Πορεία χωρίς όρια για τον Μαζουάκου

Μαριάννα Αξιοπούλου
Το σουτ έπιασε τα 95 χιλιόμετρα την ώρα πριν καταλήξει στα δίχτυα της Ατλέτικο. Ο ίδιος μοιάζει να τρέχει ακόμα πιο γρήγορα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την… επιτάχυνση του Αρτούρ Μαζουάκου.

1. Speed limit… 20!

«Ζούσαμε οικογενειακώς στη Λιλ. Όταν ήμουν περίπου έξι-εφτά ετών, έπαιζα στο δρόμο κάτω από το σπίτι μου. Ένας θείος μου με είδε από πάνω και είπε στον μπαμπά μου ότι έχω ταλέντο και πρέπει να με πάει σε μια ομάδα». Ο Αρτούρ Μαζουάκου γεννήθηκε στη Γαλλία στις 7 Νοεμβρίου του 1993 από Κογκολέζους γονείς που ήταν μετανάστες στην ευρωπαϊκή πόλη. Ο μπαμπάς άκουσε τον στενό του συγγενή και αποφάσισε όντως να ξεκινήσει το παιδί του ποδόσφαιρο.

«Υπέγραψα στην AS Fives, της οποίας και ήμουν οπαδός. Ήμουν ευτυχισμένος γιατί είχαμε καλή ομάδα και κερδίζαμε συχνά. Κερδίζαμε ακόμα και μεγάλες ομάδες, όπως την Οσέρ. Η πρώτη μου θέση ήταν να παίζω πίσω από τους δύο επιθετικούς. Εκείνη την εποχή το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το ποδόσφαιρο. Και στο σχολείο μόλις είχαμε διάλειμμα, έτρεχα να παίξω και δεν ήθελα να επιστρέψω στην τάξη».

Φανάρι…

Στην πορεία της ζωής του ο Αρτούρ αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της μόρφωσης. Κι έτσι, όπως περιγράφει για τον εαυτό του, «ήθελα απελπισμένα να αποφοιτήσω και συνέχισα να σπουδάζω ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο». Το 2011 πήρε το απολυτήριο με ροπή στο επιστημονικό και τεχνολογικό μάνατζμεντ.

2. Speed limit… 40!

Δεν ήταν δύσκολο για τον Αρτούρ Μαζουάκου να ξεχωρίσει. Σε τέτοιες ηλικίες, εξάλλου, πέρα από το ταλέντο μετρούν και τα φυσικά προσόντα και ο νεαρός Γάλλος με τη σωματοδομή του και την ταχύτητά του μπορούσε να κάνει τη διαφορά. «Μετά από δύο χρόνια, υπέγραψα στη Λανς. Με ήθελε τότε και η Λιλ, όμως δεν είχε καν προπονητικό κέντρο. Όταν μια επαγγελματική ομάδα σε θέλει, είναι δύσκολο να πεις όχι. Παίξαμε σε σπουδαία τουρνουά με ομάδες όπως η Άρσεναλ. Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον από το πρωτάθλημα που το κατακτήσαμε με 36-0. Στα τουρνουά τα παιχνίδια ήταν πιο δύσκολα και τα απολάμβανες».

Ο Αρτούρ έμεινε στη Λανς για πέντε χρόνια, όπου πέρα από τις ποδοσφαιρικές εμπειρίες απέκτησε και έναν κολλητό. Ο Τζέφρεϊ Κοντογκμπιά είναι ο διάσημος κολλητός του, που προς το παρόν κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα από τον άσο του Ολυμπιακού.

Φανάρι…

Το φινάλε του στη Λανς δεν ήταν το ιδανικό. Το 2008 του πρότειναν να βρει μια άλλη ομάδα να πάει με τη δικαιολογία ότι ήταν πολύ αδύναμος και δε θα μπορούσε ποτέ να τα καταφέρει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. «Είναι αλήθεια ότι ήμουν μικρόσωμος, όμως ήξερα ότι θα αναπτυχθώ», σχολιάζει ο Αρτούρ.

3. Speed limit… 60!

Σε ηλικία 15 ετών, γιατί τόσο ακόμα ήταν, ο Μαζουάκου πρέπει να βρει την τρίτη ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του. Έπρεπε να βρει τρόπο να ξεπεράσει την απόρριψη και να πιστέψει στις δυνατότητές του. «Μετά από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μου από τη Βαλενσιέν και είπα στον εαυτό μου ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου για να αποκαταστήσω την αδικία που μου έκαναν. Πήγα με ένα συγκεκριμένο σκοπό: Να καταφέρω να γίνω επαγγελματίας. Το προπονητικό κέντρο ήταν καινούργιο και μπορούσα να δουλέψω όσο ήθελα. Εκεί μου άλλαξαν θέση και με έβαλαν να παίξω fullback. Δε με ενοχλούσε, όσο ήμουν μικρός, να μπορώ να έχω την ευελιξία να παίζω σε διαφορετικές θέσεις. Μεγαλώνοντας, όμως, θέλω να καθιερωθώ σε μία και προτιμώ την αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής».

Φανάρι…

Στο ξεκίνημα της περυσινή χρονιάς, λίγο μετά την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου, ο Ντάνιελ Σάντσεζ του πρότεινε να πάει να παίξει δανεικός στη Ντιζόν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Για καλή του τύχη, ο Μαζουάκου αρνήθηκε!

4. Speed limit… 80!

Εκείνο που χρόνια περίμενε και είχε… προβλέψει ο θείος του από το μπαλκόνι του σπιτιού, θα γινόταν πραγματικότητα το 2013. Μετά από πέντε χρόνια σε όλες τις μικρές ομάδες, η Βαλενσιέν θα καλέσει τον Αρτούρ Μαζουάκου για να υπογράψει πενταετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Το πρώτο του! «Είμαι ευτυχισμένος που έγινα επαγγελματίας. Τώρα πρέπει να αποδείξω ότι αξίζω μια θέση στην πρώτη ομάδα. Η δυνατότητα να προπονούμαι καθημερινά σε τέτοιο επίπεδο θα με βοηθήσει να αλλάξω επίπεδο, αφού θα ανταγωνίζομαι πάρα πολύ καλούς παίκτες. Το μόνο που πρέπει να κάνω στην αρχή είναι να ακούω όσα έχουν να μου πουν και να μαθαίνω από τις συμβουλές τους».

Ο «ζεστός» Αρτούρ Μαζουάκου θα έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στη Ligue 1, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και θα έπαιζε για 73’ λεπτά πριν ο Ντάνιελ Σάντσεζ τον αντικαταστήσει. Η ομάδα του, μάλιστα, θα κέρδιζε άνετα με 3-0 την Τουλούζ.

Φανάρι…

Το ντεμπούτο του δε θα προλάβαινε καλά-καλά να το χαρεί πριν έρθει η απότομη προσγείωση. Ο Αρτούρ θα περνούσε τους επόμενους σχεδόν τρεις μήνες μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αφού έμεινε εκτός αποστολής τρεις φορές και άλλες πέντε είδε το 90λεπτο από τον πάγκο. Στο σύνολο των επόμενων οκτώ αγώνων ο Μαζουάκου δεν είχε λεπτό συμμετοχής, ενώ η Βαλενσιέν μέτρησε εφτά σερί ήττες και μια ισοπαλία.

5. Speed limit… 100!

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της Βαλενσιέν άλλαξε τα πάντα για τον Αρτούρ Μαζουάκου. Μόλις ανέλαβε ο Αριέλ Γιάκομπς, ο Κογκολέζος έγινε εκ νέου βασικός και από τις 19 Οκτωβρίου ξεκίνησε να πατάει γκάζι! «Χάρη στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο καινούργιος προπονητής, βρήκα την αυτοπεποίθησή μου και καθιερώθηκα στην ομάδα», θα πει ο 20χρονος αμυντικός, που μέχρι το φινάλε της σεζόν θα βγαίνει από την ενδεκάδα μόνο με… αίτηση. Θα παίζει άλλοτε ως ακραίος αμυντικός και άλλοτε ως ακραίος μέσος, θα τελειώσει τη σεζόν ως πρώτος στις ασίστ της ομάδας του με πέντε, ενώ θα σκοράρει κόντρα στη Μαρσέιγ στις 29 Ιανουαρίου του 2014.

«Θεωρώ πως για πρώτη μου σεζόν στην κατηγορία δεν τα πήγα καθόλου άσχημα. Ευχαριστώ τον κύριο Γιάκομπς που μου μετέδωσε την εμπιστοσύνη του. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να παίξω τόσο πολύ. Αν μου το έλεγε κάποιος στην αρχή της σεζόν, μάλλον θα γελούσα. Αρχικά, δεν τα πήγαινα και τόσο καλά με τον Ντάνιελ Σάντσεζ, όμως μετά όλα πήγαν ιδανικά. Ο Γιάκομπς με εμπιστεύτηκε και θέλησα να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη. Για μένα, ήταν μια υπέροχη σεζόν».

Φανάρι…

Έμοιαζε φυσιολογικό να γίνει κεντρικό πρόσωπο στη Γαλλία, αφού η παρθενική του σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από πειστική. Ο ίδιος, ωστόσο, έμοιαζε να πατάει στο έδαφος… «Είμαι φιλόδοξος και θέλω να πετύχω πράγματα στο ποδόσφαιρο. Ξέρω ότι δεν είμαι ο Ζιντάν, όμως έχω τη φιλοδοξία να κατακτήσω τίτλους. Έπαιξα μόλις μια σεζόν, ακόμα έχω πολλά να μάθω», έλεγε…

6. Speed limit… free!

Ήταν μόλις θα τελείωνε η σεζόν που θα αντιλαμβανόταν τι ακριβώς είχε πετύχει! Η Βαλενσιέν δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην κατηγορία, όμως ο Αρτούρ Μαζουάκου είχε… ανέβει κατηγορία! Η Θέλτα ήταν η πρώτη ομάδα που προσέγγισε τον γαλλικό σύλλογο, όμως οι 600 χιλιάδες ευρώ έμοιαζαν λίγες. Ακολούθησαν φήμες για Ιταλία με Παλέρμο και Ελλάς Βερόνα και το μεγαλύτερο δέλεαρ φάνταζε η Μαρσέιγ. Ο Μαζουάκου, εξέφραζε την αδυναμία που έχει στο αγγλικό και στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά έσπευδε να συμπληρώσει.

«Προφανώς και προτιμώ να μείνω στη Γαλλία. Δε θέλω να βιαστώ και να ξεπεράσω τις δυνατότητές μου. Ξέρω ότι πρέπει να βελτιωθώ και προτιμώ να μείνω εδώ. Και ίσως σε μερικά χρόνια, δεν ξέρω πόσα ακριβώς, να φύγω για το εξωτερικό». Στην πορεία προέκυψε ο Ολυμπιακός κι έκανε την καλύτερη πρόταση για να τον αποκτήσει. Ο Κογκολέζος προτίμησε να έρθει στην Ελλάδα και να μην περιμένει την τελική κίνηση του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος είχε κάνει τις εισηγήσεις του.

Φανάρι…

Ανάμεσα σε δεκάδες εγκωμιαστικά σχόλια, υπήρχαν και εκείνα που στέκονταν παραπάνω στα μειονεκτήματα του Αρτούρ. «Είναι ένας καλός παίκτης με αξιοσημείωτη τεχνική, όμως υστερεί στο τάκλιν και στην αμυντική του προσήλωση», δήλωνε ο Φιλίπ Μοντανιέρ που ήταν στην Βαλενσιέν από το 2009 ως το 2011. «Ακόμα ένα πρόβλημα είναι η συναισθηματική του αστάθεια. Δεν ξέρω αν μπορεί να ακολουθήσει το πειθαρχημένο μοντέλο του Μπιέλσα».

7. Όριο ταχύτητας… 95!

Ήταν λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Αρτούρ Μαζουάκου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, με πολλές φιλοδοξίες. Είμαι πολύ νέος, έχω πολλά να μάθω και τώρα θέλω να δείξω τι μπορώ να κάνω και να εξελιχθώ όσο περισσότερο μπορώ, κοντά στους άλλους σπουδαίους παίκτες που αγωνίζονται εδώ», δήλωνε τότε ο Κογκολέζος που αργά και σταθερά θα εδραίωνε τη θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα ματς και απέναντι στον ΟΦΗ το προηγούμενο Σάββατο ήταν ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης με δύο ασίστ.

Παράλληλα, κλήθηκε από την Εθνική Κονγκό για να παίξει στα φιλικά με το Καμερούν και τη Σιέρα Λεόνε που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Αρνήθηκε, με την αιτιολογία ότι θέλει να επικεντρωθεί στον Ολυμπιακό, ωστόσο στην πραγματικότητα περιμένει την Εθνική Γαλλίας και θα συνεχίσει να την περιμένει για λίγο καιρό ακόμα.

Φανάρι…

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι να τον σταματήσει. Ακόμα κι αν όλα ήταν… κόκκινα χθες, ο Αρτούρ Μαζουάκου έσπασε το όριο και πέρασε όλα τα φανάρια!