Τζούντο: Τετραετής αποκλεισμός στο Ιράν γιατί ζήτησε από αθλητή του να χάσει αγώνα

Newsroom
Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) επικύρωσε τον 4ετη αποκλεισμό του Ιράν από τους διεθνείς αγώνες στο τζούντο γιατί είχε ζητήσει το 2019 από αθλητή του να κάτσει να αποκλειστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για να μην αγωνιστεί κόντρα σε Ισραηλινό αθλητή.

Σε ισχύ είναι ο 4ετης αποκλεισμός του Ιράν από κάθε αθλητική δραστηριότητα στο τζούντο.

Το CAS επικύρωσε την τιμωρία της ομοσπονδίας της χώρας για μία υπόθεση του 2019, όταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα «διέταξαν» τον αθλητή τους, Σαϊντ Μολαέι να κάτσει να χάσει τον αγώνα του, ώστε να μην αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο αθλητή από το Ισραήλ.

Η υπόθεση πήγε διαστάσεις γρήγορα εκείνη τη χρονιά και με 3 χρόνια καθυστέρηση ήρθε η επικύρωση της ποινής αποκλεισμού των Ιρανών.

Το Δικαστήριο της Λωζάνης απέρριψε την έφεση που έκαναν οι Ιρανοί, θεωρώντας πως ήταν άδικη η τιμωρία τους. Το CAS έκρινε ότι το Ιράν «διέπραξε σοβαρές παραβάσεις των κανονισμών της παγκόσμιας ομοσπονδίας και γι' αυτό οι ποινές μένουν ως έχουν. Εκτός του αποκλεισμού, ο οποίος ισχύει από το 2019 και θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 2023, η ομοσπονδία τζούντο της χώρας τιμωρήθηκε με χρηματικά πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό του 2019, ο αθλητής που του ζητήθηκε να κάτσει να χάσει, έφυγε από τη χώρα και πήρε άσυλο στη Γερμανία καθώς η Ιρανική κυβέρνηση τον απειλούσε πως θα του κάνει κακό όπως και στην οικογένειά του αν δεν έχανε εκείνο το ματς, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.

Από το 2019 πήρε Μογγολέζικο διαβατήριο και το 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο κερδίζοντας μάλιστα το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία του. Από φέτος, θα αγωνίζεται με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς άλλαξε ξανά υπηκοότητα.