Η ανάλυση του Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ (pics, vids)

Gazzetta team
Το gazzetta.gr αναλύει μέσω του InstatScout το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 2-0 για την 23η αγωνιστική της Super League.
Το Gazzetta.gr σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης , αναλύει τις αναμετρήσεις της Super League. Οι πιστοποιημένοι αναλυτές- σπουδαστές του Ινστιτούτου Θεοχάρης Σελεμπόνης, Κωνσταντίνος Ζιούδρος και Κώστας Κολτσίδας, σε συνεργασία με το InstatScout , αναλύουν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε χθες τον Παναθηναϊκό με 2-0.
(Κάντε click στους πίνακες για να τους δείτε σε μεγάλη διάσταση)
Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ
Ο Παναθηναικός ξεκίνησε τον αγώνα με 3-4-3 , ενώ από το 70' και μετά άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-2. Παρατηρούμε πως η αμυντική του γραμμή βρίσκονταν αρκετά ψηλά και οι γραμμές μεταξύ τους είχαν μικρές αποστάσεις.
* Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με 4-4-2,ε ενώ μετά την αποβολή του Ζαμπά διαφοροποίησε το σύστημά του σε 4-4-1. Σε γενικές γραμμές οι παίκτες του είχαν μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά εκμεταλλεύτηκαν καλύτερα όλο το πλάτος του γηπέδου.
ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
* Οι δύο ομάδες είχαν ίδιο αριθμό τελικών (από 9), ενώ ο ΠΑΟΚ μία περισσότερη on tagert (4-3).
* Παρατηρούμε πως οι γηπεδούχοι είχαν από 4 τελικές (8 συνολικά, σχεδόν το σύνολό τους) τα διαστήματα 30'-45' και 75'-90, σε αντίθεση με εκείνες των φιλοξενουμένων που που ήταν «μοιρασμένες» χρονικά σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.
* Αξιο αναφοράς είναι ακόμη πως ο ΠΑΟΚ παρά την αποβολή του Ζαμπά διατήρησε την ένταση στο παιχνίδι του και δημιούργησε 2 τελικές στο διάστημα 75'-90'.
*Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε τις περισσότερες επιθέσεις του από τη δεξιά πλευρά, ενώ ο ΠΑΟΚ αναπτύχθηκε και από τις δύο του πτέρυγες.
* Οι γηπεδούχοι είχαν κατοχή μπάλας (59%-41%) και καλύτερα ποσοστά στις «μονομαχίες» (54% -46% ).
*Οι φιλοξενούμενοι όμως υπερτερούσαν αισθητά στις πάσες-κλειδιά (11/19 58% έναντι 4/15 27% ).
MVP ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ
*Ελαβε την υψηλότερη βαθμολογία (339). Εδωσε μία ασίστ, δημιούργησε δύο ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, είχε ισάριθμες πετυχημένες πάσες-κλειδιά, όπως και μεγάλο ποσοστό στις κερδισμένες «μονομαχίες» (82%), αλλά και στις πετυχημένες ντρίμπλες.
ΤΑ ΓΚΟΛ
0-1: Εκτέλεση κόρνερ από τον Βιεϊρίνια και ο Παναθηναϊκός παίζει άμυνα ζώνης, με τον ΠΑΟΚ να έχει 3 παίκτες στην μικρή του περιοχή. Ο Ακπομ παίρνει θέση στο πρώτο δοκάρι και μετά την εκτέλεση, κάνει κίνηση μαζί με τον Κρέσπο, παρασύροντας τους αντίπαλους αμυντικούς. Ο Σάκχοφ στέκεται μπροστά στον Διούδη ο οποίος δεν καταφέρνει να μπλοκάρει την μπάλα και αυτή καταλήγει στο δεύτερο δοκάρι, όπου βρίσκεται ο Μαουρίσιο.

0-2: Μετά από λανθασμένη απομάκρυνση των γηπεδούχων, η μπάλα καταλήγει στον Λημνιό που μεταβιβάζει στον Σάκχοφ και εκείνος κάνει κάθετη πάσα στον κενό χώρο για τον Μάτος. Ο τελευταίος από πλάγια θέση «σπάει» την μπάλα στο πέναλτι, οι παίκτες του Παναθηναϊκού απομακρύνουν ξανά λανθασμένα ,ο αμαρκάριστος Ζαμπά παίρνει την κατοχή και πλάσαρε τον Διούδη απέναντι γωνία του.