La Liga: Η τελευταία (;) υπηρεσία του Λιονέλ Μέσι

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μην λέτε La Liga, πείτε καλύτερα Lionel Andres Messi. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, πρώτος σκόρερ και πασέρ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, επιδίωξε να φύγει. Ευτυχώς για την La Liga, όμως, είναι ακόμα εδώ, τουλάχιστον για ακόμα μια σεζόν. Την τελευταία;

Η ατάκα του Φρανκ Ράικαρντ ήταν εντυπωσιακή, αλλά αποδείχθηκε απελπιστικά «λίγη» γι' αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. «Το ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε έναν ξεχωριστό παίκτη» είχε πει ο Ολλανδός προπονητής, αναφερόμενος στον Αργεντινό πιτσιρικά που, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και, στα οκτώ λεπτά που έπαιξε ως αλλαγή του Ντέκο, πρόλαβε να κάνει άνω – κάτω την άμυνα της συμπολίτισσας Εσπανιόλ.

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 2004, όταν ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην La Liga. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουίκ, αυτό που δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε δει την Βούλα Πατουλίδου να καταρρίπτει όλα τα προγνωστικά και να κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μέτρα μετ' εμποδίων, είχε την τύχη να είναι το πρώτο «σπίτι» από τα πολλά που επρόκειτο να... κλείσει, στη συνέχεια της καριέρας του, ο βραχύσωμος μάγος από το Ροσάριο.

Από εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ, πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια. Δέκα τίτλοι (δεύτερος όλων των εποχών πίσω από τον Φρανθίσκο Χέντο της Ρεάλ, με δώδεκα), 444 γκολ (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών), 184 ασίστ (επίσης πρώτος) και αμέτρητες ξεχωριστές στιγμές που τον καθιστούν ως τον πιο σημαντικό ποδοσφαιριστή στα 90 χρόνια ιστορίας του ισπανικού πρωταθλήματος.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η LaLiga πήρε την θέση της Μπαρτσελόνα στην διαφωνία με τον Αργεντινό για το αν είχε το δικαίωμα να λύσει το συμβόλαιό του και να φύγει ως ελεύθερος. Μετά την προ διετίας απώλεια του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πρόεδρος της Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ήξερε πως δεν είχε την πολυτέλεια, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, να χάσει και το έτερο διαμάντι του στέμματος...

Το δώρο του φίλου

Την Πρωτομαγιά του 2005, το... στεφάνι άνοιξης του Λέο περιλάμβανε το πρώτο του γκολ. Η Μπάρτσα όδευε ολοταχώς για το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από έξι χρόνια, με ηγέτη τον Ροναλντίνιο, ο οποίος στα αποδυτήρια είχε πάρει υπό την προστασία του τον 17χρονο Αργεντινό.

Ο Βραζιλιάνος δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτός που θα σέρβιρε στον φίλο και μαθητή του το πρώτο γκολ της καριέρας του. Ο Λέο μπήκε ως αλλαγή στο φινάλε, αλλά πρόλαβε να πετύχει δύο (!) τέρματα, με το πρώτο να ακυρώνεται για οφσάιντ.

Στο δεύτερο, ύστερα από βαθιά μπαλιά του Ρόνι, ο Μέσι κρέμασε τον τερματοφύλακα της Αλμπαθέτε και η ιστορία άρχισε να γράφεται, με το «Καμπ Νόου» να παραληρεί με το νέο του είδωλο. Ο Λέο έτρεξε πίσω από τον Ροναλντίνιο και ανέβηκε... καβάλα στην πλάτη του για να πανηγυρίσουν μαζί ένα ξεχωριστό γκολ. Ξεχωριστό, όπως η δύο τους, η φιλία και η συνεργασία τους μέσα στο γήπεδο.

Πρώτο Clasico με χατ – τρικ

Είναι το απόλυτο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος και, για πολλούς, η κορυφαία μονομαχία σε επίπεδο εγχώριων διοργανώσεων στον κόσμο. Το πρώτο Clasico μεταξύ Μπάρτσα και Ρεάλ στο «Καμπ Νόου» ήταν από μόνο του ξεχωριστό για τον Μέσι, αλλά φρόντισε και ο ίδιος να το κάνει αξέχαστο.

Πως; Σημειώνοντας χατ – τρικ (!), σε μια από τις πιο τρελές κόντρες των δύο ομάδων, με τους Μαδριλένους να προηγούνται τρεις φορές με Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (5', 13') και Σέρχιο Ράμος (78') και τον 19χρονο Λέο να απαντάει τρις (5', 11' και στις καθυστερήσεις του αγώνα).

Ήταν 10 Μαρτίου του 2007 και εκείνο το βράδυ άρχισε η... ερωτική σχέση του Μέσι με την Ρεάλ και τα Clasico, στα οποία είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 26 γκολ, μπροστά από Κριστιάνο Ρονάλντο και Αλφρέδο ντι Στέφανο (έκαστος από 18). Ο επόμενος Μπλαουγκράνα σκόρερ, ο Θέσαρ, είχε μείνει στα 14.

Το γραφείο του Πεπ

Πρωτομαγιά (του 2005) το πρώτο του γκολ, 2 Μαΐου (του 2009) ένα από τα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην ζώη του χάρη, κυρίως, στην έμπνευση του Πεπ Γκουαρδιόλα. Παραμονές ενός καθοριστικού Clasico στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Καταλανός τεχνικός κάλεσε τον Μέσι στο γραφείο του στο «Καμπ Νόου» και του εξήγησε ότι σκεφτόταν να τον χρησιμοποιήσει ως «ψευτό – εννιάρι», ώστε να κινείται μεν στην περιοχή, αλλά να ξεκινάει από πιο πίσω, ώστε να εκμεταλλευτεί τον κενό χώρο μεταξύ των αμυντικών μέσων και των κεντρικών αμυντικών.

Ο Πεπ αιφνιδίασε πλήρως τον Χουάντε Ράμος και την Βασίλισσα, ο Μέσι έκανε πάρτι ως «ψευτό – εννιάρι» (θα ακολουθούσαν πολλά παιχνίδια στην συγκεκριμένη θέση) και, παρ' ότι η Ρεάλ έκανε το... λάθος να προηγηθεί, γνώρισε μια από τις πιο βαριές ήττες της ιστορίας στην έδρα της: 2-6!

Αυτός ο θρίαμβος, αναμφίβολα, ήταν το απόλυτο παιχνίδι εκείνης της σεζόν, στην οποία η Μπάρτσα θα κατακτούσε το πρώτο από τα δύο τρεμπλ της ιστορίας της (θα ακολουθούσε αυτό του 2015).

Όταν νίκησε τον Θάρα

Ο Μέσι έχει αναδειχθεί «μόλις» έξι φορές καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος και εφτά φορές πρώτος σκόρερ, κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε ο θρυλικός Τέλμο Θάρα, ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της La Liga, μέχρι που εμφανίστηκε ο Λέο.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2014, σε ένα εμφατικό 5-1 επί της Σεβίλλης, ο Μέσι ξεπέρασε τον αείμνηστο επιθετικό της Αθλέτικ Μπιλμπάο και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του. «Είναι απίστευτο συναίσθημα να είσαι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην La Liga, όπου έχουν αγωνιστεί τόσοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές» έλεγε ο πάντα ταπεινός Μέσι, τον οποίο σήκωσαν στα χέρια οι συμπαίκτες του για να τον αποθεώσουν.

.

Πέναλτι – ωδή στον Κρόιφ

Οι εμπνεύσεις του Μέσι στα ματς πρωταθλήματος είναι αμέτρητες, όπως τα γκολ και οι ασίστ. Η πιο ξεχωριστή, όμως, έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου του 2016, σε ένα άνετο 6-1 επί της Θέλτα στο «Καμπ Νόου».

Ο Αργεντινός ετοιμαζόταν να εκτελέσει πέναλτι, πήρε φόρα και, όταν έφτασε στο ύψος της μπάλας, την πάσαρε αριστερά του, ώστε να έρθει έξω από την περιοχή ο Λουίς Σουάρες και να σκοράρει! Αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι η συνεννόηση είχε γίνει με τον Νεϊμάρ και ο Ουρουγουανός μπήκε... σφήνα.

Και πάλι, όμως, ήταν η μοναδική στιγμή, αφού θύμισε ένα παρόμοιο πέναλτι που είχε εκτελέσει το 1982 ως παίκτης του Άγιαξ ο Γιόχαν Κρόιφ, σε συνεργασία με τον Γιέσπερ Όλσεν, ο οποίος όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση του είχε γυρίσει την μπάλα, προκειμένου να σκοράρει ο ιπτάμενος Ολλανδός.

«Με έκανε πολύ χαρούμενος ο Μέσι με αυτό το πέναλτι. Δεν ξέρω αν είχε δει το δικό μου πέναλτι, αλλά αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, είναι αυτός» ήταν το σχόλιο του μεγάλου Γιόχαν, ο οποίος εκείνη την εποχή έδινε την μάχη του με τον καρκίνο, την οποία δυστυχώς έχασε 13 μήνες αργότερα...