ΠΑΟΚ-Άρης: Από τον Ραπτόπουλο στον Κωνσταντινίδη

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης ετοιμάζεται να κάνει απέναντι στον ΠΑΟΚ το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη και το gazzetta.gr θυμάται ιστορίες από τους 26 κοινούς παίκτες των δύο «αιωνίων».

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα ΠΑΟΚ - Άρης ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που σε δύσκολες εποχές, «διάβηκε τον Ρουβικώνα» ήταν το 1967 ο τερματοφύλακας, Τάκης Ραπτόπουλος. Κι αυτός, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, δεν… τόλμησε να το πράξει απευθείας. Το ποδοσφαιρικό δρομολόγιο του, ένα χρόνο νωρίτερα, είχε κάνει στάση στην Καλαμαριά, όπου ο «μυτάρας» αγωνίστηκε με τη «ροσονέρι» φανέλα του Απόλλωνα.

Γέννημα-θρέμμα της Τούμπας ο Τάκης Ραπτόπουλος κατέκτησε με τον Άρη το κύπελλο Ελλάδας το 1970 κερδίζοντας στον τελικό του Καυτανζογλείου τον ΠΑΟΚ, που τρία χρόνια νωρίτερα είχαν αρπάξει μέσα από τα χέρια των «κίτρινων» τον ποδοσφαιριστή που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου, τον μεγάλο Σταύρο Σαράφη.

Κομβικό σημείο αποτέλεσε η σκωληκοειδίτιδα που υπέστη ο νεαρός τότε διεθνής με την εθνική Νέων ποδοσφαιριστής και η συμβολή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ στα έξοδα νοσηλείας. Η πίεση του Άρη έκανε τους ανθρώπους της Αναγέννησης Επανομής να ζητήσουν ακόμη 100.000 δραχμές για την αμοιβή του ποδοσφαιριστή. Ηταν παραμονή της 15ης Αυγούστου του 1967, με αποτέλεσμα να «κολλήσει» πάλι η μεταγραφή, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε επειδή δόθηκε παράταση μιας μέρας από την ΕΠΟ και ο ΠΑΟΚ κατέθεσε το δελτίο του Σαράφη στις 16 Αυγούστου.

Οι πρώτοι τέσσερις ποδοσφαιριστές (Ραπτόπουλος, Γεωργόπουλος, Σταυρίδης, Λάζος) έφυγαν από τον ΠΑΟΚ, καθώς άρχισε να δημιουργείται η μεγάλη ομάδα του ’70 και δεν υπήρχε χώρος, ενώ ο πρώτος που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, Χαριλάου – Τούμπα, ήταν ο Σέρβος Νίκολα Νίκιτς το καλοκαίρι του 1987.

Τη δεκαετία του ‘80

Οι ΠΑΟΚτσήδες είδαν τον αρχηγό της πρωταθλήτριας ομάδας του 1985, Κυριάκο Αλεξανδρίδη, αλλά και τον επίσης πρωταθλητή εκείνης της σεζόν, Απόστολο Τσουρέλα, να ντύνονται στα «κιτρινόμαυρα» το 1989, μετά από εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια. Ο πρώτος πήρε 18 εκατομμύρια δραχμές για τη μεταγραφή του και ο δεύτερος 11 εκατομμύρια δραχμές.

Οι «κίτρινοι» χαλάστηκαν αρκετά όταν είδαν τον Κώστα Οικονομίδη να φεύγει από του Χαριλάου και να μετακομίζει στην Τούμπα και τον «αιώνιο» αντίπαλο το καλοκαίρι του 1991, ενώ έξι χρόνια αργότερα, ο Στέφανος Μπορμπόκης, που είχε παίξει σε 214 παιχνίδια και είχε πετύχει 32 γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, πήγε και έπαιξε στην πρώτη χρονιά του Άρη στη Β’ Εθνική και στο τέλος πανηγύρισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα ο Σερραίος διεθνής επιθετικός ολοκλήρωσε τον κύκλο του στις ομάδες της Θεσσαλονίκης παίζοντας και για τον Απόλλωνα Πόντου, κάτι που δεν το έχει κατορθώσει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής μέχρι σήμερα.

Η λίστα περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Αντώνης Γιουκούδης, αρχηγός στον Άρη, ο Γιώργος Κούτσης, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Κώστας Φρατζέσκος, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο Κώστας Χαλκιάς κι ο Βλάνταν Ιβιτς, οι οποίοι πήγαν, σχεδόν την ίδια μέρα, από τους «κίτρινους» στους «ασπρόμαυρους» τον Ιούνιο του 2008.

Τη μεγαλύτερη φασαρία προκάλεσε, πάντως, η απόκτηση του Βίτορ Βιτόλο, ένα χρόνο αργότερα, από τον ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός έχοντας συμφωνήσει σ’ όλα με τους ανθρώπους του «Δικεφάλου», έδωσε «μάχη» για να μείνει ελεύθερος από τον Άρη, κάτι που το πέτυχε, με τους παράγοντες των «κίτρινων» και κυρίως τον Γιάννη Κόντη να πιστεύει ότι η ομάδα δε θα βγει χαμένη οικονομικά, λόγω μιας συμφωνίας με την ισπανική Σανταντέρ, κάτι δεν έγινε ποτέ και έμειναν οι… κορώνες του τότε τεχνικού διευθυντή του Άρη για κέρδος 700.000 ευρώ από τη μετακίνηση του Βιτόλο. Χρήματα περίμεναν οι «κίτρινοι», όπως έλεγαν, κι από τη μεταγραφή του Θανάση Παπάζογλου, αλλά ούτε και εκεί πήραν κάτι...

Μισό αιώνα (και ένα χρόνο) μετά την πρώτη μετακίνηση ποδοσφαιριστή από τον έναν «αιώνιο» στον άλλον, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης ετοιμάζεται για κάτι παρόμοιο. Κι αυτός δίχως να κάνει απευθείας το δρομολόγιο Τούμπα-Χαριλάου, αφού τον περασμένο Ιανουάριο πήγε στην Ιταλία και στην Μπρέσια, για να υπογράψει τον Ιούλιο συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης.

Ακριβώς πριν από μια δεκαετία, έχοντας συμπληρώνει τα 14 του χρόνια, ο Κωνσταντινίδης έγινε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, στιγμή που γιορτάστηκε απ΄ όλη την οικογένεια στον Κορινό Πιερίας. Ξεκίνησε ως δεξιός χαφ, αλλά με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σ’ ένα σύγχρονο φουλ-μπακ, ωστόσο δύο σχεδόν απανωτοί σοβαροί τραυματισμοί τον πήγαν πίσω και πλέον ψάχνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του.

Με τις φανέλες και των δύο

Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τις φανέλες και των δύο «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης είναι οι: Τάκης Ραπτόπουλος, Σπύρος Γεωργόπουλος, Δημήτρης Σταυρίδης, Βασίλης Λάζος, Νίκολα Νίκιτς, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Απόστολος Τσουρέλας, Κώστας Οικονομίδης, Μιχάλης Γκέκας, Αντώνης Γιουκούδης, Μπάμπης Νικολάου, Στέφανος Μπορμπόκης, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Κούτσης, Γιώργος Σ. Θεοδωρίδης, Δημήτρης Μάρκος, Κώστας Φρατζέσκος, Χρήστος Λαμπάκης, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Κώστας Χαλκιάς, Βλάνταν Ίβιτς, Θανάσης Παπαζογλου, Βίτορ Βιτόλο, Χρήστος Ιντζίδης, Πέτρος Κανακούδης, Χουσεϊν Μουμίν, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.