Κάρτερ: Ο Showman που... έσωσε μια ολόκληρη πόλη! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Το Gazzetta Weeked Journal στέκεται στον άνθρωπο που έδωσε ελπίδα και ζωή στο Τορόντο και περιγράφεται υπέροχα μέσω του ντοκιμαντέρ «Τhe Carter Effect». Γιατί ο Βινς Κάρτερ ήταν πολλά παραπάνω από ένας σπουδαίος παίκτης!

«Xάρη σε αυτόν μπορούσες να καμαρώνεις για το Τορόντο», παραδέχονται διασημότητες του Καναδά. O Bινς Κάρτερ έβαλε την πόλη στον… χάρτη και την βοήθησε να αναπτυχθεί και να… απογειωθεί παρέα με εκείνον, ενώ πριν δεν της έδινε σημασία κανείς.

Το Gazzetta Weekend Journal στέκεται στο φαινόμενο Βινς Κάρτερ (θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν) μέσω από το ντοκιμαντέρ που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο Netflix (Carter Effect) για τον κορυφαίο dunker της ιστορίας που έδωσε… πνοή και ζωή σε μια ολόκληρη πόλη.

Όπως αναφέρει ο γνωστός ράπερ και φανατικός φίλαθλος των Ράπτορς, Drake, οι γονείς δεν πήγαιναν τα παιδιά για μπάσκετ, αφού το χόκει ήταν το κυρίαρχο σπορ της πόλης. Το Τορόντο δεν είχε την κουλτούρα του μπάσκετ.

Κανείς δεν ήθελε να είναι στο Τορόντο και να παίζει στους Ράπτορς. Δεν ήταν πόλη του ΝΒΑ. Δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για το άθλημα, αφού πολλά εισιτήρια έμειναν απούλητα.

Ο ΜακΓκρέιντι θυμάται: «Αυτά που έβλεπα να κάνει ο Κάρτερ στο high school, δεν τα είχα ξαναδεί στη ζωή μου».

Η Ρuma εκείνη την εποχή είχε αποφασίσει να στραφεί στο μπάσκετ και είχε ξεχωρίσει τον Κάρτερ ως τον ιδανικό άνθρωπο για πρόσωπο της εταιρίας. Ο υπεύθυνος της αθλητικής εταιρίας δεν ήθελε με τίποτα ο Βινς να πάει στο Τορόντο πριν το draft.

Τελικά οι Ράπτορς επέλεξαν τον Τζέιμισον στο Νο.4 όμως έγινε αμέσως ανταλλαγή με τον Κάρτερ που ήρθε στο Τορόντο, αφού τον είχε διαλέξει το Γκόλντεν Στέιτ στο Νο.5.

Ο πρώην προπονητής των Ράπτορς, Μπουτς Καρτερ δήλωνε πως σκεφτόταν τι θα έκανε αν είχε ποτέ ομάδα τόσο καλή όσο οι Λέικερς, ενώ χαιρόταν που είχε τους Κάρτερ και ΜακΓκρέιντι

Οι δυο τους είχαν εξαιρετικές σχέσεις (ήταν και ξαδέρφια που φυσικά το αγνοούσαν για πολλά χρόνια και το ανακάλυψαν λίγους μήνες πριν γίνουν συμπαίκτες στο Τορόντο).

Όλοι μιλούσαν για ένα απολαυστικό παίκτη που πατούσε παρκέ και έκανε τα μαγικά του στον αέρα.

Η μητέρα του έλεγε για τον «Half Man Half Amazing» πως ήταν σαν να κάνει εναέριο μπαλέτο όταν τον έβλεπες να πετάει και να καρφώνει

Τα όργια στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2000

Ήταν 12 Φεβρουαρίου 2000, όταν πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός καρφωμάτων για το All Star Game του Όκλαντ.

Ο Βινς Κάρτερ είχε υποσχεθεί ένα πραγματικό show και τήρησε την υπόσχεση του, προσφέροντας στον κόσμο κάτι που δεν έχει ξαναδεί στα χρονικά.

Ο Αir Canada άφησε άφωνο όλο τον πλανήτη με αυτά που έκανε και έχοντας και τη συνεργασία του -τότε- συμπαίκτη του και ξαδέρφου του, Τρέισι Μακ Γκρέιντι κατάφερε να κατακτήσει τον διαγωνισμό πραγματοποιώντας το ένα φοβερό κάρφωμα μετά το άλλο.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και το «It's Over» που φώναξε, κοιτώντας την κάμερα που τον ακολουθούσε, όταν κατάλαβε πως δεν γίνεται να χάσει από κανέναν.

Η συγκεκριμένη βραδιά τον ανέβασε επίπεδο. «Εκείνη την ωρα όλοι ήταν οπαδοί του Κάρτερ», παραδέχεται ο Drake

«Tα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και έβλεπες την διάθεση στην πόλη», τονίζει από την πλευρά του ο Τσαρλς Όκλεϊ.

Όταν έγινε συνέταιρος σε κλαμπ

Όταν ο Κάρτερ πήγε στο Τορόντο η πόλη είχε 3 κλαμπ. Ήθελε να εξερευνήσει και αυτή την εκδοχή και έτσι έγινε συνέταιρος. Όπως είπε και ο ίδιος ήθελε να έχουν κάπου να πάνε οι παίκτες που ερχόντουσαν στο Τορόντο για να παίξουν ως αντίπαλοι των Ράπτορς, αλλά και να διασκεδάζει ο κόσμος που έμενε στην πόλη.

Ο Κάρτερ ήταν σε μέσα σε όλα πλέον στο Τορόντο, η πόλη ήταν στα καλύτερα της χάρη στον Βινς. Ο Vinsanity έβαλε στον χάρτη το Τορόντο και δεν είχε να κάνει μόνο με το μπάσκετ. Το Τορόντο αναπτύχθηκε στον χώρο της μουσικής και ειδικά της ραπ και της urban, ενώ άρχισαν να γυρίζονται πολλά video και ταινίες στην πόλη.

«Ο Βινς ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να γκρεμίζει φραγμούς στον Καναδά και να λέει ότι το μπάσκετ έρχεται», αναφέρει ο 2 φορές MVP του ΝΒΑ, Στιβ Νας.

Ο Στεφ και ο Σεθ Κάρι περίμεναν να παίξουν με τον Κάρτερ, όταν τελείωνε η προπόνηση των Ράπτορς, αφού ο πατέρας τους, Ντελ έπαιζε στην ομάδα.

Οι Ράπτορς σε εθνικό δίκτυο χάρη στον Βινς

Ο Βινς ήταν στο peak της δημοτικότητας του και να μεταδοθούν τα ματς των Ράπτορς εθνικό δίκτυο. Τόσο μεγάλη ήταν η απήχηση που είχε πλέον σε όλη την αγορά του ΝΒΑ. Για αρκετά χρόνια δεν έδιναν καμιά σημασία στο Τορόντο πριν έρθει ο Βινς και πλέον είχαν αλλάξει όλα.

«Τα κανάλια δεν μας έδειχναν πολύ. Νομίζω ότι όλη η καριέρα του Βινς άλλαξε σε εκείνο το ματς που μεταδόθηκε στο εθνικό δίκτυο. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τους Ράπτορς», παραδέχεται ο ΜακΓκρέιντι για το παιχνιδι των Ράπτορς με τους Σανς στο Τορόντο. Τότε ο Κάρτερ είχε πετύχει 51 πόντους σε ένα απίθανο show και είχε κάνει ρεκόρ καριέρας. Ήταν μια ευκαιρία ζωής να αναδειχθούν οι Ράπτορς είχε πει ο Βινς μετά το τέλος του ματς.

Το Game 7 με τους Σίξερς και η αλλαγή του κλίματος

Οι Ράπτορς έπαιζαν Game 7 με τους Σίξερς το 2001 στους τελικούς Ανατολής, με τον Κάρτερ να επιλέγει να πάει στην τελετή αποφοίτησης του λίγες ώρες πριν, ενώ επέστρεψε στο Τορόντο 5 ώρες πριν το σημαντικότερο ματς στην ιστορία της ομάδας. Αυτή η κίνηση δημιούργησε τριγμούς στους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους.

Την πρώτη φορά που προσπάθησε να φτάσει κοντά στη... πηγή για πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 2000-01. Έχασε στους ημιτελικούς Ανατολής με 4-3 από τους Σίξερς του εκπληκτικού Άλεν Άιβερσον και το όνειρο έσβησε. Στο Game 7 ο Βινς έζησε ίσως τη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας του. Οι Σίξερς είχαν προβάδισμα με 88-87, όμως οι Ράπτορς είχαν τη μπάλα δικιά τους με 2 δευτερόλεπτα στο ρολόι. Πήρε την ευθύνη, κάνοντας ένα δύσκολο σουτ, το οποίο θα μπορούσε να στείλει το Τορόντο στους τελικούς της Ανατολής. Η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και έτσι ο κορυφαίος dunker της ιστορίας, έχασε μια τεράστια ευκαιρία. Εκεί θα αντιμετώπιζε τους Μπακς, ένα βήμα πριν τους τελικούς του ΝΒΑ.

«Με κατηγόρησαν για το ματς, που ταξίδεψα πριν και που αποφοίτησα. Δεν μετάνιωσα για καμία από τις αποφάσεις για εκείνη την ημέρα. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν που δεν βρήκα στόχο σε εκείνο το σουτ», δηλώνει στεναχωρημένος ο Air Canada.

O τραυματισμός κόντρα στους Πίστονς στον αριστερό αχίλλειο

Τον Δεκέμβρη του 2004 ο Βινς Κάρτερ τραυματίζεται στον αριστερό αχίλλειο σε ένα ματς κόντρα στους Πίστονς, με τον ίδιο να δηλώνει πως πρώτη φορά στην καριέρα του έχει τόσο σοβαρό τραυματισμό.

Εκείνη ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον Half Man Half Amazingng.

«Για τη δημόσια κατανάλωση αμαυρώνουν το όνομα σου. Διαρρέουν πράγματα. Αν χάσεις ένα ματς, μια προπόνηση και δεν παίζει καλά η ομάδα σου, ο κόσμος λέει ‘’Να τον ξεφορτωθούν, δεν θέλει να είναι εδώ , δεν μας αγαπά’’», τονίζει ο πρώην γκαρντ των Ράπτορς (2003-06), Τζέιλεν Ρόουζ.

Άρχισαν τα προβλήματα και κάπου εκεί όλοι κατάλαβαν πως ο Βινς έπρεπε να φύγει από το Τορόντο. Έγινε ανταλλαγή στους Νετς. Η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν αναγκάστηκε να παίξει στο Τορόντο ως αντίπαλος των Ράπτορς για πρώτη φορά.

Η γιούχα στην επιστροφή στο Τορόντο

Για τους Ράπτορς ο Κάρτερ είναι θρύλος. Είναι το πρόσωπο τους, ο άνθρωπος που τους έβαλε στο χάρτη. Ο κορυφαίος dunker στην ιστορία μεγαλούργησε στους Ράπτορς, όντας ο Θεός για τον κόσμο στο Τορόντο. Όμως απέτυχε να φτάσει στους τελικούς. Η απόφαση του να πάει στους Νετς δεν άρεσε. Πλήγωσε πολύ κόσμο στον Καναδά, ο οποίος τον αποδοκίμασε όταν γύρισε πίσω σαν παίκτης του Νιου Τζέρσεϊ. Για τον κόσμο του Τορόντο αυτό ήταν σαν να μπαίνει μαχαίρι στην καρδιά, παρόλο που γνώριζε πως φτάσαμε σε εκείνο το σημείο.

Η μάνα του θυμάται: «Είχε πληγωθεί πολύ γιατί όταν η γιαγιά του έβλεπε το ματς στην τηλεόραση άκουγε τα γιουχαρίσματα. Έκλαιγε γιατί ήταν ο εγγονός της. Χρειάστηκαν 3-4 χρόνια για να μην αποτελεί πρόβλημα το γιουχάρισμα».

Όταν αποθεώθηκε ξανά στο Τορόντο

Ακόμα μια ξεχωριστή στιγμή στη σχέση του Κάρτερ με τους Ράπτορς. Μετά από τόσα χρόνια οι φίλαθλοι των Ράπτορς του χάρισαν ένα θερμό χειροκρότημα, αναγνωρίζοντας τα όσα πρόσφερε στην ομάδα και την πόλη. Ο Vinsanity δεν μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα του. Ήταν αυτό που αναζητούσε για να λυτρωθεί για πάρα πολλά χρόνια. Κι επιτέλους το έζησε. Στον τόπο που λάτρευε να απογειώνεται, στην ομάδα που αγάπησε.

«Το να έχεις ένα παίκτη με τέτοια επιρροή, κάποιον που γεφύρωσε τις γενιές και που παιδιά και παππούδες τον θαύμαζαν, σίγουρα ανέβασε επίπεδο αυτή την πολη», τονίζει ο Στιβ Νας.

«Πήγαινες στα ματς και δεν ήξερες τι θα δεις από εκείνον», παραδέχεται ο ΜακΓκρέιντι, ενώ ο Μάγκσι Μπογκς αναφέρει πως «όλα τα παιδιά ήταν στα γηπεδάκια και ήθελαν να μοιάσουν στον Βινς Κάρτερ».

Ο σωτήρας μιας ολόκληρης πόλης

«Χωρίς τον Βινς δεν ξέρω αν θα υπήρχε αυτό το συναίσθημα, αν το Τορόντο θα ήταν μέρος που θα τραβούσε την προσοχή», λέει ο Drake, ενώ ο Καναδός γκαρντ, Κόρι Τζόζεφ αποκαλύπτει πως πήγαινε στα γήπεδα και προσπαθούσε να αντιγράψει τα καρφώματα του σε χαμηλότερες μπασκέτες.

Ο Κέβιν Ντουράντ έχει εκμυστηρευτεί σε ραδιοφωνική εκπομπή πως ήθελε να παίξει στους Ράπτορς, αφού ήταν η αγαπημένη του ομάδα σαν παιδί καθώς ήταν μεγάλος θαυμαστής του Βινς Κάρτερ.

«Επειδή είμαι από το Τορόντο ένιωθα ότι ο κόσμος ποτέ δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά. Είτε στη μουσική ειτε στο μπάσκετ. Ήταν σαν μια σκοτεινή εποχή. Ο Βινς μας έδωσε ελπίδα ότι μπορούμε να λάμψουμε από την πόλη μας», ήταν τα λόγια γνωστού παραγωγού από το Τορόντο.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μετά από ένα ματς πρόκρισης στα playoffs κόντρα στους Ραπτορς με τη φανέλα των Καβς είχε υποκλιθεί στον κόσμο τους, ο οποίος τραγουδούσε σαν τρελός παρόλο που η ομάδα του είχε αποκλειστεί. «Μεγάλος σεβασμός σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτή τη χώρα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στην καριέρα μου».

Χωρίς τον Βινς Κάρτερ τίποτα από αυτά δεν θα ήταν πραγματικότητα. Αν ο... ιπτάμενος Κάρτερ δεν άνοιγε τον δρόμο, είναι πολύ πιθανό πως οι Ράπτορς ποτέ δεν θα έφταναν και στην πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος στην ιστορία τους τη σεζόν που μας πέρασε. Ο Βινς ήταν ο άνθρωπος που… έσωσε το Τορόντο για πολλούς λόγους. Στην πόλη του Καναδά το ξέρουν πολύ καλά αυτό και σίγουρα ποτέ δεν θα ξεχάσουν την εποχή που ο Κάρτερ ήταν ο Βασιλιάς τους.