Η επιστροφή που μπορεί να αλλάξει την ιστορία

Γιώργος Κοντογεώργης
Το Gazzetta Weekend Journal γιορτάζει για την κατάκτηση του 10ου Roland Garros και γράφει για τον Ράφα Ναδάλ, που επέστρεψε και μπορεί να γίνει ο GOAT στην ιστορία του αθλήματος.

«Νιώθω πολύ τυχερός που είχα τη δυνατότητα να ζήσω τέτοιες στιγμές, είναι κάτι που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Το να κατακτήσω 10 φορές τον τίτλο εδώ είναι κάτι το εκπληκτικό. Είναι μοναδικό, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα καταφέρω κάτι τέτοιο». Για μια ακόμα φορά στη μυθική καριέρα του ο Ναδάλ βρέθηκε σε σημείο να πει ότι τα εκπληκτικά πράγματα που κάνει δεν θα μπορούσε να τα περιμένει ούτε ο ίδιος. Ο Matador έφτασε πετώντας στο Roland Garros ύστερα από μια σούπερ χωμάτινη σεζόν με δύο τίτλους Masters 1.000 και έναν ATP500 και δείχνοντας από την αρχή ότι δεν μπορεί καν να συγκριθεί με κάποιον από τους αντιπάλους του.

Λίγο αφού έκλεισε τα 31, ο Ράφα δάγκωσε για 10η φορά την κούπα στη γαλλική πρωτεύουσα και έφτασε τους 15 Grand Slam τίτλους αφήνοντας για πάντα πίσω τον Πιτ Σάμπρας. Ενώ κανένας τενίστας δεν έχει κατακτήσει ποτέ το ίδιο τουρνουά πάνω από 8 φορές, πανηγύρισε την decima σε Μόντε Κάρλο και Βαρκελώνη και κάνοντάς το και στο παριζιάνικο major έφτασε σε επίπεδα που είναι πολύ πιθανό να μην ξαναδούμε ποτέ στο μέλλον. Ο αριστερόχειρας από την Μαγιόρκα δεν έχασε ούτε σετ και επέτρεψε στους αντιπάλους να του πάρουν 35 games, αριθμός που καταγράφει την 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε Grand Slam μετά τα 32 του Μπιορν Μποργκ το 1978.

Ο Ναδάλ κυριάρχησε απόλυτα στα κορτ από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπάλα και για ακόμα μία φορά έκανε ένα comeback το οποίο πολλοί experts του αθλήματος είχαν σπεύσει να αποκλείσουν. «Ολα αυτά τα χρόνια άκουσα ότι η καριέρα μου δεν θα έχει διάρκεια, οπότε είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα» είπε πριν μερικές εβδομάδες, όταν μπήκε στο πολύ κλειστό κλαμπ των παικτών που έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμών παιχνιδιών στο tour.

Ο 31χρονος ξεκουράστηκε αυτή την εβδομάδα και επιστρέφει στη δράση στις 19 Ιουνίου στο Aegon Championships. «Αν έχω πόνο στα γόνατα, ξέρω ότι είναι απίθανο» είπε ο Ράφα για πιθανή κατάκτηση του major που ακολουθεί. «Πρέπει να νιώθω δυνατός, να έχω καλά και δυνατά πόδια για να παίξω καλά στο Wimbledon. Αν δεν νιώθω έτσι, θα είναι δύσκολο, όμως αν κάνω την κατάλληλη προετοιμασία και νιώθω καλά στο τουρνουά, τότε έχω πιθανότητες».

Πάντως, ο κάτοχος τριών τίτλων Roland Garros και επί σειρά ετών αναλυτής του Eurosport, Ματς Βιλάντερ, έχει τον Ράφα πολύ ψηλά για τη συνέχεια. «Είναι ένα από τα βασικά φαβορί για να κατακτήσει το Wimbledon» είπε στο Reuters. «Εχει πάρει τον αέρα του Βαβρίνκα και του Μάρεϊ, αν και δεν έχει παίξει μαζί του. Και πραγματικά, ο Ρότζερ Φέντερερ πρέπει να είναι ευτυχισμένος που δεν πήγε στο γαλλικό Open καθώς η αυτοπεποίθησή του θα είχε διαλυθεί».

Οσον αφορά τα Grand Slam που ακολουθούν για το 2017, ο Ισπανός έχει κατακτήσει δύο φορές το Wimbledon (2008, 2010) και δύο το US Open (2010, 2013). Πριν μερικούς μήνες έπαιξε στον τελικό του Australian Open, όπως έκανε και το 2012 και 2014, όμως παραμένει με έναν τίτλο από το 2009. «Ο Ράφα μπορεί να πάει σε έναν χρόνο στο Παρίσι και να έχει 18» πρόσθεσε ο Βιλάντερ, που είναι μέλλος του Hall of Fame του αθλήματος.

Υστερα από ένα «τέλειο Roland Garros» ο Ναδάλ μπορεί να επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης μέσα στο 2017. Ο Ισπανός, που βρέθηκε στο Νο2 για πρώτη φορά από το 2014, μάζεψε 4.500 πόντους από την τρομερή χωμάτινη περίοδο και στη συνέχεια της σεζόν θα επιδιώξει να πάρει από τον τον Αντι Μάρεϊ την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Πέρυσι, ο Σκωτσέζος τα πήγε καταπληκτικά στο γρασίδι και από Wimbledon και Queen’s συγκέντρωσε 2.500 βαθμούς, ενώ ο Ναδάλ δεν έδωσε καν το «παρών», οπότε αν ο Ράφα έχει δυνατή πορεία και ο Μάρεϊ αποκλειστεί νωρίς, το Νο1 θα γίνει ξανά δικό του.

Ο Ναδάλ μπορεί να κυνηγά την κορυφή του κόσμου αναφορικά με την παγκόσμια κατάταξη, όμως ουσιαστικά το κάνει μέσα από τους major τίτλους του. Τον Ιανουάριο, στον τελικό του Australian Open με τον Φέντερερ, βρέθηκε ένα ματς μακριά από το να μειώσει τη διαφορά από το Νο1 του αθλήματος, όμως ηττήθηκε με 3-2 σετ στην Μελβούρνη και είδε τον Ελβετό να ισχυροποιεί τη θέση του κάνοντας το σκορ στα Grand Slam 18-14.

Μερικούς μήνες μετά, με τον Βασιλιά να είναι απών, ο Ράφα επανέφερε τη διαφορά στους τρεις τίλους και δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ο κυρίαρχος των τελευταίων ετών, Νόβακ Τζόκοβιτς, δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη που σάρωσε τα πάντα παίζοντας εκπληκτικά για 2-3 χρόνια και ο Ράφα μπορεί, όπως είπε και ο Βιλάντερ, να χτυπήσει τα 18 του Φέντερερ και να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών σε κατακτήσεις major τίτλων. Ο ίδιος ο Ράφα έχει πει ότι «όποιος λέει ότι είμαι καλύτερος από τον Ρότζερ δεν έχει ιδέα από τένις», όμως ο χρόνος, ίσως δείξει στο τέλος ότι ο Ράφα αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή…