Καλός ο Μπεργκ, καλύτεροι οι Αναστασίου και Νταμπίζας

Δήμος Μπουλούκος
Ο αρχισυντάκτης του gazzetta.gr Δήμος Μπουλούκος «διαβάζει» πίσω από την εξαιρετική απόδοση του Μπεργκ κα απονέμει τα εύσημα.

Δεν χρειάζονται ποδοσφαιρικές γνώσεις για να χαρακτηρίσεις τον Μπεργκ. Με 13 γκολ είναι δεύτερος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας και απόντος του Μήτρογλου και ικανού άλλου φορ, δεν θα έχει πρόβλημα να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ όταν πέσει η αυλαία. Και δεν είναι μόνο τα γκολ που πετυχαίνει αλλά και οι ασίστ που μοιράζει με ευκολία, αφήνοντας τις προσωπικές δάφνες και μοιράζοντας στους συμπαίκτες του τη χαρά να πετύχουν γκολ.

Ο 27χρονος φορ έχει κλέψει την παράσταση, περιορίζοντας σε δεύτερο ρόλο σπουδαίους επιθετικούς όπως οι Σαβιόλα, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Ολαϊτάν, Ντε Μπλάσις κλπ.

Ωστόσο ο Μπεργκ δεν ήρθε τυχαία στην Ελλάδα. Την ώρα που η τεράστια πλειοψηφία αγνοούσε την ύπαρξη του, κάποιοι τον ήξεραν, τον επέλεξαν και τελικά ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του. Και δεν είναι άλλοι, από τον Γιάννη Αναστασίου και το Νίκο Νταμπίζα.

Ο τεχνικός του τριφυλλιού διέκρινε ότι τα μόνο 13 γκολ σε τέσσερα χρόνια με Αμβούργο και Αϊντχόφεν δεν αντανακλούν την ποδοσφαιρική του ποιότητα και πίστεψε ότι μέσα από τον Παναθηναϊκού θα μπορούσε να αναγεννηθεί. Εκεί μπήκε «σφήνα» ο Νταμπίζας που ήρθε σε επαφή με τον παίκτη και τη γερμανική ομάδα, μίλησε μαζί τους και παζάρεψε. Και μέσα από σαράντα κύματα, την ίδια ώρα που η πράσινη εξέδρα αμφισβητούσε ακόμα τη σκοπιμότητα της πρόσληψης ενός πρώην «ερυθρόλευκου» στη θέση του τεχνικού διευθυντή, ο Νταμπίζας έφερνε τον παικταρά με ελεύθερη μεταγραφή, παρότι μέχρι τότε το Αμβούργο του έδινε 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο, δίνοντας του από 450.000 ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια και 500.000 τα επόμενα δύο του τετραετούς συμβολαίου του.

Ο Μπεργκ δεν είχε πρόβλημα όχι μόνο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, αλλά και να κληθεί στην Εθνική Σουηδίας, κάτι που συνέβη και με τον Πράνιτς, με την Εθνική Κροατίας, στην οποία ξανακλήθηκε λόγω Παναθηναϊκού! Ο Πράνιτς ήταν ακόμα πιο προβεβλημένος ποδοσφαιριστής λόγω της θητείας του στη Μπάγερν. Με τρεις καλές σεζόν στη γερμανική ομάδα – παρότι την τελευταία χρονιά δεν είχε θέση στην πανίσχυρη μεσαία γραμμή της - πήγε στη Σπόρτινγ Λισαβόνας όπου χάθηκε, όχι όμως, για τον Παναθηναϊκό!

Σχεδόν όλο το καλοκαίρι «ψηνόταν» η μεταγραφή για να τον πάρε ι το «τριφύλλι» στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν είχαν ξεκινήσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Κάνοντας υπομονή και παίζοντας σωστά το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, κατάφερε να πείσει έναν ποδοσφαιριστή που έμεινε ελεύθερος και λίγο καιρό πριν, η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν κάποια εκατομμύρια ευρώ!

Και δεν είναι μόνο οι Μπεργκ και Πράνιτς τα… παράσημα για Αναστασίου και κυρίως για τον Νταμπίζα επειδή αυτός κάνει τις διαπραγματεύσεις. Ο «εξαφανισμένος στη Λιλ Κλωναρίδης, ο… άγνωστος Ατζαγκούν, ένας… Αμπέντ, ο αδικημένος στην αρχή Νάνο, αλλά και ο Φιγκερόα που έφυγε, αποδεικνύουν ότι στον Παναθηναϊκό έχουν… μάτι και γνώσεις. Αλλά και τον τρόπο για να καταφέρουν να πείσουν ποδοσφαιριστές να υπογράψουν σε μια ιστορική μεν ομάδα, αλλά με πολλά οικονομικά προβλήματα!

Για αυτό και μόνο, πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον Γιάννη Αναστασίου και το Νίκο Νταμπίζα…