Μια αγάπη έχει στην καρδιά…

Βασίλης Μοιρώτσος
Ο ΠΑΟΚ τον διεκδίκησε, ο Ολυμπιακός τον… έκλεισε, η Χέρενφεν τον προσπάθησε. Εκείνος, σαν «σύγχρονος» Ντέμης Νικολαϊδης, είχε μάτια μονάχα για την ΑΕΚ. Το gazzetta.gr εξιστορεί τις σημαντικές στιγμές της καριέρας του «ΑΕΚτζή», Τάσου Μπακασέτα.

22 Φεβρουαρίου 2016: ο Τάσος Μπακασέτας με δικό του γκολ στο 77’ χαρίζει την ισοπαλία στον Πανιώνιο απέναντι στη Βέροια και οι Νεοσμυρνιώτες φτάνουν σε ένα ιστορικό ρεκόρ. Συμπληρώνουν 11 συνεχόμενους αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δίχως ήττα.

Έχουν καθιερωθεί στην πρώτη πεντάδα και οδεύουν προς την ευρωπαϊκή έξοδο. Τους οδηγεί ο «Μπάκα», που μετά από εκείνο το ματς δηλώνει: «Θέλουμε να γράψουμε τα ονόματά μας στην ιστορία του Πανιωνίου».

Τα κατάφερε. Κι εκείνος και οι συμπαίκτες του. Ο καθένας από τους οποίους, κάποια στιγμή, θα τραβήξει τον δρόμο του, όπως συμβαίνει με κάθε ποδοσφαιριστή. Αυτό αποφάσισε και ο Τάσος Μπακασέτας. Να τραβήξει τον δικό του δρόμο.

Όπως έκανε ο Χατζηισαίας, όπως έκανε ο Μπουμάλ. Ο ένας Θεσσαλονίκη, ο άλλος Λεωφόρο. Ο δρόμος του «Μπάκα» δεν αρέσει ούτε στον κόσμο, ούτε στη διοίκηση της ομάδας. Η ΑΕΚ διαχρονικά «τσιγκλούσε» τους Πανιώνιους.

Η διοίκηση – όπως και κάθε διοίκηση – διαχρονικά θέλει να βγάζει κέρδος από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, πολλές φορές αδιαφορώντας για την επιθυμία του ίδιου. Ο Μπακασέτας ήθελε ΑΕΚ. Ο Μπακασέτας είναι ΑΕΚ. Από μικρό παιδί. Και θα παίξει για την ΑΕΚ. Είτε από τον Ιούλιο, είτε από τον Ιανουάριο. Ακόμα κι αν γίνει… 105 κιλά.

Κάτι από... Ντέμη!

Η ιστορία του μας φέρνει το μυαλό είκοσι χρόνια πίσω. Στην εποχή του Ντέμη Νικολαϊδη. Είναι ο αμέσως προηγούμενος που βγήκε μπροστά και ξεκαθάρισε. «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα», η ατάκα του προς τους διοικούντες τον Απόλλωνα, που είχαν συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό για να παραχωρηθεί εκεί ο παίκτης. Ο Ντέμης δεν άλλαξε ποτέ σκέψη και λίγες μέρες αργότερα φορούσε τον αγαπημένο του δικέφαλο.

Στην εποχή του «προέδρου Ντέμη» ακούστηκε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ το «Μια αγάπη έχω στην καρδιά». Την ίδια αγάπη έχει και ο Μπακασέτας.

«Κοίτα πως τα φέρνει η ζωή. Να κάνω ντεμπούτο απέναντι στην ομάδα μου, την ΑΕΚ», είχε πει ο «Μπάκα» σε συμπαίκτες του αμέσως μετά την πρώτη του συμμετοχή στη Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης.

Ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν πήρε τη θέση του Ντάνιελ Τσέζαρεκ στα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Βλάχος τον «ανακάλυψε»…

Ένα ματς με την ΑΕΚ ήταν, ουσιαστικά, και ο λόγος που ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έχασε τη θέση του στον Αστέρα Τρίπολης. Λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο του και με τη νέα σεζόν να έχει ξεκινήσει, ο Μπακασέτας μετράει ήδη εννιά συμμετοχές με τον Αστέρα του Βαγγέλη Βλάχου.

Ο τελευταίος, όμως, θα δει την πόρτα της εξόδου όταν η ΑΕΚ θα κερδίσει με 3-0 μέσα στην Τρίπολη. Η φυγή του Βλάχου, που ήταν ο άνθρωπος που πήγε τον «Μπάκα» στον Αστέρα, φέρνει τον παραγκωνισμό του νεαρού και τον Γενάρη τον δανεισμό του στον Θρασύβουλο.

Η συνέχεια λίγο – πολύ γνωστή. Επιστροφή στον Αστέρα, συμμετοχή στην Εθνική Νέων, δανεισμός στον Άρη σε ένα από τα πιο «δυνατά» συναισθηματικά εξάμηνα της καριέρας του, νέα επιστροφή στην Τρίπολη. Το καλοκαίρι του 2014 ο Πανιώνιος προσεγγίζει τον Αστέρα, αλλά οι Αρκάδες ανανεώνουν το συμβόλαιο του Μπακασέτα.

Έξι μήνες αργότερα όμως ο Πανιώνιος εμφανίζεται ξανά και κάνει δικό του τον παίκτη. Κι αν ο Βαγγέλης Βλάχος ήταν εκείνος που τον «ανακάλυψε», ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι αυτός που τον έκανε ουσιαστικά αυτό που σήμερα είναι. Έναν σύγχρονο μεσοεπιθετικό, ικανό να «αναγκάσει» δύο μεγάλους συλλόγους να… σφάζονται στα πόδια του.

και ο Ουζουνίδης τον «απογείωσε»

Τι έκανε ο Ουζουνίδης; Αποφάσισε να του αλλάξει θέση. Ο Μπακασέτας πήγε στην Πλατεία σαν επιθετικός, αλλά φεύγει απ’ αυτήν ως «ούτε το κλασικό δεκάρι, ούτε ο κλασικός σέντερ φορ. Είναι ο δεύτερος επιθετικός», όπως λέει ο προπονητής του Πανιωνίου. Κάτι σαν… εννιαμισάρι, με λίγα λόγια.

«Δεν σε θέλω να κλείνεσαι ανάμεσα στους αμυντικούς. Πρέπει να έχεις περισσότερους χώρους, να κινείσαι με μεγαλύτερη ελευθερία», του είχε πει ο Ουζουνίδης από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις. Εκεί έπαιξε σε όλη τη φετινή σεζόν, στην οποία έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ρεκόρ καριέρας στα γκολ (11), ρεκόρ καριέρας στις ασίστ (6), ρεκόρ καριέρας στις συμμετοχές (30), ρεκόρ καριέρας στα λεπτά συμμετοχής (2.501’).

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός – Χέρενφεν – ΑΕΚ

Όλα τα παραπάνω ονόματα ομάδων δεν είναι… αποκυήματα δημοσιογραφικής φαντασίας, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε μαζί του πριν από λίγους μήνες. Τον ήθελε τον Γενάρη «πακέτο» με τον Χατζηισαϊα, που πήγε στην Τούμπα. Όμως ο Πανιώνιος ζητούσε παραπάνω χρήματα. Ο Ολυμπιακός ένιωθε, μέχρι και πριν λίγες μέρες, πως ο Μπακασέτας του ανήκει.

Συμφώνησε με τον Πανιώνιο στα χρήματα και στον τρόπο: ο Μπακασέτας θα άνηκε στον Ολυμπιακό, αλλά θα παρέμενε για έναν χρόνο δανεικός στην Πλατεία. Ναι, αλλά όλα αυτά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του ποδοσφαιριστή, που ποτέ δεν συμφώνησε να πάει στον Ολυμπιακό.

Λίγες μέρες πριν η ολλανδική Χέρενφεν προσέγγισε και δελέασε τον παίκτη για να πάει σε ένα σαφώς πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Η πρόταση των Ολλανδών ήταν περίπου ίδια με εκείνη της ΑΕΚ, αλλά αφορούσε συμβόλαιο δύο ετών και όχι τεσσάρων, με τη Χέρενφεν να δίνει και περίπου 250.000 ευρώ στον Πανιώνιο.

Η καρδιά και το μυαλό του, όμως, ήταν αλλού.

«Ευχαριστώ πολύ, με τιμά η πρόταση, αλλά έχω αποφασίσει να παίξει για την ΑΕΚ», η ευγενική απόρριψη του «Μπάκα» στους Ολλανδούς. Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία. Ένα νεύμα, μια επίσκεψη στο κότερο, μια χειραψία, μια υπογραφή (;).

Η ΑΕΚ θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Τάσου Μπακασέτα. Είτε γίνει τώρα, είτε τον ερχόμενο Γενάρη (αν ο Πανιώνιος «στυλώσει» τα πόδια), μικρή σημασία έχει. Από εφτά χρονών είχε όνειρο να φορέσει τον «δικέφαλο» στο στήθος. Για ένα εξάμηνο, δεν θα χαθεί ο κόσμος…