Όλα ξεκίνησαν στη Χαβάη για τον Νοβίτσκι! (vid, pics)

Μια ιστορία από το... χρονοντούλαπο του GWJ! O Ντον Νέλσον απολάμβανε τον παράδεισο της Χαβάη, όταν οι άνθρωποι των Μάβερικς πήγαν εκεί για να τον πείσουν να τους βοηθήσει. Το έκανε δίνοντας τον καλύτερο παίκτη της ιστορίας τους.

Η ζωή στη Χαβάη είναι ωραία. Όχι για όλους, αλλά για τον Ντον Νέλσον σίγουρα ήταν. Ξεκινούσε τη μέρα του με γκολφ και τελείωνε πίνοντας μπύρα απολαμβάνοντας τον παράδεισο του. Μετά από 30 χρόνια καριέρας στο μπάσκετ, ήταν έτοιμος να “αγκαλιάσει” την ηρεμία της νέας του ζωής, να ανάψει το πούρο του και να δει τα κύματα στο Μάουι.

Πολύ μακριά από τη Χαβάη, οι Ντάλας Μάβερικς και ο Φρανκ Ζακανέλι, ένας εκ των ιδιοκτητών, είχαν άλλες έγνοιες. Η ομάδα προσπαθούσε να βρει τον νέο της γενικό διευθυντή και το όνομα του Νέλσον δεν έφευγε από την κορυφή της λίστας των υποψηφίων. Ο Ζακανέλι αποκάλυπτε ότι φήμες ήθελαν τον “Νέλι” να είναι στη Χαβάη και να είναι ευτυχισμένος εκεί. Όμως, “καθώς γνωρίζαμε τον Ντον Νέλσον αυτό αποδεικνυόταν λάθος. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι ήταν ένας κατάδικος δια βίου στο ΝΒΑ”.

Πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω για να καταλάβουμε την αξία και το αναπόφευκτο του Νέλσον για τους Μάβερικς. Όταν ο δισεκατομμυριούχος Ρος Περό ο νεότερος αγόρασε την ομάδα από τον Ντον Κάρτερ, αυτός και ο Ζακανέλι συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν περισσότερους μπασκετανθρώπους στο δωμάτιο. Λίγο πριν το ντραφτ του 1996, πριν μπει στο δυναμικό τους ο “Νέλι”, δεν είχαν καν τον Κόμπι Μπράιαντ στις επιλογές τους. Ενδεικτικό του πού βρισκόταν η ομάδα εκείνη την περίοδο.

“Η ομάδα σου είναι χάλια”

Ο Ζακανέλι ταξίδεψε ως τη Χαβάη, αλλά κατάλαβε γρήγορα ότι όλοι ήξεραν τον σκοπό του ταξιδιού πριν καν απογειωθεί το αεροπλάνο! Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο άβολη όταν βρήκε τον Νέλσον, μια και ο τελευταίος του είπε πολύ απλά “η ομάδα σου είναι χάλια”. Ο Ζακανέλι είχε έτοιμη την απάντηση. “Ελπίζω να μην έκανα το ταξίδι για να μου πεις κάτι που ήδη γνωρίζω”.

Ο πάγος είχε σπάσει και οι δυο άντρες ξεκίνησαν τη δημιουργία μιας φιλίας που σφράγισε την πορεία των “Μαβς” και ιδιαίτερα αυτής του Νέλσον μια και οδήγησε στην καλύτερη του κίνηση ως γενικού διευθυντή: την επιλογή του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η περίοδος Νοβίτσκι όμως δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν λογαριαστεί ο Νέλσον με το ετερόκλητο σύνολο παικτών την περίοδο 1996-97. Παίκτες που σκέφτονταν το τρίποντο και το μόνο που κατάφερναν ήταν να σωρεύουν ήττες. Ο Νέλσον δεν είχε σκοπό να είναι ευγενικός και έτσι, όταν μπήκε στα αποδυτήρια, ρώτησε ευθέως αν θα ήθελε κανείς να παίξει κάπου αλλού. Προς έκπληξη του, το 75% των παικτών σήκωσε το χέρι του. Ο στόχος του Νέλσον προφανής: Ήθελε να κάνει άμεσο ξεσκαρτάρισμα. Όπως έλεγε “δεν ήθελα γύρω μου ανθρώπους που δεν επιθυμούσαν να είναι εδώ”.

Η “σκούπα” δεν άφησε σχεδόν τίποτα στη θέση του. Ο μόνος που τη γλίτωσε από εκείνο το συνονθύλευμα ήταν ο Μάικλ Φίνλεϊ, που είχε έρθει από το Φοίνιξ στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Τζέισον Κιντ το 1996. Υπήρχαν ήδη οι A.C Γκριν, Τζαμάλ Μάσμπερ, Τζίμ Τζάκσον. Εν τω μεταξύ, το μέλλον των Μάβερικς είχε εντοπιστεί και βρισκόταν υπό το άγρυπνο βλέμμα του γιου του Νέλσον, Ντόνι. Τον είδε πρώτη φορά “οργώνοντας” την Ευρώπη και αμέσως ερωτεύτηκε το παιχνίδι του.

Κρατήστε τον Ντιρκ στο Ντάλας

Ο πρεσβύτερος Νέλσον δεν είχε χρόνο να δει τον Γερμανό μέχρι τη στιγμή που ήρθε στις ΗΠΑ για μια εβδομάδα προπονήσεων με τους “Μαβς” και συμμετοχή σε φιλικό στο Σαν Αντόνιο. Τον παρακολουθούσε κάθε μέρα και το συμπέρασμα του γι' αυτόν ήταν το εξής: “Αυτό το παιδί έχει την ευκαιρία να φέρει την επανάσταση στο παιχνίδι του μπάσκετ!”

Η φράση έγινε οδηγός για τον Νέλσον και πάνω σε αυτή έφτιαξε τη στρατηγική και τακτική του σχετικά με τον πιτσιρικά Νοβίτσκι. Ποια ήταν; Πολύ απλά να μην πάει σε άλλη ομάδα. Για να γίνει αυτό δεν θα έπρεπε να τον δουν οι ανταγωνιστές των Μάβερικς. Έτσι, φρόντισε να συναντήσει τον προπονητή του παίκτη, τον Γκες Βίντνερ, για να βεβαιωθεί ότι ο Νοβίτσκι δεν θα αγωνιστεί μπροστά σε άλλους συλλόγους ΝΒΑ. Μάταια. Τίποτα δεν απέδωσε. Ο Νέλσον θα μπορούσε να τον κρύψει μόνο αν τον κρατούσε δεμένο στα γραφεία της ομάδας του. Αδύνατον. Εξάλλου, στο φιλικό που έπαιξε στο Σαν Αντόνιο έκανε θραύση με 33 πόντους και αμέσως μπήκε στο ραντάρ όλων των συλλόγων του ΝΒΑ. Αυτό φυσικά περιέπλεκε τα πράγματα για τους Μάβερικς στο ντραφτ του 1998.

Οι Μάβερικς ήταν αποφασισμένοι...

Το Ντάλας έπρεπε να στήσει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο για να υπογράψει τον Νοβίτσκι. Τα γεγονότα που ακολούθησαν αποδεικνύουν ότι οι Μάβερικς ήταν αποφασισμένοι να μπουν για τα καλά στην ελίτ του ΝΒΑ. Όχι μόνο ήρθαν σε συμφωνία με Μπακς, Σανς για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του Γερμανού, αλλά, με κάποιο τρόπο, κατάφεραν πάρουν και τον Στιβ Νας!

Οι “Μαβς” είχαν βρει τον άνθρωπο τους και το μέλλον τους έδειχνε φωτεινό, όπως τα μαλλιά του Νοβίτσκι. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή, αλλά ο Γερμανός βρήκε σίγα σιγά τον εαυτό του με τη βοήθεια των Νας, Φίνλεϊ. Τα κατορθώματα του ουκ ολίγα με το πρωτάθλημα του 2011 να δεσπόζει. Αξιομνημόνευτα φυσικά και οι 30 χιλιάδες πόντοι και οι 13 Ολ Σταρ συμμετοχές. Ο Νέλσον είδε ότι είχε την ευκαιρία να “χτίσει” γύρω από τον Νοβίτσκι, κατάλαβε πως πρόκειται για παίκτη υψηλού επίπεδου. Πόσο δίκιο είχε…

Πηγή

-Sports Illustrated