Οι Katatonia που έρχονται να κατακτήσουν την Αθήνα!

Δημήτρης Τομαράς
Το Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το Gagarin 205 θα βαφτεί στα χρώματα του σουηδικού metal των Katatonia και ο frontman τους, Γιόνας Ρένσκε, μιλάει αποκλειστικά στο G-Weekened!

Ο Σουηδός Γιόνας Ρένκσε είναι τραγουδιστής, συνθέτης, μουσικός και στιχουργός. Έχει υπάρξει συνιδρυτής στις μπάντες Katatonia, October TIdes και Bloodbath. Στους Katatonia και στους October Tides ήταν για χρόνια ντράμερ και τραγουδιστής ενώ στους Bloodbath είναι μπασίστας και κάνει και δεύτερες φωνές. Oι πρωτοπόροι της doom/death σκηνής θα δώσουν ένα μοναδικό show τιμώντας επί σκηνής, έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους του 21ου αιώνα για τον σκληρό ήχο.

Η επέτειος των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του Night is the new day λοιπόν θα γίνει η αφορμή για να υποδεχθούμε στην χώρα μας μια από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού. Στις 28 Φλεβάρη στο Gagarin 205.

Το 1991 οι Γιόνας Ρένσκε και Άντερς Νίνστρομ δημιούργησαν της μπάντα που μαζί με τους Αnathema, My Dying Bride & Paradise Lost, αποτέλεσαν την αγία τετράδα ενός νέου ήχου που συναντούσε τις doom metal μελωδίες και τους death metal βρυχηθμούς. Οι ρίζες τους έχουν υπόβαθρο από μέταλ, όμως η αγάπη τους για τους Sisters of Mercy και τους Cure, μπόλιασε σαν επιρροή, δημιουργώντας ένα σκοτεινό soundtrack, σπαρμένο με τις μελαγχολικές κιθαριστικές ιστορίες τους.

Aπό το Dance of December Souls μέχρι και το The Fall of Hearts του 2016 μέτρησαν 10 δίσκους, που ικανοποιήσαν κοινό και οπαδούς που τους ακολουθούν πιστά από την αρχή της πορείας τους, μέχρι και σήμερα, με τα Last Fair Deal Gone Down, The Great Cold Distance & Night is the New Day να ξεχωρίζουν σαν τους δίσκους highlights των Σουηδών.

Η θλίψη του σκανδιναβικού βορρά έγινε έμπνευση κι έντυσε τα μελαγχολικά όνειρα μια ολόκληρης γενιάς, μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτόπια και εθιστικές μελωδίες. Το βράδυ του… Φεβρουαρίου θα σφραγιστεί από τη σκοτεινή σφραγίδα των Katatonia, μιας από τις πιο σπουδαίες και τίμιες μπάντες που έχει βγάλει η metal μουσική! Mε ένα special setlist που θα θυμόμαστε για καιρό. Let’s make this night a new day λοιπόν και ο λόγος στον Ρένκσε!

- Τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας στην Ελλάδα και τι περιμένετε από το ελληνικό κοινό την Παρασκευή 28 Φλεβάρη στο Gagarin 205;

Η Ελλάδα είναι μια από τα αγαπημένες μου χώρες και πραγματικά ανυπομονούμε όλοι πάρα πολύ να επιστρέψουμε μετά από τόσο καιρό.

- Θυμάστε κάποια ιστορία διαφορετική από Live σας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Κάποιο ευχάριστο ή απρόοπτο;

Όχι ιδιαίτερα. Πάντα συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα γεγονότα στις συναυλίες ή στα tour μας αλλά δε θα έλεγα ότι μας έχει τύχει κάτι πολύ περιέργο.

- Θεωρείστε και δικαίως πρωτοπόροι της doom / death σκηνής. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό; Είναι συνδυασμός της δισκογραφίας σας και των live σας;

Όταν ξεκινήσαμε τη μουσική μας καριέρα περίπου 30 χρόνια πριν, είχαμε αρκετά doom/death στοιχεία αλλά θεωρώ ότι πλέον, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο ήχος μας έχει εξελιχθεί αρκετά. Αυτή η μετάβαση φαίνεται και μέσα από την δισκογραφία μας. Επιπλέον, όσο περνάνε τα χρόνια διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά οτι το κοινό μας διευρύνεται συνεχώς.

- Το 2018 είχατε επιλέξει να κάνετε μία παύση ως μπάντα. Γιατί το κάνατε αυτό και γιατί επανήλθατε το 2019;

Πολλοί λόγοι έπαιξαν ρόλο στην απόφαση που πήραμε το 2018 αλλά ένας από αυτούς ήταν να δούμε αν είχαμε ακόμα την όρεξη να συνεχίσουμε. Ευτυχώς όλοι μας νιώσαμε ότι έχουμε ακόμα πράγματα να δώσουμε και γι’αυτό είμαστε ακόμα εδώ.

- Τι πορεία θέλετε να χαράξετε ως μπάντα αλλά και μουσικά μες στο 2020; Ίσως έναν νέο δίσκο ή κάτι διαφορετικό;

Το 2020 θα ασχοληθούμε με την προώθηση του νέου άλμπουμ το οποίο θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο.

- Είχατε κάνει και μία πιο progressive στροφή ως μουσικό σχήμα. Τι έπαιξε ρόλο σε αυτό και τι σκέφτεστε για το... μετά;

Καθώς είμαστε όλοι μεγάλοι fan της μουσικής, αντλούμε την έμπνευση μας μέσα από διάφορα είδη με τα οποία πειραματιζόμαστε και πολλές φορές εντάσουμε στη μουσική μας. Ο ήχος μας θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αλλάζει αλλά μόνο το μέλλον θα δείξει προς ποια κατεύθυνση.

- Από που έχει προκύψει η αγάπη σας για τους Sisters of Mercy και τους Cure;

Πάντα μου άρεσε η dark wave σκηνή καθώς ταίριαζε με την προσωπικότητα μου.

- Έχετε στα σκαριά τυχόν επετειακό show για να παίξετε μόνο τα παλιά σας κομμάτια;

Η εμφάνιση μας στην Αθήνα θα είναι η τελευταία επετειακή συναυλία για τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία του αλμπουμ μας Night is the New Day.

- Στην μεγάλη και σπουδαία σας πορεία ποιες συνεργασίες σας ξεχωρίσατε; Υπάρχουν συνεργασίες που θέλατε να κάνετε ξανά ή που θέλετε να κάνετε και δεν έχετε κάνει;

Η συμμετοχή του αγαπημένου μου τραγουδιστή, Krister Linder στο Night is the New Day είναι μια από τις πιο ξεχωριστές συνεργασίες για εμένα και θα χαιρόμουν να επαναληφθεί.

- Εδώ είναι το link του event αλλά και εδώ. Εδώ το επίσημο Facebook του Ρένκσε και εδώ των Katatonia. Οι φωτογραφίες στην Gallery είναι από τα επίσημα social media της μπάντας.