Μαρία Σάκκαρη: Μια Σπαρτιάτισσα στο Παρίσι

Αντώνης Πατσούρας
H Μαρία Σάκκαρη είναι μια τενίστρια με τα χαρακτηριστικά της γυναίκας στην αρχαία Σπάρτη και που ακολουθεί κατά γράμμα τη ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εάν κάποιος βάλει στοίχημα με την Μαρία Σάκκαρη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το χάσει.

Η ζωή την έχει μάθει να ποντάρει όχι στα φαβορί αλλά να προσπαθεί η ίδια να γίνει φαβορί για την δουλειά της, με την απόδοση της, με την πίστη της.

Ένα ξεχωριστό κορίτσι

Η Μαρία Σάκκαρη είναι μια ξεχωριστή τενίστρια μα πάνω απ' όλα είναι μια σπουδαία γυναίκα.

Έχει γυρίσει πολλές φορές τον κόσμο παίζοντας τένις και έχει κοιτάξει τη ζωή στα μάτια όταν άλλα παιδιά στην ηλικία της ζουν ακόμη με το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς.

Εκείνη έμαθε από μικρή να είναι επαγγελματίας και να παλεύει για το κάθετι στη ζωή της. Το τένις δεν είναι καθόλου εύκολο άθλημα και για να φτάσεις στο Νο18 του κόσμου πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Το μυαλό της παίρνει στροφές με πολύ γρήγορο ρυθμό και έχει μάθει να βλέπει αυτά που έρχονται πριν ... έρθουν. Η Μαρία πάλεψε και παλεύει με τον εαυτό της για να βελτιωθεί.

Το τένις είναι πνευματικό άθλημα.

Η ρήση του Αλέξανδρου

Στον Μέγα Αλέξανδρο έχει χρεωθεί η φράση «Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει» και η οποία ταιριάζει γάντι στην Μαρία Σάκκαρη.

Όταν έφυγε για να ζήσει μόνη της στη Βαρκελώνη για να μάθει καλύτερο τένις ήταν παιδί αλλά πάλεψε με τον εαυτό της και τα κατάφερε.

Η Μαρία Σάκκαρη ποτέ δεν εγκατέλειψε κάποια "μάχη" πριν να παλέψει. Ίσα, ίσα είναι οπαδός των προκλήσεων και της αρέσει να παίζει με παίκτριες όπως η Σερένα Γουίλιαμς, η Σιμόνα Χάλεπ, η Ναόμι Οσάκα, η Άσλεϊ Μπάρτι.

Με την Ρουμάνα δεν έχει παίξει ακόμη αλλά τις άλλες τρεις τις έχει κερδίσει έστω μια φορά.

Οι ρίζες από την Σπάρτη

Στο μυαλό μένει μια φράση της Μαρίας στο Σαν Χοσέ. Ένα καλοκαίρι του Αυγούστου είχε παίξει με την top-5 παίκτρια την Ελίνα Σβιτολίνα στις ΗΠΑ.

Είχε χάσει με 6-1 το 1ο σετ αλλά με πείσμα και μυαλό επέστρεψε για να κερδίσει! Μετά από το παιχνίδι είχε δηλώσει πως είναι περήφανη Σπαρτιάτισσα.

Ο μπαμπάς, Κώστας, έχει καταγωγή από χωριό της Λακωνίας και η Μαρία το "φωνάζει" με περηφάνεια. Η αλήθεια είναι πως με όσα έχουμε διαβάσει για τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες η Μαρία ταιριάζει...

Στα βιβλία της ιστορίας περιγράφουν την γυναίκα από την Σπάρτη ως γυμνασμένη, μορφωμένη, χειραφετημένη και δυναμική.

Τι από αυτά δεν έχει η Μαρία; Όλα τα έχει. Εξάλλου και η μαμά της, η σπουδαία τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει για τον δυναμισμό της.

Η τσάντα και οι γόβες

Η Μαρία Σάκκαρη είχε "πέσει" κάποτε θύμα "μπούλινγκ" γιατί είχε στην κατοχή της μια ακριβή τσάντα.

Κάποιος είχε σχολιάσει στα social media την μάρκα της τσάντας και άφηνε αιχμές για την "πλούσια" Μαρία Σάκκαρη.

Εκείνη θα τον βάλει στη θέση του και θα γράψει ότι τα έχει κερδίσει όλα με τον ιδρώτα της μέσα στα κορτ.

Η Μαρία συνηθίζει να λέει πως έχει "σατακέψει" τα πόδια της στις προπονήσεις και στα κορτ και αν και της αρέσει να φορά γόβες τα στρωτά παπούτσια την ξεκουράζουν.

Μια Σπαρτιάτισσα στο Παρίσι

Οι Αμερικανίδες είναι γεγονός ότι είναι πρωταγωνίστριες διαχρονικά στο Παρίσι και στο Roland Garros.

Έχουν κατακτήσει 29 τίτλους, τους 15 στην open era και ξεχωρίζουν φυσικά η Κρις Έβερτ (7) και η Σερένα Γουίλιαμς (3).

Μια Αμερικανίδα θα συναντήσει την Δευτέρα στο Παρίσι η Μαρία Σάκκαρη. Είναι η Σοφία Κένιν η οποία είναι κάτοχος του Australian Open 2020 και φιναλίστ στο Roland Garros 2020.

Είναι μόλις 22 ετών και έχει φτάσει στο Νο4 κόσμου.

Η Μαρία Σάκκαρη που έχει εξαιρετική παράδοση γενικά απέναντι στις Αμερικανίδες θα προσπαθήσει να την κερδίσει για πρώτη φορά σε Grand Slam (2-0 ήττες) και για 2η στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η Σοφία Κένιν που έχει ρωσικά γονίδια έχει μάθει και εκείνη να παλεύει και είναι παίκτρια ψυχολογίας. Μπορεί να γυρίσει σετ από το 1-5.

Η Μαρία Σάκκαρη είναι πιο "σκληρή" και πιο "έμπειρη". Θα πρέπει να αποφύγει τα πολλά λάθη να στηριχτεί στο σερβίς της για να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα φτάσει στους "8" σε Grand Slam.

Εάν γίνει αυτό τότε θα δούμε ένα ωραίο θέμα στο site του τουρνουά με τίτλο «Μια Σπαρτιάτισσα στο Παρίσι».