεν ήρθες στον Ολυμπιακό σε μια τόσο καλή περίοδο. Η ομάδα έχει ρίξει αρκετά το μπάτζετ της και ο covid-19 δημιούργησε και δημιουργεί πολλά προβλήματα που φαντάζομαι τα βιώνεις. Γιατί επέστρεψες;
«Ήθελα να επιστρέψω από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Δεν σκέφτηκα πολύ όταν μου έγινε η πρόταση από τον Ολυμπιακό. Ξέρεις φέτος έχουμε μια πολύ νεανική ομάδα και αυτό μου αρέσει. Ο πιο παλιός είναι ο Μουρίκης, μετά είμαι εγώ που δεν είμαι καν 30 και ακολουθεί ο Γενηδουνιάς».
Υποστήριζες από παλιά τον Ολυμπιακό;
«Το πατρικό μου είναι 3' απόσταση από το Καραϊσκάκη. Μεγάλωσα με Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς και Ριβάλντο. Όλη η οικογένεια είναι Ολυμπιακοί. Μου αρέσει η ποδοσφαιρική ομάδα που δεν έχει τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος αλλά είναι ομάδα και πολεμάει κάθε παιχνίδια έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι επίσης πολύ καλό που στο μπάσκετ υπάρχει μια βάση από σπουδαίους Έλληνες και έρχονται οι ξένοι και προσαρμόζονται στα θέλω της ομάδας».
Είπες ότι ο Ολυμπιακός θέλει να είναι πάντα νικητής. Οι στόχοι είναι ίδιοι και φέτος;
«Αυτό είναι βέβαια. Θέλουμε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα και μια καλή πορεία στην Ευρώπη».
Τι σου αρέσει σ' αυτόν τον Ολυμπιακό;
«Από την προετοιμασία κατάλαβα ότι η ομάδα θα δουλεύει ρολόι. Ο καθένας έχει ένα ρόλο και όλοι δουλεύουμε για την ομάδα. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Δεν μιλάει κανείς, όλοι ακολουθούμε το σύστημα. Σίγουρα η ομάδα δεν έχει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων αλλά νομίζω ότι έχει δίψα και μπορεί να πετύχει πολλά εάν είναι ομάδα. Έχουμε ρόλους. Δεν προσπαθεί κανείς να ξεχωρίσει εις βάρος της ομάδας. Αυτό δίνει καλά αποτελέσματα και στην άμυνα και στην επίθεση. Θεωρώ ότι η ομάδα δείχνει μεγάλη συγκέντρωση και είναι έτοιμη για όλα».

«Δεν νιώθω αδικημένος»

Ο ρόλος του προπονητή σας, του Θόδωρου Βλάχου, σ' όλο αυτό που περιγράφεις;
«Ο προπονητής, σε κάθε ομάδα είναι το Α και το Ω. Εμείς είμαστε οι στρατιώτες. Με τον Θοδωρή έχουμε συνεργαστεί 2 χρόνια στον Ολυμπιακό και άλλα 6 στην εθνική ομάδα. Τον ξέρω και με ξέρει. Είναι δίκαιος».
Είχες προπονητές που σε αδίκησαν;
«Δεν νιώθω αδικημένος. Σίγουρα και στη ζωή και στον αθλητισμό κάποιοι έχουν ευνοηθεί και κάποιοι αδικηθεί. Από τις ομάδες που έχω περάσει κάποιοι πήγαιναν μέσω της Αττικής οδού και κάποιον από τον παλιό περιφερειακό. Για κάποιους ήταν πιο εύκολη η διαδρομή και για κάποιους πιο δύσκολη. Σίγουρα και εγώ έχω χάσει δυο σημαντικές διοργανώσεις με την εθνική ομάδα, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 αλλά η εθνική είχε σπουδαία αποτελέσματα. Εσύ πρέπει να δουλέψεις περισσότερο. Θεωρώ ότι κανείς καλός δεν "σβήνει" εάν θέλει να πετύχει και εάν δουλεύει πολύ».

«Η ομάδα έχει βαρύ όνομα στην Ευρώπη»

Ο Ολυμπιακός, στο πρωτάθλημα ξεκίνησε με ήττα από τη Βουλιαγμένη. Θεωρείς πως αιφνιδιαστήκατε; Η συνέχεια ήταν διαφορετική.
«Ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς. Η ομάδα είχε πολλές αλλαγές. Στο μυαλό όλων των παικτών υπήρχε μια σκέψη. Ο Ολυμπιακός αποδυναμώθηκε, η Βουλιαγμένη ενισχύθηκε. Δεν αρχίσαμε καλά είναι αλήθεια. Παγώσαμε. Μετά βρήκαμε ρυθμό και το κάναμε ντέρμπι το παιχνίδι. Η συνέχεια σ' όλα παιχνίδια έχουμε δώσει ήταν πολύ διαφορετική».
Η παρουσία στην Ευρώπη ήταν πολύ καλή. Περίμενες τέτοιες εμφανίσεις από μια ομάδα που έχει πολύ καιρό να παίξει αγώνα στη χώρα της λόγω της καραντίνας;
«Παίξαμε καλά και έξυπνα στην Ιταλία. Θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει άλλη μια νίκη. Αυτό που βλέπεις είναι ότι η ομάδα έχει βαρύ όνομα στην Ευρώπη και το dna της την οδηγεί σε επιτυχίες. Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ και αντιδράσαμε. Διαχειριστήκαμε τα παιχνίδια χωρίς να έχουμε μεγάλη εμπειρία ως ομάδα. Θεωρώ ότι εάν συνεχίσουμε έτσι θα πετύχουμε το στόχο που είναι το Final-8».

«Πρέπει να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα»

Λόγω του covid-19 το πρωτάθλημα διακόπηκε για 2η φορά το 2020. Θα αντέξουν οι ομάδες, οι αθλητές σ' αυτή την απραξία αλλά και στις δυσκολίες που θα προκύψουν και με τα οικονομικά θέματα;
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Δεν είμαι αυτός που θα πω και θα βρω τη λύση. Βλέπω όμως τις επιπτώσεις, της ζω και εγώ και οι συμπαίκτες μου. Αγωνιστικά και οικονομικά. Ελπίζω να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας και για το άθλημα το γεγονός ότι η ΚΟΕ ολοκλήρωσε τις διοργανώσεις της περσινής σεζόν. Θα μπορούσε να τα διακόψει και αυτό θα ήταν καταστροφή και για εμάς τους παίκτες. Όταν παίζεις μπορείς να διεκδικήσεις τα χρήματα σου μέσα από τους αγώνες σου. Η απραξία είναι καταστροφική. Πρέπει να βρεθεί και το 2021 μια λύση».

«Έχουμε υποχρέωση να είμαστε στο Τόκιο»

Κεφάλαιο εθνική ομάδα. Η Ελλάδα στους άνδρες και στο πόλο έχει 16 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και από το 1980 και έπειτα δεν έχει απουσιάσει. Θεωρείς υποχρέωση σας η ομάδα να είναι στο Τόκιο; Είναι ένα πρόσθετο βάρος αυτή η παράδοση;
«Σίγουρα. Έχει τεράστια παράδοση η ομάδα και έχουμε υποχρέωση να την οδηγήσουμε και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Πόσο εύκολο είναι;
«Εύκολο; Πολύ δύσκολο είναι. Θα παίξουμε σε 7 ημέρες, 7 τελικούς και μπορεί σ' ένα ματς, στο τελευταίο να χάσεις τα πάντα. Τους κόπους μιας τετραετίας. Είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία. Θα πάμε στο Ρότερνταμ τον Φεβρουάριο για την πρόκριση. Είναι 3 εισιτήρια και θέλουμε να πάρουμε το ένα. Το 2016 η ομάδα είχε περάσει απευθείας λόγω του μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν και σε διαδικασία προ ολυμπιακού έχουν μπει στο παρελθόν μόνο ο Φουντούλης και ο Μουρίκης. Η ομάδα έχει πολλές δυνατότητες και νομίζω μας ωφέλησε η αναβολή των Ολυμπιακών. Όλα βέβαια θα φανούν μέσα στο νερό. Πήγαμε καλά στο World League και ανέβηκε η ψυχολογία μας. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε περίοδο πανδημίας και ίσως υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες για κάποιες ομάδες».
Το 2016 δεν ήσουν στο Ρίο. Είσαι ανυπόμονος για το Τόκιο;
«Είμαι ένα μεγάλο όνειρο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με όλα αυτά που έχουν γίνει με τον covid-19 το θέλω ακόμη πιο πολύ. Θα δώσω εγώ και όλη η ομάδα ότι έχουμε και δεν έχουμε για πρόκριση».

«Στη Ρουμανία υπάρχει νοοτροπία της Ελλάδος στα χρόνια του παλιού ΠΑΣΟΚ»

Στην Ελλάδα επέστρεψες και για την εθνική ομάδα;
«Ναι. Ήθελα να είμαι εδώ να κάνω προπονήσεις με την εθνική. Στη Ρουμανία είχα κάποιες φορές πρόβλημα θα φύγω για να έρθω σ' ένα παιχνίδι World League. Ήθελα να είμαι εδώ στη χώρα μου και να συγκεντρωθώ σ' αυτό. Φυσικά με επηρέασε και ο covid-19 και ήθελα να μείνω στην Ελλάδα».
Πως ήταν η εμπειρία σου στη Στεάουα Βουκουρεστίου;
«Γενικά ήταν καλή. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και ότι μου είπαν το έκαναν και στο οικονομικό κομμάτι».
Έζησες δυο χρόνια στη Ρουμανία. Πως είναι εκεί η κατάσταση;
«Τον πρώτο μήνα που πήγα ήθελα να γυρίσω πίσω. Η κατάσταση γενικά είναι να σου δώσω να καταλάβεις σαν την Ελλάδα στα χρόνια του παλιού ΠΑΣΟΚ. Πολλοί έχουν κακή νοοτροπία. Έμεναν σε δυάρι αλλά ήθελαν να έχουν πολυτελές τζιπ. Είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που έχει όμως ακόμη κατάλοιπα του κομμουνισμού. Η Στεάουα που έπαιζα είναι η ομάδα του στρατού. Υπάρχει πολύ πειθαρχία. Ο μάνατζερ μας ήταν στρατιωτικός. Σου κάνουν ετήσια συμβόλαια γιατί κάθε χρόνο ο στρατός επιλέγει ποιες ομάδες του συλλόγου θα ενισχυθούν και θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Το κράτος πληρώνει την ομάδα».

«Έχω ένα app και ετοιμάζω και νέο»

Εκτός το πόλο που είναι πολύ απαιτητικό άθλημα με τι άλλο ασχολείσαι;
«Έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Πειραιά και τώρα κάνει μεταπτυχιακό στο Digital Marketing. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Γενικά με ενδιαφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Έχω φτιάξει εδώ και ένα χρόνο και ένα application. Είναι το «vespr» και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει. Είναι social dating. Το όνομα του προέρχεται από το λατινική λέξη "εσπερινός". Είναι κλειστό την ημέρα. Λειτουργεί μετά από το ηλιοβασίλεμα και κλείνει με το πρώτο φως. Τώρα είμαι σε διαδικασία δημιουργίας ενός νέου app που θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα».

«Είναι παραδοσιακή κοπέλα η Κωνσταντίνα»

Είπες ότι επέστρεψες στην Ελλάδα για τον covid-19 και για την εθνική ομάδα. Όχι και για το κορίτσι σου;
«Σίγουρα και για την Κωνσταντίνα. Είναι ένας άνθρωπος που με υποστηρίζει σε ότι και να κάνω. Δεν έχει σχέση με τον πρωταθλητισμό αλλά καταλαβαίνει τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις μου. Έζησε μόνη της στις ΗΠΑ για να σπουδάσει υποκριτική και μιούζικαλ στο Μαϊάμι και αυτό την έμαθε πολλά».
Πως την γνώρισες;
«Τυχαία μέσω κοινής γνωστής στα περσινά βραβεία MAD».
Τι σου αρέσει στην Κωνστανίνα;
«Είναι πολύ παραδοσιακή ως κοπέλα και αυτό μου αρέσει πολύ. Δεν είναι αυτό που δείχνει στα social media. Είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος και πολύ καλό κορίτσι. Σίγουρα αυτό το οφείλει στον πατέρα της και την μητέρα της που είναι εξαιρετικοί άνθρωποι».
Είναι στο μυαλό σου να κάνεις οικογένεια;
«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολύ ευτυχισμένη. Οι γονείς μου είναι μαζί 30 χρόνια. Σίγουρα και εγώ μεγαλώνω και βλέπω αλλιώς τη ζωή».