Στα... χνάρια του Σαραβάκου (vid)

Νίκος Ρόλλας
Ο Παναθηναϊκός θα παίξει με την ΑΙΚ και το Gazzetta.gr θυμάται το παρελθόν με τους Σουηδούς, αλλά και τις εμπειρίες των Μπεργκ-Χουλτ απέναντι στην προσεχή αντίπαλο του «τριφυλλιού».

Οι ρεβάνς της δεύτερης προκριματικής φάσης του Europa League, οριστικοποίησε τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν θα είναι άλλος από την ΑΙΚ. Οι Σουηδικές ομάδες λοιπόν, ανέκαθεν ξυπνούσαν ευχάριστες αναμνήσεις στους «πράσινους», καθώς μπορεί η προϊστορία των δύο να μην είναι και τόσο πλούσια, όμως εύκολα ή δύσκολα, το «τριφύλλι» κατάφερνε να πάρει αυτό που ήθελε. Δηλαδή την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Μάλιστα και τις δύο φορές που ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει ομάδα από τη συγκεκριμένη χώρα, αυτή ήταν η Γκέτεμποργκ. Κοινός παρανομαστής και παιχνιδιών αυτών, ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν στα... ντουζένια του και οδηγούσε τους «πράσινους» σε μεγάλες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων...

Το πρώτο ραντεβού τους ήταν την σεζόν 1984-85 για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο Ούλεβι και τον «μικρό» να δίνει τη νίκη στο «τριφύλλι» με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 50'.
Ο επαναληπτικός στο ΟΑΚΑ όμως εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς οι φιλοξενούμενοι πήραν δύο φορές το προβάδισμα στο σκορ με τον Νίλσον στ 11' και τον Χόλμγκρεν στο 53', όμως ο Δημόπουλος στο 44' και ο Σαβαράκος στο 78' ισοφάρισαν ισάριθμες φορές, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ.

Έξι χρόνια αργότερα, η μοίρα τα έφερε έτσι που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά για την φάση των «16» της ίδιας διοργανώσεις, με την πρόκριση να αποκτά χαρακτήρα θρίλερ και πάλι, καθώς στην ρεβάνς του 2-0 στο ΟΑΚΑ (Σαραβάκος 27' και Μαραγκός 49), οι Σουηδοί, παίζοντας εντός έδρας, έφτασαν μία ανάσα από την ανατροπή. Ο Σβένσον στο 23' και ο Έλκστρεμ στο 37' έφεραν το παιχνίδι στα... ίσια, όμως λογάριαζαν χωρίς τον Σαραβάκο, ο οποίος με δύο γκολ έδωσε και πάλι το εισιτήριο της πρόκρισης στον Παναθηναϊκό.


Από το ένδοξο παρελθόν, πάμε τώρα και στο παρόν, καθώς δύο παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι γνωρίζουν καλά την προσεχή αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Μάρκους Μπεργκ και τον Νίκλας Χουλτ. Ο πρώτος όσο παράξενο και αν ακούγεται, στα χρόνια που αγωνίστηκε στην Γκέτεμποργκ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα απέναντι στην ΑΙΚ. Αντιθέτως, ο εδώ και περίπου ένα μήνα συμπαίκτης του, έχει σκοράρει και πάλι δύο φορές, φορώντας την φανέλα της Έλφσμποργκ...

Η πρώτη ήταν στις 17 Απριλίου του 2011, όταν μείωσε σε 1-2 για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η δεύτερη στις 7 Μαΐου του 2013, όταν αγωνιζόμενος με την U21 της ομάδας του, σκόραρε το 3ο γκολ της νίκης με 6-2.