Σέρχιο Ράμος: Αμυντικός... σκόρερ για τα δύσκολα! (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Αρχηγός. Λυτρωτής. Εμπνευστής. Ο Σέρχιο Ράμος είναι... ευλογημένος από τους Θεούς του ποδοσφαίρου και όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2014, έχει σκοράρει 17 φορές σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε!

Μόνο τυχαίο δεν ήταν, τελικά, το γεγονός πως ο Ισπανός στόπερ «μίλησε» και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Νάπολι, στη ρεβάνς του «Σαν Πάολο» για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με τους «παρτενοπέι» μπροστά στο σκορ, το γήπεδο να έχει... πάρει φωτιά και την κατάσταση να σοβαρεύει για τους Μαδριλένους, ο Σέρχιο Ράμος με δύο κεφαλιές (το δεύτερο τέρμα τελικά πιστώθηκε αυτογκόλ στον Μέρτενς) προκάλεσε απόλυτη σιγή στην έδρα των Ναπολιτάνων, για να εξασφαλίσει η Ρεάλ την πρόκριση στα προημιτελικά, βγάζοντας ξανά τα... κάστανα απ' τη φωτιά για την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν.

Αυτά τα δύο γκολ που πέτυχε το βράδυ της Τρίτης, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που έχει μετρήσει τις στιγμές που η «βασίλισσα» είτε βρίσκεται πίσω στο σκορ στα παιχνίδια της, είτε είναι στην ισοπαλία.

Στο πρώτο ματς ο Ομπαμεγιάνγκ έχασε πέναλτι για τη Ντόρτμουντ. Θα δοθεί και στον επαναληπτικτό πέναλτι στο ματς;

Από τον τελικό του 2014 στη Λισαβόνα, στον «εμφύλιο» της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο, όταν ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά για να οδηγήσει το ματς στην παράταση κι εκεί το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι, τότε, να κατακτήσει το 10ο ευρωπαϊκό της ιστορία τους, ο αρχηγός έχει βρει το δρόμο για τα δίχτυα 20 φορές, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού με τη Νάπολι.

Από αυτές τις 20 φορές στη διάρκεια των περίπου τριών ετών που εξετάζουμε, οι 17 εξ αυτών είναι γκολ που σημειώθηκαν όταν έπρεπε κάποιος να το πάρει πάνω του. Και ο Ράμος το κάνει με τον καλύτερο τρόπο!

Εν αρχήν, αμέσως μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Ντα Λουζ», ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στο 5ο λεπτό στο «Ανοέτα» απέναντι στη Σοσιεδάδ, δίνοντας προβάδισμα στη Ρεάλ, άσχετα αν οι «μερένγκες» ηττήθηκαν με σκορ 4-2 κι ας είχαν αέρα δύο τερμάτων από το 11'...

Πρώτος είχε βρει το στόχο και στα δύο παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, τον Δεκέμβρη του 2014, στο Μαρακές του Μαρόκο. Απέναντι στις Κρουζ Αζούλ (4-0) και Σαν Λορέντζο (2-0), ο... άνθρωπος για τα δύσκολα στη Ρεάλ Μαδρίτης, έδειξε το δρόμο προς τις νίκες και την κατάκτηση του τροπαίου.

Σε ακόμα ένα ντέρμπι της Μαδρίτης, τον Ιανουάριο του 2015, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για το Copa del Rey, ο Σέρχιο Ράμος απαντάει στο γκολ με τον οποίο ο Τόρες είχε βάλει μπροστά τους «ροχιμπλάνκος». Πάλι ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκε η Ρεάλ και είχε βρεθεί πίσω στο σκορ. Η ομάδα του Σιμεόνε, ωστόσο, με το τελικό 2-2 σ' εκείνο τον επαναληπτικό, πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, έχοντας επικρατήσει 2-0 και στο πρώτο ματς.

Λίγες μέρες μετά από εκείνο το ματς, ο διεθνής στόπερ βάζει μπροστά την ομάδα του απέναντι στη Σοσιεδάδ, ολοκληρώνοντας την ανατροπή (είχε ισοφαρίσει ο Χάμες προτού ο Ράμος γράψει το 2-1), ενώ ακολούθησαν άλλα δύο γκολ από τον Μπενζεμά για την άνετη νίκη που ήρθε με αποτέλεσμα 4-1.

Ξανά ματς πρωταθλήματος, τον Απρίλη του 2015, με αντίπαλο αυτή τη φορά τη Μάλαγα. Γκολ στο 24ο λεπτό για να δώσει την πρώτη λύση στη Ρεάλ, τελικό σκορ 3-1 για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπροστάρης ξανά, έδειξε το δρόμο...

Εκείνος έκανε την αρχή και σε παιχνίδι με τη Σεβίλλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», τον Νοέμβριο του 2015, όμως τα πράγματα στράβωσαν για τους «μερένγκες». Γκολ εκείνος στο 22', 1-0 μπροστά η Ρεάλ, ωστόσο, οι Ανδαλουσιανοί έφτασαν στο 3-2 υπέρ τους ανατρέποντας την κατάσταση. Ο Σέρχιο Ράμος είχε αποκομίσει και πρόβλημα στον αριστερό ώμο σ' εκείνο το ματς, πράγμα που τον ταλαιπώρησε αρκετά τον επόμενο καιρό...

Σε ζόρικο πέρασμα από την έδρα της Λας Πάλμας, τον Μάρτιο του 2016, πάλι λίγο μετά το πρώτο 20λεπτο είχε ανοίξει το σκορ, σ' ένα παιχνίδι που λίγο έλειψε να χαθούν δύο βαθμοί όταν ο Γουίλιαν Χοσέ στο 87' ισοφάρισε. Ο Καζεμίρο έδωσε τη λύση δύο λεπτά αργότερα για το 2-1. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ράμος είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη...

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το στίγμα του και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2016, στο Μιλάνο... Ξανά σε «πόλεμο» με την Ατλέτικο, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά σε σχέση με το 2014. Η Ρεάλ προηγήθηκε με δική του προβολή στο 15', η ομάδα του Σιμεόνε ισοφάρισε με τον Καράσκο στο 79', όμως η «βασίλισσα» πήρε και το 11ο ευρωπαϊκό με το 5-4 στα πέναλτι. Ο Σέρχιο Ράμος ευστόχησε και στη διαδικασία από την άσπρη βούλα.

Το 2016, στη... σάρωση των τίτλων από πλευράς ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ράμος δεν ήθελε να χάσει ούτε το Σούπερ Καπ Ευρώπης κόντρα στη Σεβίλλη. Μια απ' τα ίδια, γκολ στις καθυστερήσεις για να σώσει την κατάσταση καθώς οι κατακτητές του Γιουρόπα Λιγκ είχαν προηγηθεί στο σκορ με 2-1, παράταση κι εκεί ο Καρβαχάλ χάρισε ακόμα ένα τρόπαιο διαμορφώνοντας το τελικό 3-2.

Συνυπολογίζοντας κι ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρεμς στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», το περασμένο καλοκαίρι, ήταν εκείνος που μετά την ισοφάριση του Νάτσο, έγραψε το 2-1. Στο 5-3 διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα, την 16η Αυγούστου.

Η Βιγιαρεάλ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο πήρε βαθμό στην εξόρμησή της στην έδρα της Ρεάλ, όπου ο Σέρχιο Ράμος της στέρησε το καλύτερο αποτέλεσμα, ισοφαρίζοντας στο τελικό 1-1 λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Από τον Δεκέμβρη του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017, ο Ισπανός αμυντικός βρέθηκε στα... καλύτερά του, με απανωτά γκολ και μάλιστα, υψίστης σημασίας.

Στο 90' «πάγωσε» το «Καμπ Νόου» όταν έγραψε το 1-1 στο ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα στην Καταλονία (3/12), μια εβδομάδα αργότερα «χτύπησε» στις καθυστερήσεις του εντός έδρας αγώνα με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για το τελικό 3-2 σε ματς που απουσίαζε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, μαζί με τον Μπενζεμά απαγόρευσαν στη Σεβίλλη να τους επιβληθεί στο Copa del Rey (3-3).

Σκόραρε με εκτέλεση πέναλτι για το 2-2, υπομένοντας το εχθρικό κοινό στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» που τον έβριζε εν χορώ, για να ολοκληρώσει το come-back ο Γάλλος φορ με γκολ στο 90' + 3'.

Έναν μήνα και... κάτι, προτού αποφασίσει εκείνος ότι η Νάπολι έπρεπε να αποκλειστεί από τη συνέχεια του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ και πάρει πάνω του την υπόθεση πρόκρισης στα προημιτελικά, είχε σκοράρει δις σε διάστημα οχτώ λεπτών σε εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μάλαγα, που ολοκληρώθηκε στο 2-1.