Το πρώτο «πρέπει» το έκανε ο Παναθηναϊκός, το δεύτερο είναι πιο δύσκολο...

Φώτης Καρακούσης
Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τον Παναθηναϊκό και την σημαντική νίκη μέσα στη Σύρο επί ενός εξαιρετικού Φοίνικα. Μια νίκη που του έδωσε καλό βαθμό στο πρώτο «πρέπει» και ετοιμάζεται για το δεύτερο και πιο σημαντικό που είναι ο προημιτελικός Κυπέλλου.

Ακόμα ένα μεγάλο ματς είχαμε στο φετινό πρωτάθλημα. Ένα παιχνίδι που μέσω των live streaming που κάνει πλέον σε κάθε αναμέτρηση η Volley League (να κράζουμε τα άσχημα, αλλά να λέμε και μπράβο στα καλά) παρακολουθήσαμε και χαρήκαμε όσοι αγαπάμε το βόλεϊ. Μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες του πρωταθλήματος. Προσέξτε δεν λέω καλύτερες, λέω πιο φορμαρισμένες, καθώς η εικόνα τόσο του Φοίνικα, όσο και του Παναθηναϊκού ήταν το λιγότερο καλή στα τελευταία ματς.

«Πειρατές» και «πράσινοι» πάλεψαν ως το τέλος για τη νίκη σε ένα ντέρμπι που θα έκρινε και λογικά θα κρίνει πολλά, όσον αφορά την κατάταξη στην κανονική διάρκεια. Με το δίποντο αυτό η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου απέκτησε προβάδισμα για την δεύτερη θέση και θα φανεί αν μπορεί να απειλήσει και τον Ολυμπιακό για την πρωτιά, ενώ οι νησιώτες με τον πόντο, αλλά συνολικά την παρουσία τους, έδειξαν πως πραγματικά μετά και την έλευση του Γκονζάλες είναι ομάδα που χωρίς καμία δόση υπερβολής, μπορεί να ελπίζει ακόμα και σε θαύμα για τίτλο ή έστω στην διεκδίκησή του.

Η αναμέτρηση της Ερμούπολης κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δύο πράγματα. Αρχικά στο αυτονόητο που είναι η απίστευτη δύναμη των φιλοξενούμενων πάνω στο φιλέ, με τον Ρανγκέλ να έχει 9 μπλοκ και συνολικά τους νικητές 16. Ο Βραζιλιάνος στην επιστροφή του στο πρωτάθλημά μας κάνει φοβερά πράγματα και ειδικά χθες δεν είναι μόνο οι πόντοι που κέρδισε από μπλοκ, αλλά και οι δεύτερες επιθέσεις που έκαναν οι «πράσινοι» μετά από... σπάσιμο της μπάλας σε επιθέσεις του Φοίνικα.

Ο δεύτερος επίσης κομβικός για τη νίκη λόγος είναι η απόκτηση του Τσάτσιτς. Για να σας προλάβω και πάλι, ο Μαυροβούνιος δεν έβγαλε μάτια στην πρώτη του εμφάνιση, ωστόσο σε δύο σετ είχε 9 πόντους και το κυριότερο ο Παναθηναϊκός είχε αλλαγή σε μία τόσο νευραλγική θέση. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου σε απλά ελληνικά απέκτησε βάθος που φάνηκε αρχικά στη Σύρο και σίγουρα θα φανεί περισσότερο στη συνέχεια, όταν και ο 30χρονος ακραίος μπει στο κλίμα και κυρίως βρεθεί περισσότερο με τον Γιάκομπσεν.

Ωστόσο το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με τον Φοίνικα είναι ένα. Μετά και την κίνηση απόκτησης τέταρτου ξένου, στους «πράσινους» μπήκε για τα καλά το... πρέπει στην εξίσωση. Το πρέπει να πάρει σημαντικές νίκες, το πρέπει να μπει στην διαδικασία της διεκδίκησης τίτλων, καθώς πλέον υπάρχει και η λέξη αποτυχία. Μια λέξη που στο συγκεκριμένο τμήμα επειδή είχε περάσει πολλά το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε καν. Αυτό το πρέπει εμφανίστηκε και χθες, καθώς με ήττα το «τριφύλλι» έχανε τις ελπίδες για διεκδίκηση της πρωτιάς και έβλεπε την τέταρτη θέση να είναι κοντά και σίγουρα θα εμφανιστεί και την ερχόμενη Τετάρτη και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στο ίδιο γήπεδο με τον ίδιο αντίπαλο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Ένας αγώνας που ο νικητής παίρνει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ και ο ηττημένος αφήνει έναν βασικό στόχο χωρίς να καταφέρει καν να τον διεκδικήσει. Στο πρώτο πρέπει οι «πράσινοι» φάνηκαν συνεπείς και ειδικά σε στιγμές που ενώ πήγαν να «αυτοκτονήσουν» βλέποντας τον Φοίνικα να κάνει το 15-21, 23-23 πήραν το σετ. Μένει να δούμε στο δεύτερο και πιο σημαντικό πρέπει πως θα αντιδράσουν και φυσικά μην ξεχνάμε πως απέναντί τους είναι μια ομάδα που έχει εξαιρετική ποιότητα σε διαγώνιο και άκρα.

Το σίγουρο είναι πως όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο μπλογκ η μάχη πλέον του πρωταθλήματος έχει τέσσερα... άλογα (θα αναφερθούμε ξεχωριστά στις κινήσεις που έκαναν και πόσο θα τους βοηθήσουν) και όσοι αγαπάμε το βόλεϊ να περιμένουμε να δούμε ωραία και αμφίρροπα παιχνίδια που θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

ΥΓ: Ναι ο Παμβοχαϊκός δεν είναι και ο πιο δυνατός αντίπαλος, αλλά και πάλι ο Βαν ντεν Ντρις έδειξε πως είναι ο παίκτης που έλειπε από τον ΠΑΟΚ. Ο Βέλγος είναι θηρίο θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον Σμιτ και αν δεν αντιμετωπίσει θέμα με τον τραυματισμό του, θα είναι από τις καλύτερες μεταγραφές που έχουν κάνει οι Θεσσαλονικείς τα τελευταία χρόνια.

ΥΓ1: Ξεκίνησε βασικός την φετινή χρονιά, όντας εξαιρετική παρουσία. Με την απόκτηση του Γκονζάλες αναγκαστικά πέρασε στον πάγκο, ωστόσο κόντρα σε Παναθηναϊκό ο Μήλης έδειξε πως έχει την στόφα μεγάλου παίκτη. Μπήκε στο 20-18 του τέταρτου σετ, πήρε δύο συνεχόμενους άσους και έστειλε το ματς στο τάι μπρέικ.

ΥΓ2: Κόντρα σε ΟΦΗ στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός έδειξε πως η πληρότητά του δεν υπάρχει σε καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Ακόμα και ο Παπαλεξίου, ο τέταρτος ουσιαστικά κεντρικός των «ερυθρολεύκων», όπως έδειξε και στην Κρήτη θα έπαζε βασικός στις περισσότερες ομάδες. Αν ο Ολυμπιακός πάρει και αυτό το πρωτάθλημα, θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πληρότητα.

ΥΓ3: Ναι δεν είναι σε καμία περίπτωση ο διαγώνιος κίλερ, αλλά εκτός των 21 πόντων, αν δει κάποιος τα στατιστικά θα καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για τον Παναθηναϊκό του εξαιρετικά δυνατού μπλοκ ο Στάροβιτς. Ο Σέρβος κάνει ελάχιστα λάθη και χθες για την ακρίβεια δεν έχασε καμία επίθεση, ενώ δέχθηκε και δύο μπλοκ. Αυτό σημαίνει πως και να μην τελειώνει τις φάσεις, οι... πράσινοι έχουν το αβαντάζ του μπλοκ για να πάρουν τον πόντο και σίγουρα το προτιμούν από ένα θηρίο που θα κέρδιζε συνέχεια πάνω από 20 πόντους, αλλά θα έκανε και περισσότερα λάθη.