Ξύλο στις προπονήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων

Αντωνία Σπανού
Η προπόνηση είναι για να... δένει την ομάδα. Ωστόσο όπως έγινε τώρα στην Τσέλσι, υπάρχουν φορές που η κατάσταση ξεφεύγει με άγριο ξύλο. Το gazzetta.gr παρουσιάζει αυτές τις φορές!

Το 2016 δεν μπήκε και ιδιαίτερα... αρμονικό για τις ομάδες. Φαίνεται ότι το κλίμα των εορτών, της αγάπης και τις σύμπνοιας δεν πέρασε από Φέγενορντ και Τσέλσι. Τα περιστατικά που έχουν γίνει σε όλα τα γήπεδα σε προπονήσεις δεν είναι λίγα με τα σκληρά μαρκαρίσματα μεταξύ συμπαικτών να είναι ο πιο συχνός λόγος για έντονες αψιμαχίες και όχι μόνο. Βέβαια, πολλές φορές το μέτρο χάνεται και χρειάζεται η επέμβαση των ψυχραιμότερων ή ακόμα και του ίδιου του προπονητή για να επέλθει η ηρεμία και πάλι στην ομάδα. Μετά το τελευταίο περιστατικό στην Τσέλσι, οι Άγγλοι θυμήθηκαν αρκετά από αυτά τα περιστατικά. Το gazzetta.gr παρουσιάζει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Όσκαρ – Κόστα (Τσέλσι)

Όπως προέκυψε από τα Αγγλικά μέσα στην χθεσινή προπόνηση της Τσέλσι τα αίματα «άναψαν» μεταξύ του, πάντα ευέξαπτου, Ντιέγκο Κόστα και του Όσκαρ. Ο δεύτερος έκανε ένα δυνατό τάκλιν στον συμπαίκτη του και εκείνος δεν το πήρε καθόλου καλά, απαντώντας στην επόμενη φάση με ένα μαρκάρισμα εξίσου δυνατό. Ε, δεν ήθελε και πολύ οι δυο τους να αρπαχτούν, μέχρι να μπουν στην μέση οι πιο ψύχραιμοι και το περιστατικό να λάβει τέλος.

Χάρτσον – Μπέρκοβιτς (Γουέστ Χαμ)

Ήταν Σεπτέμβριος του 1998 στην προπόνηση της Γουέστ Χαμ όταν έλαβε χώρα ένα από τα πιο διάσημα περιστατικά ξύλου σε προπόνηση. Ο Μπέρκοβιτς έπεσε κάτω από το μαρκάρισμα του συμπαίκτη του και εκείνος πήγε να τον σηκώσει. Τότε ο ίδιος ενώ σηκωνόταν του έριξε μια μπουνιά, με τον Χάρτσον να απαντάει με μια κλωτσιά στο πρόσωπο του συμπαίκτη σε ένα περιστατικό που έχει καταγραφεί από τον τηλεοπτικό φακό και τότε είχε σοκάρει την κοινή γνώμη.

Κάρολ – Τέιλορ (Νιούκαστλ)

Στην Νιούκαστλ τον Μάρτιο του 2010 μπλέξανε προσωπικά με επαγγελματικά και κάπου εκεί ξεκίνησε ο καυγάς. Ο Άντι Κάρολ τσακώθηκε με τον Στίβεν Τέιλορ για μια κοπέλα. Ο Κάρολ που τότε ήταν 20 χρονών, επιτέθηκε στον Τέιλορ πριν την προπόνηση, αφού βρήκε ότι ο αμυντικός της ομάδας έλαβε ένα μήνυμα από την πρώην κοπέλα του. Ο καυγάς ήταν τόσο σοβαρός που άφησε τον Τείλορ με σπασμένο σαγόνι και τον Κάρολ να χρειάζεται χειρουργείο στο χέρι του.

Λιούνμπεργκ - Μέλμπεργκ (Εθνική Σουηδίας)

Η εθνική ομάδα της Σουηδίας προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο όταν ένα περιστατικό ήρθε να χαλάσει την αρμονία της ομάδας. Ο Λιούνμπεργκ που τότε άνηκε στην Άρσεναλ και ο Μέλμπεργκ που ήταν στην Άστον Βίλα πιάστηκαν στα χέρια με τον Ντάνιελ Άντερσον να είναι αυτός που έτρεξε να τους χωρίσει. Μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα κατά την διάρκεια του οικογενειακού διπλού, ο Λιούνμπεργκ άρπαξε από τον λαιμό τον Μέλμπεργκ και άρχισε η... μάχη. Όλοι μπήκαν στην μέση, πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Εβρά - Ντουβέρν (Εθνική Γαλλίας)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφικό για τους Γάλλους. Ο Εβρά φαίνεται να μιλάει με τον προπονητή του και τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, όταν ξαφνικά ο Ντουβέρν γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στον παίκτη. Στην μέση μπαίνει ο Ντομενέκ, με τον Εβρά να μένει αμέτοχος αφού ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας έχει γίνει έξαλλος μαζί του.

Μπάρτον – Νταμπό (Μάντσεστερ Σίτι)

Οι δύο παίκτες της Σίτι, το 2007 σε μια προπόνηση της ομάδας αρπάχτηκαν και ενώ όλα έδειχναν ότι θα αποχωρήσουν ήρεμα στον δρόμο άρχισαν το ξύλο. Ο Νταμπό ισχυρίστηκε ότι ο συμπαίκτης του επιτέθηκε χωρίς λόγο από πίσω, με τον Μπάρτον να απαντά «άρχισε καυγά, απάντησα, έχασε».

Ο Μπάρτον αφού κατηγορήθηκε για πρόκληση σωματικών βλαβών, διώχθηκε από την Σίτι και πλήρωσε και πρόστιμο.

Μπάρμπι – Μπούλαρντ (Χαλ)

Φαίνεται ότι η βαριά ήττα της Χαλ από την Έβερτον με 5-1 τον Μάρτιο του 2010 επηρέασε το κλίμα στην ομάδα. Ο Τζίμι Μπούλαρντ και ο Νίκι Μπάρμπι τσακώθηκαν στην προπόνηση ανταλλάσσοντας μπουνιές μεταξύ τους.

Τουρέ – Αντεμπαγιόρ (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Κόλο Τουρέ και ο Αντεμπαγιόρ σε προπόνηση της Σίτι τον Ιανουάριο του 2011 θέλησαν να λύσουν τις διαφορές τους κάπως άκομψα. Ο ένας συμπαίκτης έπιασε τον άλλον από το κεφάλι με τους υπόλοιπους σοκαρισμένους να προσπαθούν να τους χωρίσουν.

Μπαλοτέλι – Ρίτσαρντς (Μάντσεστερ Σίτι)

Φαίνεται ότι το κλίμα στην Σίτι... τραβάει τους καυγάδες. Επόμενο ζευγάρι που δεν το έπιασε τόσο πολύ το ομαδικό πνεύμα είναι αυτό του Μπαλοτέλι με τον Ρίτσαρντς. Ενοχλημένος από μια κακή πάσα του συμπαίκτη του ο Μπαλοτέλι του άσκησε κριτική με τον Ρίτσαρντς να απαντάει με ξύλο. Αυτός που ήταν πιο κοντά και προσπάθησε να τους χωρίσει ήταν ο Τζέιμς Μίλνερ με τον προπονητή της ομάδας Ρομπέρτο Μαντσίνι να προσπαθεί να... υποβαθμίσει τον περιστατικό.

Μπαλοτέλι - Μαντσίνι (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Μπαλοτέλι δεν έμπλεξε και σε λίγα όσο ήταν στην Σίτι και το περιστατικό με τον προπονητή του ήταν ένα από τα σοβαρότερα. Ο Μαντσίνι είχε πολλά παράπονα από τον παίκτη του στην προπόνηση της ομάδας του και με πολλά νεύρα άρπαξε τον Μπαλοτέλι από την μπλούζα. Στην μέση για να τους χωρίσει μπήκε ο Μπράιν Κιντ.

Βέλομ – Βιλένα (Φέγενορντ)

Πολύ ξύλο και στην προπόνηση της Φέγενορντ πριν από μερικές ημέρες. Η Φέγενορντ βρίσκεται για προετοιμασία στην Πορτογαλία αλλά τα πράγματα μόνο ομαδικά δεν δείχνουν... Ο Νέλομ έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Βιλένα με τον δεύτερο να του ζητά τον λόγο και τα αίματα να ανάβουν για τα καλά. Το ξύλο που έπεσε ήταν πολύ όπως και οι δημοσιογράφοι που ήταν μπροστά και βρέθηκαν μάρτυρες του περιστατικού.