ΠΑΣ... Γιάννενα με κλαρίνα, ψησταριές και ποδήλατο!

Gazzetta team
Aν είστε ακόμη από αυτούς που τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά τα έχετε συνδυάσει με μια απόδραση μερικών ημερών, το G-Weekend έχει να κάνει την πρόταση του!

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων (σ.σ τι ποια κρίση; Κάθε μέρα τα διαβάζετε εδώ) έχει κάνει ακόμη και τους Έλληνες που προτιμούσαν χιονισμένους προορισμούς του εξωτερικού για Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες διακοπές, να στρέφονται πλέον στις εντός συνόρων λύσεις. Σαφώς πιο οικονομικές προτάσεις, έστω κι αν δεν υπάρχει η πολυτέλεια που μπορεί να συναντήσει κανείς σε χειμερινά θέρετρα της Κεντρικής Ευρώπης τα οποία απλώνονται με... μεγαλοπρέπεια στα «πόδια» των Άλπεων!

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη που βρίσκεται ψηλά στην λίστα προτίμησης όσων Ελλήνων έχουν την δυνατότητα ακόμη να αφήνουν για λίγες ημέρες τα αστικά κέντρα (όσοι πάντως μείνουν εν Αθήναις το entertainment έχει φροντίσει να σας δείξει τον δρόμο) προκειμένου να γιορτάσουν πιο... ανθρώπινα αυτές τις μέρες.

Το καμάρι της Ηπείρου, μια πόλη θρύλων, μεγάλης ιστορίας, ευεργετών και φυσικής ομορφιάς, συνδυάζει όλα όσα επιθυμεί κανείς για μερικές... ανάσες και για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Παράλληλα με τα πολλά ενδιαφέροντα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην πόλη όπως τα ιστορικά μουσεία, το νησάκι, την λίμνη Παμβώτιδα, το σπήλαιο του Περάματος, είναι και οι σύντομες αλλά μοναδικές αποδράσεις στα γειτονικά Ζαγοροχώρια και στο επίσης κοντινό Μέτσοβο!

Όμως ειδικά αυτές τις μέρες και ειδικότερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όλο το... παιχνίδι είναι εντός της πόλης. Μιας πόλης που... σκεπάζεται από την τσίκνα των ψησταριών. Ένα έθιμο που έγινε μόδα και τραβάει χιλιάδες δημότες των Ιωαννίνων, αλλά και επισκέπτες. Από το πιο... μικρό καφενείο της γειτονιάς μέχρι και το πιο μοδάτο μπαράκι της πόλης, ο καφές, η μπύρα, το κρασί, το τσίπουρο, το ποτό, συνδυάζεται με σουβλάκια και λουκάνικα που ψήνονται... live μπροστά σου!

Η μυρωδιά σου κόβει την ανάσα και σου ανοίγει την όρεξη. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορείς να αντισταθείς. Αν δεν το έχετε ζήσει ρωτήστε αυτούς που το έχουν βιώσει πολλές φορές. Θα καταλάβετε γιατί μιλάμε. Φυσικά Γιάννενα χωρίς κλαρίνο δεν υπάρχει οπότε όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με τους ήχους δημοτικής παραδοσιακής μουσικής. Ψάχνοντας όμως, όσοι δεν αντέχετε και πολύ το κλαρίνο όλο και κάτι άλλο θα βρείτε, αφού και τα «χάλκινα» έχουν σε αρκετά μαγαζιά την τιμητική τους.

Τα τελευταία χρόνια, το κέντρο της πόλης έχει αλλάξει. Το... κυκλοφοριακό αλαλούμ έχει δώσει την θέση του σε βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η πεζοδρόμηση κεντρικών οδών των Ιωαννίνων έχει αλλάξει προς το καλύτερο και την ποιότητα ζωής, ενώ έχει τονώσει και σε δύσκολες εποχές την οικονομία τόσο της πόλης όσο και των νοικοκυριών. Άλλωστε πλέον δεν χρειάζεται για όλες τις μετακινήσεις το αυτοκίνητο.

Ένα ποδήλατο είναι ικανό να δώσει την λύση. Με πεζοδρόμηση που φτάνει μέχρι και την λίμνη Παμβώτιδα μπορεί κανείς εύκολα, υγιεινά και ανέξοδα να κάνει χωρίς κόπο και πονοκέφαλο του στυλ «που θα παρκάρω» και την βόλτα του και τις δουλειές του. «Από την στιγμή που έγινε η πεζοδρόμηση σε όλα τα κεντρικά σημεία, οι ανάγκες του κόσμου για το ποδήλατο έγιναν μεγαλύτερες. Όπως και η ζήτηση, καθώς καταλαβαίνουν όλοι πλέον ότι το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο. Το ποδήλατο είναι οικονομικό, οικολογικό και για όλα τα βαλάντια και τις ηλικίες» μας έλεγε ο ιδιοκτήτης του BIKE ZONE, κέντρου ποδηλάτου, που βρίσκεται στην... καρδιά της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Ποδηλατόδρομοι γύρω από την λίμνη υπάρχουν και συνθέτουν μια υπέροχη διαδρομή, όμως πλέον και στο κέντρο υπάρχουν χώροι για ανάλογες διαδρομές... Ακόμη κι αυτές τις γιορτινές ημέρες που οι δρόμοι στα Γιάννενα θα είναι γεμάτα κόσμο, χώρος για άθληση και γυμναστική υπάρχει. Όπως και διάθεση για... οικονομία.

Όσοι λοιπόν είστε ακόμη στο ψάξιμο για μια Χριστουγεννιάτικη εκδρομή ή για το που θα αλλάξετε το έτος, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ελκυστικό πακέτο για να βάλετε ως άμεσο προορισμό σας την συγκεκριμένη πόλη. Απλά μην ξεχάσετε τα χοντρά ρούχα για το τσουχτερό κρύο και φυσικά την ομπρέλα αφού η βροχή φαντάζει ως... μόνιμη σύντροφος στο συγκεκριμένο λεκανοπέδιο... Και φυσικά φορτιστή για το κινητό και μπαταρία για την φωτογραφική μηχανή.

Γιατί θα βγάλετε πάρα πολλές. Η μία σίγουρα με φόντο τα εκατομμύρια λαμπάκια της «Συγκλήτου». Εκεί όπου έχει «ποζάρει» η μισή Ελλάδα και όχι μόνο!

Α και ποιος ξέρει... Ίσως σταθείτε τυχεροί να «κερδίσετε» λίγο δρόμο αν τελικά οι εξαγγελίες γίνουν πράξεις και παραδοθεί ένα ακόμη κομμάτι της Ιονίας Οδού! Το βέβαιο είναι ότι θα καταλάβετε ότι στα Γιάννενα έχουν πολλούς ακόμη λόγους για να καμαρώνουν πέρα από την φετινή... ξέφρενη πορεία του «πρέσβη της πόλης» ΠΑΣ Γιάννινα!