Το νοκ άουτ του Champions League που δεν θα ξεχάσω

Gazzetta team
Το νοκ άουτ του Champions League που δεν θα ξεχάσω

bet365

Το ευρωπαϊκό party της αγαπημένης μας διοργάνωσης άρχισε ξανά με την φάση των νοκ άουτ και έξι συντάκτες του gazzetta θυμούνται ματσάρες του παρελθόντος που έγραψαν ιστορία!

Ένα παιχνίδι ή μια σειρά νοκ άουτ αγώνων που γράφτηκε με «χρυσά γράμματα» στην βίβλο της διοργάνωσης. Για ένα υπέροχο γκολ, για μια απίστευτη ανατροπή, για ένα λαμπερό πρόσωπο που βρέθηκε στο βράδυ του. Λόγοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί, πάρα πολλοί, ώστε οι συντάκτες του gazzetta να μοιράζονται μαζί σας το «νοκ άουτ παιχνίδι» που προστατεύουν σαν θησαυρό στο... χρονοντούλαπο της μνήμης!

bwin - Τα Challenges* σας στέλνουν στον τελικό του Champions League. |21+ *Ισχύουν όροι και Προϋποθέσεις

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2014-15

Τον Μάιο του 2015 η Γιουβέντους πήγε στο Μπερναμπέου με σκοπό να υπερασπιστεί το 2-1 του Τορίνο και να επιστρέψει στον τελικό του Champions League μετά από 12 χρόνια. Σε εκείνο το παιχνίδι δεν θα ξεχάσω την τρέλα μου στην ισοφάριση του Μοράτα! Ναι του Ισπανού που το καλοκαίρι είχε αποκτηθεί από την Ρεάλ και την πλήγωσε τόσο πολύ εκείνο το βράδυ.

Το τέρμα αυτό είχε μπει στο 57' κι ακόμα με θυμάμαι για 30 λεπτά μετά να μη κάθομαι στιγμή στη θέση μου! Τρελαμένος πήγαινα πάνω κάτω πάντα μπροστά από την τηλεόραση. Τα λεπτά των καθυστερήσεων ήταν τα πιο βασανιστικά λεπτά της περασμένης δεκαετίας τολμώ να πω... Δεν περνούσαν με τίποτα! Όταν πια πέρασαν η κραυγή μου ξύπνησε δεδομένα όλη την πολυκατοικία και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα φωνή δεν υπήρχε, τα μάτια είχα βουρκώσει και τα δάκρυα έτρεχαν για την Μεγάλη Κυρία που είχε επιστρέψει σε τελικό Champions League μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, κάτι που περίμενα από μικρό παιδί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΤΣΕΛΣΙ, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2004-05

Όταν ο θεός του ποδοσφαίρου εμπνεύστηκε το «θαύμα» της Πόλης το 2005 στο σενάριο υπήρχαν ουκ ολίγες ανατροπές και μπόλικο σασπένς, που ενδεχομένως να ωχριούν μπροστά στα απίστευτα «come back» των «reds» στο «Άνφιλντ» τα τελευταία χρόνια κόντρα στην Ντόρτμουντ (4-3, τον Απρίλιο του 2016) και στην Μπαρτσελόνα (4-0, Μάιος 2019).

Το «Έπος της Πόλης» δε θα γραφόταν ποτέ αν στις 8 Δεκεμβρίου 2004 ο Στίβι Τζέραρντ με μια βολίδα στο 86ο λεπτό δεν «εκτελούσε» τον Αντώνη Νικοπολίδη γράφοντας το Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1 για να περάσουν οι «κόκκινοι» στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Κάπως έτσι φτάσαμε στον αγγλικό «εμφύλιο», Τσέλσι εναντίον Λίβερπουλ, ένα βήμα πριν από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Οι «μπλε» του Μουρίνιο έκαναν πλάκα (κερδίζοντας μέσα-έξω τη Λίβερπουλ) στην Premier League, ωστόσο τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στο Champions League.

Μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Stamford Bridge, η Λίβερπουλ άνοιξε το σκορ μ’ ένα γκολ που πέρασε στην ιστορία σαν «ghost goal», το «γκολ-φάντασμα». Μόλις στο 4' ο Μπάρος πρόλαβε τον Τσεχ μετά την πάσα του Τζέραρντ και ο Λουίς Γκαρσία την έστειλε προς την εστία. Ο Γκαλάς έκοψε πάνω από τη γραμμή, όμως ο διαιτητής έδειξε σέντρα!

Βρισκόμουν στην Ολλανδία, καλοκαίρι του 2016, για την προετοιμασία του ΠΑΟΚ, όταν ένα απόγευμα στο λόμπι του «De Bilderberg» πλησίασα τον Λούμπος Μίχελ. Ο ιδανικός τόπος. Το ξενοδοχείο ήταν πασίγνωστο για το μυστήριο που κρύβουν οι ιστορίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του όποτε συνεδριάζει η διάσημη λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

«Μη με ρωτήσεις για μεταγραφές», μου είπε ο Σλοβάκος -τότε- αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, ο διαιτητής που κατακύρωσε το «γκολ-φάντασμα» ένδεκα χρόνια νωρίτερα. «Όχι», του απάντησα πριν τον ρωτήσω ορθά-κοφτά: «Ήταν ή δεν ήταν γκολ;»!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΘΑΝΟ: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «16» ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2016-17

Ας με συγχωρήσουν οι λάτρεις της συνωμοσιολογίας και οι διαιτητολάγνοι, αλλά τέτοια εξέλιξη και έκρηξη αδρεναλίνης δεν συναντάς εύκολα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Στο Παρίσι, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η Παρί ήταν άκρως… ερωτική και διέλυσε την Μπαρτσελόνα (4-0).

Κανείς δεν πίστευε ότι οι Μπλαουγκράνα μπορούσαν να πλησιάσουν καν την ανατροπή στην ρεβάνς του «Καμπ Νόου» (3 Μαρτίου). Η Μπάρτσα, όμως, έδειξε υπομονή και επιμονή, προηγούμενη με 3-0 στο 50ό λεπτό με κορυφαίο τον Νεϊμάρ (και… χείρα βοηθείας του Γερμανού διαιτητή Ντενίς Αϊτεκίν, να τα λέμε και να τα γράφουμε όλα).

Ο Έντινσον Καβάνι σημείωσε το γκολ που έψαχνε η Παρί και, στο 80ό λεπτό, ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί από το γήπεδο, για να μην πέσει πάνω στην κίνηση. Ο Νεϊμάρ είχε διαφορετική άποψη και, με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά, έφερε την πρόκριση σε απόσταση ενός γκολ. Απολαυστικά τα βίντεο με φίλους της Μπαρτσελόνα να ακούν στο ραδιόφωνο πως το σκορ έγινε 5-1 και να τρέχουν να ξαναμπούν στο γήπεδο! Το γκολ του κατά λάθος ήρωα Σέρτζι Ρομπέρτο στην τελευταία φάση (από ασίστ, βεβαίως, του Νεϊμάρ) δεν μπορεί να μην σε παρασύρει, ανεξαρτήτως ποια ομάδα συμπαθείς. Γιατί, στην τελική, ΑΥΤΟ πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο, ένας εκρηκτικός συνδυασμός συναισθημάτων. Απίστευτο.

Bwin - Η δράση όλων των σπορ, τώρα πιο αληθινή από ποτέ! |21+

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΛΙΑΡΗΣ: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2018-19 KAI ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «16» ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2016-17

Όταν δεν μπορείς να είσαι εκεί, μη χάσεις την ιστορία που γράφεται... Στη Βαρκελώνη ή το Άνφιλντ δεν μπορείς να βρεθείς εύκολα σε τόσο σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές. Ίσως δεν το σκέφτεσαι καν να το κανονίσεις γιατί θεωρείς ότι δεν θα γίνει κάτι ιδιαίτερο. Αλλά σε αυτά τα δυο ματς το ένστικτο δε λάθεψε. Και όταν δεν μπορείς να είσαι εκεί, τουλάχιστον φρόντισε να μη χάσεις την ιστορία που μπορεί να γραφτεί μπροστά στα μάτια σου. Πανηγυρισμοί βράδυ στο δωμάτιο άνευ λόγου και αιτία στο μαγικό 6-1 της Μπαρτσελόνα επί της Παρί το 2017. Γιατί... έτσι! Όπως οι Τζέραρντ, Φέρντιναντ και Λίνεκερ στο στούντιο του BT Sport. Και επιπλέον, να κάθεσαι να χαζεύεις δίχως να μπορείς να το διανοηθείς και να ψελλίζεις «τέσσερα... τέσσερα...» στο Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα της περασμένης σεζόν. Σε ρεβάνς αγώνων από 4-0 και 3-0.

Σε βραδιές που κάποιοι... δεν πίστευαν, όπως έλεγε και μια ψυχή. Και επειδή υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν αυτά τα ματς – ονόματα λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε – για να μη γυρίσουμε πολύ πιο πίσω ή ασχοληθούμε με «πράσινους» και «ερυθρόλεκους» στη διοργάνωση, αυτες οι δύο κόντρες των νοκ-άουτ είναι που θυμάμαι πιο εύκολα και που με βρήκαν βράδυ να ανεβάζω παλμούς...

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2018-19 (κι αυτός... ήταν ανατροπάρα τι να κάνουμε!!!)

Με το μου είπε ο αρχισυντάκτης να γράψω ένα νοκ άουτ αγώνα που θυμάμαι στο Champions League, στο μυαλό δεν θα μπορούσε να έρθει κάτι άλλο από την περσινή επική πρόκριση της Λίβερπουλ στον τελικό, όπου και στην συνέχεια κατέκτησε την κούπα. Γιατί όταν χάνεις μέσα στο Καμπ Νου από την Μπαρτσελόνα του Μέσι (έβαλε και δύο γκολ ο άτιμος και το άλλο ο Σουάρες) με 3-0 και καταφέρνεις να προκριθείς μιλάμε για κάτι επικό.

Στη ρεβάνς όχι εγώ, αλλά κανείς δεν περίμενε την ανατροπή ειδικά όταν το ημίχρονο είχε λήξει με 1-0 με το γκολ του Ορίγκι. Στο δίλεπτο 54-56 ήταν που έκανε την εμφάνισή της όχι η πίστη αλλά η σιγουριά. Είναι η στιγμή που μίλησε το Άνφιλντ, με τον Βαϊνάλντουμ να κάνει το 3-0 δεν υπήρχε κανείς που να μην περίμενε πως θα προκρινόταν η Λίβερπουλ. Μπορεί ο αντίπαλος να ήταν τεράστιος, αλλά φαινόταν στα πρόσωπα των παικτών πως δεν υπήρχε γυρισμός. Και έτσι όλα τελείωσαν στο 79’, λεπτό που με άκουσε η μισή Ηλιούπολη. Ο Άλεξ Άρνολντ εκτέλεσε το πιο έξυπνο κόρνερ στην ιστορία του Champions League, ο Οριγκί σκόραρε και όλα πήραν τον δρόμο τους. Τόσο απλά...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΠΟΡΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «16» ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2003-04

Πέρα από τα σκορ των αγώνων (2-1 στην Πορτογαλία και 1-1 στο Ολντ Τράφορντ) είναι ελάχιστες οι φάσεις που θυμάμαι από τους δύο αγώνες του συγκεκριμένου ζευγαριού στους οποίους δεν παίχτηκε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Και πώς να παιχτεί όταν προπονητής της μέλλουσας πρωταθλήτριας Ευρώπης Πόρτο (και κατόχου του κυπέλλου UEFA) ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο στα καλύτερά του;

Η δράση ζει όπου ζεις κι εσύ! Priceboost στα μεγαλύτερα ματς της Super League! |21+

Ο Μουρίνιο, όμως, είναι ο ουσιαστικός λόγος που το συγκεκριμένο ζευγάρι αγώνων βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Γιατί αυτή η πρόκριση μέσα στο Μάντσεστερ με το γκολ του Κοστίνια στο 90’ έβαλε τις βάσεις για να μπορέσει να πει ο Πορτογάλος τεχνικός λίγους μήνες αργότερα, στην παρουσίασή του από την Τσέλσι, πως είναι ο «Special One».

Ένας «Special One» ο οποίος έκανε σπριντ από τον πάγκο του μέχρι το κόρνερ όπου πανηγύρισε με τους παίκτες του την πρόκριση που ήρθε δευτερόλεπτα μετά το γκολ του Κοστίνια και στην αποχώρησή του για την φυσούνα αποχαιρέτισε τους φίλους των γηπεδούχων με υψωμένα τα δύο μεσαία δάχτυλα, προκαταβάλοντάς μας για το με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μας απασχολούσε τα επόμενα χρόνια στην Premier League.

 

Τελευταία Νέα