Ολυμπιακός: Μπορεί ο Μαρτίνς να ξεπεράσει τον Βαλβέρδε; (pics & poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους ομίλους του Champions League, ο Πέδρο Μαρτίνς παίρνει τα... credits που του ανήκουν και ήδη οι συγκρίσεις με τον Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πολλές. Το G-Weekend γράφει για τα κοινά που έχουν οι δύο Ίβηρες προπονητές.

Ξεκινώντας αυτήν την συζήτηση θα αναρωτηθεί κανείς γιατί θα πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις στο ποδόσφαιρο. Είναι άλλες οι εποχές. Ωστόσο ο Βαλβέρδε με τον Μαρτίνς έχουν ορισμένες ομοιότητες. Και οι δύο κλήθηκαν να αναλάβουν τον Ολυμπιακό σε δύσκολες περιόδους. Ο Ισπανός για να τον αναγεννήσει και να τον οδηγήσει ξανά σε πρωταθλήματα και ο Πορτογάλος για να τον βάλει εκ νέου στον σωστό δρόμο.

Η σύγκριση βέβαια ξεκίνησε κυρίως από την Ευρώπη. Ο Μαρτίνς με την επικράτηση των Πειραιωτών με την Κρασνοντάρ πέτυχε την 4η εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη του με τον Ολυμπιακό (Λουκέρνη, Ντούντελανζ, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ), κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο παρελθόν (Νόρτζελαντ, Μαρσέιγ, Ρούμπιν Καζάν και Μέταλιστ). Συνεχίστηκε διότι και οι δύο προπονητές θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο με καλό και συνεχές πρέσινγκ και ποδόσφαιρο κατοχής και κυριαρχίας.

Ο Μαρτίνς φέτος οδήγησε τον Ολυμπιακό για 2η σερί σεζόν σε φάση ομίλων στην Ευρώπη. Πέρυσι ήταν το Europa League και φέτος το Champions League. Η διαφορά τους έχει να κάνει με τους τίτλους. Ο Πορτογάλος δεν έχει ακόμα τίτλο εντός των συνόρων με τον Ολυμπιακό, όμως του πιστώθηκε ότι αναμόρφωσε αγωνιστικά την ομάδα και την έχει βελτιώσει σε κάθε επίπεδο. Και πέρυσι αλλά και φέτος. Είναι δε από τις σπάνιες περιπτώσεις προπονητής στον Ολυμπιακό να μην κατακτά πρωτάθλημα και να μένει στην ομάδα.

Σε επίπεδο προκριματικών ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς πέρυσι μπήκε ομίλους έχοντας πριν στα προκριματικά τρεις νίκες και μία ισοπαλία με τέρματα 11 υπέρ και 3 κατά. Έφτασε η ομάδα να παίζει Ευρώπη μέχρι τον Φλεβάρη, οπότε και αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Κιέβου. Στο Champions League φέτος στα προκριματικά ο Ολυμπιακός είχε πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Με γκολ 13 υπέρ και 1 κατά.

Ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής έχει τον εξής απολογισμό:

Στο πρωτάθλημα: 31 ματς με 25 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες

Στο Champions League: 6 ματς με 5 νίκες και 1 ισοπαλία

Στο Europa League: 12 ματς με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες

Στο Κύπελλο: 7 ματς με 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα

Οι έξι ευρωπαϊκοί αγώνες χωρίς ήττα του Ολυμπιακού, στο Πρωταθλητριών / Champions League φέτος αποτελεί ισοφάριση του ρεκόρ του. Το πέτυχε πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 1997 ως τον Οκτώβρη του 1998, στην διάρκεια δύο διαφορετικών σεζόν. Τώρα όλα τα ματς είναι στην ίδια. Ακόμα μόνο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει πλέον περισσότερες νίκες στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό (14) από τον Πέδρο Μαρτίνς, που έφτασε τις 11, όσες έχει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Βαλβέρδε από την άλλη που έχει γράψει την δική του ιστορία και θεωρείται δικαίως από τους κορυφαίους τεχνικούς στην ιστορία του Ολυμπιακού είχε δύο θητείες στην ομάδα. Ο απολογισμός του:

Στο πρωτάθλημα: 90 ματς με 69 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες

Στο Champions League: 8 ματς με 4 νίκες και 4 ήττες

Στο Europa League: 12 ματς με 7 νίκες και 5 ήττες

Στο Κύπελλο: 17 ματς με 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες

- Τα στοιχεία είναι από το Soccerbase, όπως και οι φωτογραφίες με τα στατιστικά.