Xένρι: Ο... εγκέφαλος της Μπασκόνια απειλεί τον Ολυμπιακό! (pic & vid)

Νίκος Καρφής
Ο Πιέρια Χένρι κάνει... παπάδες στον οργανωτικό τομέα και η Euroleague Greece γράφει για τον παίκτη της Μπασκόνια που προσπαθεί να... κατευθύνει τους Βάσκους προς τα playoffs και απειλεί τον Ολυμπιακό (26/11, 21:00).

Πολλοί λίγοι άνθρωποι θεωρούν πως η Μπασκόνια θα καταφέρει να μπει στα playoffs της Euroleague φέτος.

Η φυγή του Τόκο Σενγκέλια αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τη ρακέτα της ομάδας, η οποία όμως δεν σταματά να παλεύει και να διεκδικεί τις πιθανότητες που της αναλογούν για μια θέση στην 8άδα.

Ο Πιέρια Χένρι είναι ο... ιθύνων νους των Βάσκων που θέλουν να κάνουν την έκπληξη και η Euroleague Greece γράφει για τον παίκτη που κάνει θραύση στις ασίστ και θα πρέπει να προσεχθεί από τον Ολυμπιακό (26/11, 21:00)

Από τις 3.4 στις 6.7 ασίστ!

Η περσινή σεζόν ήταν και η πρώτη του Χένρι στον κόσμο της Euroleague. Χρειάστηκε προσαρμογή και τα νούμερα του στην δημιουργία και την εκτέλεση δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Μοίραζε 3.4 ασίστ και σκόραρε 7.9 πόντους μέσο όρο.

Τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά τη φετινή σεζόν. Ο Χένρι αποτελεί τον εγκέφαλο της Μπασκόνια, αυτόν που κάνει τα πράγματα να κινούνται στην επίθεση της. Ο Αμερικανός έχει διπλασιάσει τις ασιστ τους, αφού πλέον βρίσκεται στις 6.7 ανά ματς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 2η θέση της λίστας της Euroleague. Ο μόνος που τον περνά είναι ο Νικ Καλάθης με 7.1 ανά παιχνίδι.

Ο Ιβάνοβιτς μπορεί να κοιμάται ήσυχος, αφού έχει βρει τον κουμανταδόρο του, τον άνθρωπο που ψάχνει τον τρόπο για να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του και να φτιάξει τις προυποθέσεις που χρειάζεται η ομάδα του για να σκοράρει.

Έχει μοιράσει 3 φορές 10+ τελικές πάσες σε 10 αγωνιστικές

Τον τελευταίο καιρό έχει πάρει... φωτιά ο Πιέρια. Με Φενέρ και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μοίρασε 10 και 12 ασίστ αντίστοιχα, βάζοντας το λιθαράκι του για τις 2 νίκες των Βάσκων που τους έφεραν και πάλι την ελπίδα των playoffs. Eξαιρετικό ματς δημιουργικά έκανε και την 2η αγωνιστική κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, εκεί όπου μοίρασε 10 ασίστ.

Από τις 10 αγωνιστικές της Euroleague, στις 3 έχει μοιράσει 10+ ασίστ, ενώ σε μόλις 2 από αυτές έχει 3 ασίστ και κάτω. Είναι μια διαφορά ο πιο αξιόπιστος οργανωτής της Μπασκόνια και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τον προσέξει πάρα πολύ, αφού μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά με την ικανότητα του στην πάσα και την ευκολία που διαβάζει το παιχνίδι και κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του.

Ο Ολυμπιακός δεν αφήνει τους αντιπάλους να μοιράζουν ασίστ

Η Μπασκόνια θα παίξει με τον Ολυμπιακό και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ολυμπιακός είναι η 2η καλύτερη ομάδα στην διοργάνωση στο να μην επιτρέπει στους αντιπάλους της να μοιράζουν ασίστ. Κόντρα στον Ολυμπιακό δίνονται 14.6 τελικές πάσες ανά ματς.

Οι Βάσκοι όμως έχουν στις τάξεις τον 2ο καλύτερο πασέρ της διοργάνωσης, τον Χένρι. Μένει να δουμε αν ο Μπαρτζώκας θα χρησιμοποιήσει κάποιο τρικ στην άμυνα για να... πλήξει τον εγκέφαλο της Μπασκόνια και να τον βγάλει έξω από τα νερά του, προσπαθώντας έτσι να κόψει τις πιθανότητες των Βάσκων για το διπλό.

Τι έκανε πέρυσι με Ολυμπιακό

Την σεζόν που πέρασε η Μπασκόνια έπαιξε μόνο μια φορά με τους Πειραιώτες, αφού ο κορονοϊός δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η αγωνιστική περίοδος. Οι Βάσκοι επικράτησαν εύκολα στην έδρα τους με 82-66 και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Χένρι. Μπορεί να μην έκανε... παπάδες στον τομέα της δημιουργίας, αλλά βοήθησε αρκετά στο σκοράρισμα.

Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με 12 πόντους, 4/8 σουτ και 2/2 βολές, ενώ η συνεισφορά του αποτυπώθηκε και σε άλλους τομείς της στατιστικής. Είχε 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, σε ένα ματς που την μεγάλη ζημιά την έκανε ο Σενγκέλια με 25 πόντους και 9 ριμπάουντ