Roland Garros: Ο Τσονγκά έχασε από τον Ρουντ και αποχαιρέτησε το τένις με δάκρυα (vids)

Newsroom
Μπροστά στο κοινό του ο Τζο Γουίλφρεντ Τσονγκά είπε αντίο στο τένις μέσα σε μια πραγματική αποθέωση από τους Γάλλους.

Ο Τζο Γουίλφρεντ Τσονγκά αποφάσισε να αγωνιστεί για τελευταία φορά στην καριέρα του σε ένα grand slam, το Roland Garros.

Ηλπιζε ότι θα έχει μία καλή πορεία στο τελευταίο τουρνουά της καριέρας του, όμως ο Κάσπερ Ρουντ είχε άλλες διαθέσεις.

Ο Νορβηγός επικράτησε με 3-1 σετ (6-7, 7-6, 6-2, 7-6), όμως ο Γάλλος ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα. Στο υπέρ του 6-5 στο τέταρτο σετ έδειξε να πονάει στον ώμο και να έχει ξεμείνει από δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δεχτεί break. Πήρε ιατρικό τάιμ άουτ και μπήκε να παίξει το tie break το οποίο έχασε με 6-0 και έτσι η λαμπρή του καριέρα έλαβε τέλος. Πριν τον τελευταίο πόντο έγινε ένα standing ovation για τον Γάλλο ο οποίος δεν συγκρατήθηκε και δάκρυσε.

Στο τέλος του αγώνα πήρε μία αγκαλιά από τον Ρουντ και συνέχισε να δακρύζει με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο για αρκετά λεπτά.

Υπό το βλέμμα της οικογένειάς του, αποχαιρέτησε το άθλημα και το Γαλλικό κοινό μέσα σε αποθέωση, αφήνοντας μία καριέρα με 18 τίτλους και άλλους 12 τελικούς (φιναλίστ το 2008 στο Australian Open), σε μία υπέροχη καριέρα.

Συγκίνηση στην ομιλία και την βράβευσή του

Ο Ρουντ σε μία σύντομη κουβέντα του, ευχαρίστησε τον Τσονγκά για όσα έκανε για το τένις και ακολούθησε ένα συγκινητικό αντίο στον Γάλλο τενίστα με μία ιδιαίτερη απονομή από την Αμελί Μορεσμό και όλους τους πρώην προπονητές του που φορούσαν μπλουζάκια τα οποία έγραφαν ένα «ευχαριστώ».

Ακολούθησε η είσοδος της γυναίκας του και των δύο του παιδιών και ένα βίντεο με στιγμές από την καριέρα του και τενίστες όπως οι Σιμόν, Γκασκέ, Μονφίς και άλλοι κορυφαίοι Γάλλοι τενίστες, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να του πουν το δικό τους αντίο.

Στη συνέχεια ακολούθησε βίντεο με τους Μάρεϊ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ να τον συγχαίρουν για την σπουδαία καριέρα του.

«Δεν περίμενα τόσο μεγάλο αντίο. Μεγάλη μέρα για μένα. Ηθελα να πω αντίο σε συμπαίκτες και φίλους. Ευχαριστώ όσους με συνόδευσαν σε αυτή την ωραία περιπέτεια. Μου έδωσε η ζωή την ευκαιρία να τα ζήσω όλα αυτά. Ημουν ένα παιδί που από μικρός ήθελα να παίζω τένις. Υπήρχαν υπέροχες ημέρες και άλλες όχι και τόσο. Είμαι ένας Γάλλος τενίστας, ένας Κογκολέζος τενίστας, ένας μαύρος τενίστας, ένας λευκός τενίστας, ένας πατέρας. Είχα σπουδαίες στιγμές και ήταν υπέροχο αυτό το ταξίδι. Κρεμάω την ρακέτα που κρατούσα μαζί με φίλους για 30 χρόνια στη ζωή μου.Τώρα η προτεραιότητά μου είναι η οικογένειά μου. Σας αγαπώ» είπε μέσα σε χειροκροτήματα ο Τσονγκά στον αποχαιρετιστήριο λόγο του.