Πατίστας: Ο «βασιλιάς των καλλυντικών» και η πορεία προς τη δόξα! (vid)

Το G-Weekend γράφει για την αυτοκρατορία του θρυλικού Πατίστα που έγραψε ιστορία με τα καλλυντικά του, τις πρωτοποριακές διαφημίσεις και το όραμα του!

Ο θάνατος του Γιάννη Πατίστα σε ηλικία 97 ετών σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής σε ότι αφορά τα καταστήματα με τα οποία ταυτίστηκαν εκατομμύρια Έλληνες αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Μινιόν, τους αδελφούς Λαμπρόπουλους, τον Κατράντζο, τον Κλαουδάτο;

Περίοπτη θέση στη συγκεκριμένη λίστα των θρυλικών καταστημάτων που έφτασαν στην κορυφή των προτιμήσεων κατά την διάρκεια των δεκαετιών του '70, αλλά και του '80 καταλαμβάνει και ο Πατίστας.

Ο Πατίστας αποτελούσε τον πρόδρομο του Hondos Center, με την περιώνυμη οικογένεια να ασχολείται με τον χώρο των καλλυντικών από το 1915! Ουσιαστικά ο πατέρας του Γιάννη Πατίστα μαζί με τον θείο του, ο οποίος είχε σπουδάσει αρωματοποιία στο Παρίσι άνοιξαν το πρώτο αρωματοπωλείο.

Το 1950 ο Γιάννης Πατίστας πήρε το «βάπτισμα του πυρός», ενώ πέντε χρόνια αργότερα κληρονόμησε την επιχείρηση του πατέρα του καταφέρνοντας να την απογειώσει σε χρόνο ρεκόρ!

Οι πύλες του Πατίστα, ακόμη και όταν δεν έπεφτε καρφίτσα, ήταν ανοικτές για τις κορυφαίες σταρ τις εποχές αλλά και για τις νοικοκυρές της διπλανής πόρτας που είτε αγόραζαν αρώματα, είτε βάφονταν με την τελευταία λέξη της μόδας.

Αλήστου μνήμης το εμβληματικό σποτ με την μουσική του Gonna Fly Now της κινηματογραφικής επιτυχίας Rocky με την Βέρα Γκούμα να λικνίζεται στους ρυθμούς του τραγουδιού.

'Εμεινε στην ιστορία ως η διαφήμιση με τα τετράγωνα που πολλαπλασιάζονταν κάνοντας τηλεοπτική πρεμιέρα το 1978. Πρόκειται για ένα πιο κλασικά σποτ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Μάλιστα, προβλήθηκε από κάποια κανάλια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, πρώτα ως ασπρόμαυρη και στη συνέχεια έγχρωμη.

Η ιστορία στον χώρο των καλλυντικών και της γυναικείας περιποίησης γράφτηκε στην οδό Ευριπίδου 4. Εκεί ο Γιάννης Πατίστας εισήγαγε τα πρώτες πούδρες, κρέμες και είδη μακιγιάζ προσφέροντας τα στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές της εποχής. Επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για τους πελάτες του κατάφερε να εκτοξεύσει την φήμη της επιχείρισης του και ο Πατίστας να γίνει συνώνυμο της γυναικείας ομορφιάς. Οι ουρές παρέπεμπαν σε καταστάσεις απείρου κάλλους που συναντά κανείς σε συγκεκριμένες προσφορές σε Black Friday.

Ένας άλλος νεωτερισμός αφορούσε την προώθηση των προϊόντων με την επιστράτευση αεροπλάνου που έφερε πανό στους αθηναϊκούς με την επωνυμία της φίρμας του. Πολύ μπροστά από την εποχή του!

Ο Πατίστας έζησε μεγάλες πιένες όμως έπειτα από 54 χρόνια, ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε για λόγους υγείας να κλείσει την επιχείρηση. Αφού πέρασαν τρία χρόνια αποφάσισε το 2012 να παραχωρήσει τα εμπορικά δικαιώματα και την χρήση του ονόματος σε ακόμη δύο μαγαζιά στην Ερμού, αλλά και στους Αγίους Αναργύρους. Η μαγεία όμως έδειχνε να χάνεται...

Ο Γιάννης Πατίστας ήταν ένας άνθρωπος που αφιερώθηκε στην δουλειά του. Όπως λένε όσοι τον έζησαν, κατέφθανε πρώτος στο γραφείο του στις 6 το πρωί και αποχωρούσε τελευταίος. Αγάπησε με πάθος αυτό που έκανε, δημιούργησε μια αυτοκρατορία και δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος και πλήρης από την ζωή του.