Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τα «ασπρόμαυρα» κλειδιά στο ντέρμπι!

Σταύρος Σουντουλίδης
Το G-Weekend προσεγγίζει το αγωνιστικό μέρος του ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» καταγράφοντας τα πρόσωπα και τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο φετινός ΠΑΟΚ για να φύγει, όπως πέρσι, με το «διπλό»

O ΠΑΟΚ κατεβαίνει ως πρωταθλητής στον Πειραιά με στόχο τη νίκη που θα τον φέρει στο +3 από τον συνδιεκδικητή του τίτλου, Ολυμπιακό, μια αγωνιστική πριν από το φινάλε του πρώτου γύρου, ωστόσο ακόμη κι αν δεν κερδίσει, δε χάνεται... Δε θα μπορούσε σ' ένα πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών το παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής, ακριβώς στο 1/3 της σεζόν, να έχει τον χαρακτήρα «τελικού» ή «ζωής ή θανάτου». Μέχρι και τα πλέι οφ που θα κρίνουν φέτος τον πρωταθλητή, θα υπάρχουν πολλές ακόμη μεγάλες παρτίδες. Και τα καλύτερα θα τα ζήσουμε τον Μάιο και όχι την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη.

Γι' αυτό καλό θα είναι να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το ντέρμπι των δύο κατά τεκτήριο κορυφαίων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ντέρμπι είναι θα περάσει...

Κατά τα άλλα, ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ είναι ήδη αρκετά πιο ψημένος σε σχέση με τις προηγούμενες καθόδους του, ακόμη και από την περσινή επίσκεψη που συνοδεύτηκε από το δέκατο «διπλό» απέναντι στον Ολυμπιακό, με το κατάλοιπο του -2 να πιέζει αφόρητα τους «ασπρόμαυρους».

Φέτος αυτό το ντεσαβαντάζ δεν υπάρχει, μάλιστα μετά τις πρώτες 11 αγωνιστικές έχει «πιάσει» κορυφή και τουλάχιστον δεν έχουν το άγχος και την πίεση που φαίνεται να υπάρχει στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Οι 7-8 παίκτες της ενδεκάδας που θα ρίξει ο Αμπέλ Φερέιρα στο χορτάρι, έχουν πάρει μυρωδιά τα προηγούμενα χρόνια από τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι υποψιασμένοι ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν, γενικά είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι για την πιο μεγάλη, μέχρι την επόμενη, παρτίδα της φετινής χρονιάς.

Η «ασπρόμαυρη» επίθεση

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, μετρώντας τον ίδιο αριθμό νικών (8) και ισοπαλιών (3), με μια μεγάλη διαφορά: οι νταμπλούχοι Ελλάδας συνεχίζουν και «τρέχουν» ένα αήττητο σερί που έφτασε τους 46 αγώνες πρωταθλήματος!

Οι δύο μονομάχοι του φετινού τίτλου έφτασαν χέρι-χέρι (27 βαθμοί) στο μεταξύ τους ντέρμπι έχοντας σχεδόν παρόμοιο αριθμό τελικών προσπαθειών (144 οι γηπεδούχοι, 142 οι φιλοξενούμενοι), αλλά και εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά, που δείχνει την υπεροχή των «ασπρόμαυρων»: για να πετύχουν ένα γκολ χρειάζονται 1/6.5 τελικές την ίδια ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» σκοράρουν ανά 1/7.6 τελικές.

Και στα γκολ ο «Δικέφαλος» έχει το πάνω χέρι με τρία περισσότερα (22 έναντι 19), διαθέτει μάλιστα τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Κάρολ Σφιντέρσκι με 7 γκολ στο ενεργητικό του. Προσθέστε τη μία παραπάνω ασίστ (16 έναντι 15) του ΠΑΟΚ, τις έξι περισσότερες χαμένες ευκαιρίες (8 έναντι 2) για να αντιληφθείτε την «ασπρόμαυρη» υπεροχή στο επιθετικό κομμάτι.

Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα έχει σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ στα 11 φετινά παιχνίδια πρωταθλήματος, επί μέρους τρέχει ένα σερί αδιάληπτου σκοραρίσματος 60 αγώνων, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός έδειξε και στο ματς με την Τότεναμ ότι έχει τα θέματα του στην άμυνα.

Εμπειρία & διαχείριση

Μέχρι πριν από δύο τρία χρόνια η έννοια πρωταθλητισμός ήταν κάτι άγνωστο για τους «ασπρόμαυρους», όμως στο φετινό ντέρμπι, είπαμε, θα κατεβάσουν μια ενδεκάδα με ουκ ολίγους μπαρουτοκαπνισμένους σε τέτοιας υψηλής έντασης παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Η εμπειρία είναι μια σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη των ντέρμπι, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της «εχθρικής έδρας». Οι Βιεϊρίνια, Μάτος, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα γνωρίζουν το πως πρέπει να σταθούν μπροστά στο κοινό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και να μεταδώσουν το ανάλογο πνεύμα και στους υπόλοιπους της ομάδας. Ακόμη και οι Λημνιός, Γιαννούλης, Πέλκας, Άκπομ έχουν παίξει εναντίον του Ολυμπιακού και ξέρουν καλά τι πρόκειται να συναντήσουν το βράδυ της Κυριακής.

Η δύναμη των άκρων

Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου. Το αγωνιστικό προφίλ έχει αλλάξει, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, με τον Μάτος να γίνεται τρίτος στόπερ, πίεση ψηλά στον άξονα και γρήγορη μεταφορά της μπάλας στα άκρα, κυρίως από την πλευρά του Γιαννούλη. Ο Πορτογάλος τεχνικός δε θέλει να δώσει στον αντίπαλο την εύκολη κυκλοφορία της μπάλας, ενώ ποντάρει πολλά στη δύναμη των άκρων του. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν να ξεκινάει ο Λημνιός στα δεξιά και ο Βιεϊρίνια στα αριστερά της επίθεσης, διατηρώντας τον Μπίσεσβαρ στον άξονα σ’ ένα διπλό ρόλο δημιουργού και δεύτερου φορ, που κινείται με ευχέρεια ανάμεσα στις γραμμές, τότε όντως ο «Δικέφαλος» προσδοκά να πάρει πολλά στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου, αλλά και τον φορμαρισμένο Γιαννούλη, που έρχεται να προστεθεί στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα προς την επίθεση.

Η πίεση στον αντίπαλο

Ο ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, δεν καίγεται για τη νίκη, όσο στο αντίστοιχο περσινό ντέρμπι, το οποίο αποδείχθηκε κλειδί για την πορεία του προς το αήττητο πρωτάθλημα. Η πίεση αυτή την στιγμή έχει μεταφερθεί στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, ενώ οι «ασπρόμαυροι» έχοντας πιάσει κορυφή, θα κατέβουν με πολύ καλή ψυχολογία στο Φάληρο.

Γνωρίζουν ότι με μια νίκη θα μεγενθύνουν τα προβλήματα στον συνδιεκδικητή του τίτλου και έχοντας το ντέρμπι δεύτερου γύρου στην Τούμπα, ξέρουν ότι θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση των κεκτημένων τους.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι ο «Δικέφαλος» είχε ξεκινήσει με μείον δύο βαθμούς και μια ήττα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα του κόστιζε ακριβά. Φέτος, μπορεί να του αρκεί και να μη χάσει, όχι ότι θα μπει στο γήπεδο με τέτοιο στόχο, άλλωστε ούτε ο Αμπέλ Φερέιρα προσεγγίζει με αυτή τη λογική τα παιχνίδια, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στο φετινό ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Η… τέχνη του Αμπέλ

Το ντέρμπι στο Φάληρο θα έχει έντονο άρωμα Πορτογαλίας. Από τη μία ο Βιεϊρίνια, από την άλλη ο Ποντένσε, με τους δύο προπονητές, Φερέιρα και Μαρτίνς να ξέρουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον, με ότι αυτό και αν συνεπάγεται. Πάντως, ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει «πάρει τον αέρα» από τον συμπατριώτη του.

Στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις για τη Liga NOS την σεζόν 2017-18, ο Αμπέλ μέτρησε ισάριθμες νίκες και φυσικά στο βιογραφικό του υπάρχει η εκτός έδρας πεντάρα στο «Derby do Minho». Εκείνο το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου του 2018 η Μπράγκα του Φερέιρα διέλυσε την Γκιμαράες του Μαρτίνς με 5-0 μέσα στο σπίτι της και οδήγησε τον σημερινό προπονητή του Ολυμπιακού, προσωρινά, στο ταμείο ανεργίας.