Μπενίτες, Μήτρογλου και Ζόνας...

Αντώνης Σαούλης
Το gazzetta.gr κάνει... rewind στο καλοκαίρι του 2014 και γράφει για το ντόμινο των επιθετικών στον Ολυμπιακό! Μπενίτες, Μήτρογλου και Ζόνας είχαν κοινό παρανομαστή τους «ερυθρόλευκους» με τον Μιτσέλ να επιλέγει τους δύο πρώτους με τον χρόνο να πιέζει ελέω... Φινμπόγκασον!

Αυτή και αν είναι ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον. Ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν με πρωταγωνιστές από το παρών! Τέσσερις επιθετικοί με κοινό παρανομαστή τον Ολυμπιακό με τους τρεις να έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη αλλά πλέον ν' ανήκουν σε άλλον σύλλογο.

Γρήγορο rewind στην σεζόν 2013-14. Ο Ολυμπιακός τα έχει... σπάσει στο πρώτο μισό της σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» προκρίνονται ως δεύτεροι από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν «καθαρίσει» το πρωτάθλημα ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο κι έχουν έναν Κώστα Μήτρογλου ο οποίος σκοράρει κατά ριπάς.

Τον Γενάρη ο Ολυμπιακός χάνει τον «πιστολέρο» για 15 εκατ. ευρώ και τον αντικαθιστά με τον Βίκτορ Βαλντές. Μέσα στο δεύτερο μισό χάνει και τον Ολαϊτάν από την επίθεση (με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε ο Νιγηριανός) με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πρέπει να ψάχνει όχι έναν αλλά δύο επιθετικούς ενόψει καλοκαιριού μιας και ο Βαλντές δεν υπολογιζόταν για τη νέα σεζόν.

Κι έτσι έφτασε το καλοκαίρι. Από πολύ νωρίς είχε βγει το όνομα του Αλφρεντ Φινμπόγκασον. Του Ισλανδού επιθετικού ο οποίος με την φανέλα της Χέρενφεϊν είχε ανεβάσει πολύ τις μετοχές του. Ωστόσο ο Ολυμπιακός έχασε πολλές μέρες κάνοντας παζάρια με τους Ολλανδούς και την τελευταία στιγμή προέκυψε και η πρόταση της Ρεάλ Σοσιεδάδ με τον «Φίνμπο» να προτιμά την La Liga από την Σούπερ Λίγκα.

Νωρίτερα από το όνομα του Φινμπόγκασον έχει προκύψει από το Μεξικό αυτό του Αλαν Πουλίδο. Επίσης μία περίπτωση η οποία θα κοστίσει αρκετό χρόνο στον προγραμματισμό του Ολυμπιακού εκείνο το καλοκαίρι. Οπως και να 'χει η προετοιμασία στο Ζέεφελντ ξεκινάει με Σαβιόλα (ο οποίος τέλη Αυγούστου θα φύγει εν τέλει από την ομάδα), Παπάζογλου (δόθηκε δανεικός) και Διαμαντάκο ελπίζοντας ταυτόχρονα πως ο Ολαϊτάν θα επιστρέψει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο (δεν έγινε).

Φυσικά οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν επιθετικό. Βάζουμε ενικό γιατί υπολόγιζαν πως κάποια στιγμή θα βρισκόταν λύση και με τον Αλαν Πουλίδο. Ο χρόνος πέρναγε όμως. Ο Ολυμπιακός τελείωσε και το πρώτο στάδιο στην Αυστρία και το δεύτερο με τα φιλικά στην Αμερική δίχως να έχει αποκτήσει τον σέντερ φορ που έψαχνε για να αντικαταστήσει τον Κώστα Μήτρογλου.

Ωστόσο η μεταγραφή «έσκασε» μπαίνοντας στο αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη για το φιλικό με την Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός αγόρασε τον Χόρχε Μπενίτες από την Παραγουάη! Ο Μίτσελ κάλεσε... έκτακτα τους δημοσιογράφους οι οποίοι ακολούθησαν την αποστολή για μια συνέντευξη πριν το ματς για να μιλήσει για τον μεταγραφικό σχεδιασμό αλλά και για τον «Κονέχο».

Ταυτόχρονα είχαν ήδη παίξει τα ονόματα των Μήτρογλου και Ζόνας (είχε μείνει ελεύθερος από την Βαλένθια) αλλά εκείνη την στιγμή (16 Αυγούστου) με την μεταγραφή του Μπενίτες έδειχνε να κλείνει η επίθεση (με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε στο ρόστερ και ο Πουλίδο). Ο Μίτσελ τότε είχε πει πως «Ο Μπενίτες λογικά είναι η τελευταία μας μεταγραφή. Αλλά υπάρχουν ακόμη 15 μέρες και όλοι ξέρετε πως μπορεί να συμβούν πολλά» ενώ για τον Μήτρογλου είχε τονίσει ότι «Ο Μήτρογλου ήθελε να έρθει, είχαμε επαφές. Έκανε μεγάλη προσπάθεια να γυρίσει σε εμάς, αλλά δεν ήθελε η Φούλαμ να γίνει αυτή η μεταγραφή».

Με τον Πουλίδο όμως να μην μπορεί να βρεθεί άκρη ο Ολυμπιακός πάει στα τελευταία 24ωρα του Αυγούστου να βρει κι άλλον επιθετικό. Και το δίλημμα πηγαίνει στον Μίτσελ. Μήτρογλου ή Ζόνας. Ο μεν Μήτρογλου ήταν μια πιο δύσκολη περίπτωση αλλά εν τέλει ο Ολυμπιακός είχε βρει σημείο επαφής με την Φούλαμ και ο δε Ζόνας κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Ο Ισπανός τεχνικός πήγε στα σίγουρα και διάλεξε την επιστροφή του Μήτρογλου. Μέσα σε μια μεταγραφική σεζόν προέκυψαν τέσσερις περιπτώσεις επιθετικών οι οποίοι είχαν κοινό παρανομαστή τον Ολυμπιακό και βρίσκονται τώρα στην επικαιρότητα.

Το καλοκαίρι του 2014 λοιπόν ο Ολυμπιακός ήθελε:
Τον Φινμπόγκασον (πήγε στην Ρεάλ Σοσιεδάδ)
Τον Πουλίδο (δεν μπόρεσε να βρει άκρη κι έκανε προπονήσεις στην Ιταλία)
Τον Ζόνας (υπέγραψε στην Μπενφίκα τελευταία μέρα των μεταγραφών)

Και υπέγραψε τους:
Μπενίτες
Μήτρογλου

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ολυμπιακός είχε:
Τον Πουλίδο
Τον Φινμπόγκασον (δανεικό από την Σοσιεδάδ)
Και τον Ιντέγε

Την ίδια ώρα η Μπενφίκα είχε και τον Ζόνας και τον Μήτρογλου!

Οδεύοντας προς το τέλος της σεζόν ο Φινμπόγκασον έφυγε από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη (ο Μπενίτες είχε φύγει από το καλοκαίρι) για να παίξει στην Αουγκσμπουργκ και την ίδια στιγμή ο Ζόνας κυνηγάει τον τίτλο για το χρυσό παπούτσι έχοντας βάλει 29 γκολ στο πρωτάθλημα και ο Μήτρογλου να τον ακολουθεί με 16 (μόνο στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας).