Πως έφτασε η Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Κώστας Ζάλιαρης
Ο... θηριοδαμαστής Λουίς Ενρίκε, ο μεταμορφωμένος Λιονέλ Μέσι και η άμυνα από γρανίτη. Το gazzetta.gr εξηγεί ορισμένα από τα στοιχεία που έκαναν τη Μπαρτσελόνα ξανά Πρωταθλήτρια!

Οι «μπλαουγκράνα», από το απόγευμα της Κυριακής, είναι και πάλι κατακτητές της κορυφής στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Την ίδια μέρα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδιζε το χειροκρότημα στο «Καμπ Νόου» και εξασφάλιζε και μαθηματικά τον τίτλο.

Φέτος, στο «Βιθέντε Καλντερόν», οι Καταλανοί σαν να πήραν το... αίμα τους πίσω και με γκολ του κορυφαίου (και) για φέτος, Λιονέλ Μέσι, άφησαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μην μπορεί να χαρεί το χατ-τρικ που πέτυχε κόντρα στην Εσπανιόλ, φτάνοντας στα συνολικά 310 με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στο -13 από τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών για τη «βασίλισσα», Ραούλ.

Για τη Μπαρτσελόνα, απομένει αρχικά το Κύπελλο Ισπανίας και εν συνεχεία, στις 6 Ιουνίου, ο μεγάλος τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο κόντρα στη Γιουβέντους, με το σύνολο του Λουίς Ενρίκε να κυνηγάει με μεγαλύτερη... μανία το τρεμπλ.

Το gazzetta.gr, προς το παρόν, ρίχνει μια ματιά στα στοιχεία εκείνα που έκαναν το καμάρι της Καταλονίας να επιστρέψει στον εγχώριο θρόνο...

Η... μετάλλαξη του Μέσι στο δεύτερο μισό της σεζόν

Το έχει δηλώσει και σε συνέντευξή του ο Λίο, ότι μέχρι τον Ιανουάριο, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και με τους τραυματισμούς του, η κατάσταση δεν ήταν ιδανική στο εσωτερικό της Μπαρτσελόνα και δη στη σχέση του με τον Λουίς Ενρίκε, που πλέον δείχνει να είναι πιο ομαλή από ποτέ. «Το 2014 ήταν κακό και περίεργο. Είχα πολλά προβλήματα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου είχε δηλώσει ο Αργεντινός στην «AS», έχοντας παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς την... ταραχώδη κατάσταση την οποία προσπαθούσαν να διορθώσουν οι «μπλαουγκράνα».

Έχοντας δει και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να παίρνει τη Χρυσή Μπάλα για το 2014, έπαιξε ρόλο και το πείσμα του Λιονέλ Μέσι που έκανε απίστευτο δεύτερο γύρο στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ενώ, η δική του εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι με τη Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έστειλε τους Καταλανούς στον τελικό του Βερολίνου, την 6η Ιουνίου. Πέτυχε 26 γκολ μαζί με το χθεσινό, από την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στο «Βιθέντε Καλντερόν» πέτυχε συνολικά το 54ο τέρμα του μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο!

Η μαγική τριπλέτα «MSN»

Μπορεί να... άργησε περίπου δύο μήνες για να σχηματιστεί και να πήρε ακόμα περισσότερο για να γίνει ακριβώς αυτό που ήθελαν, αλλά η τριπλέτα Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ έχει σπάσει όλα τα κοντέρ φέτος στο σκοράρισμα. Συνολικά 115 γκολ έχουν πετύχει οι τρεις τους σε όλες τις διργανώσεις, οδηγώντας τη Μπαρτσελόνα στις περισσότερες νίκες μέσα σε μια σεζόν! Αυτή επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, στην έδρα της οποίας, έναν χρόνο μετά την απώλεια του τίτλου στο «Καμπ Νόου» από την ίδια αντίπαλο, ήταν η 48η για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε. Ο Λουίς Σουάρες «μπήκε» στην ομάδα από Οκτώβρη λόγω της τιμωρίας που του είχε επιβληθεί από τη δαγκωματιά στον Κιελίνι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, του πήρε λίγο καιρό να προσαρμοστεί και να βγάλει τον καλό του εαυτό και μόλις «κόλλησε» με τους άλλους δύο, τρομοκρατήθηκε κάθε άμυνα...

Η σταθερότητα που έψαχνε και βρήκε ο Λουίς Ενρίκε

Καλός ο Μέσι και τα γκολ της... αγίας τριάδας της Μπαρτσελόνα, αλλά ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η χρονιά παίζει και ο άνθρωπος που βρίσκεται στον πάγκο. Ο Λουίς Ενρίκε κατακρίθηκε στην αρχή της σεζόν για το γεγονός πως δεν μπορούσε να βρει τον «κορμό» της Μπαρτσελόνα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια και ανάγκη της Μπαρτσελόνα, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε αναμέτρησης. «Βρίκομαι στην τεχνική ηγεσία τους τελευταίους 10 μήνες και έχουν αλλάξει πολλά γύρω μου όλη αυτή τη περίοδο... Το προσωπικό, το ρόστερ και πάνω απ' όλα, παρέλαβα μια ομάδα που δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τρανζίσιον» είπε ο κόουτς των «μπλαουγκράνα» μετά την κατάκτηση του τίτλου με τη νίκη επί της Ατλέτικο.

Νωρίτερα μέσα στη σεζόν, ο ισπανικός Τύπος, επικαλούμενος διαρροές από τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, ανέφερε ότι οι ποδοσφαιριστές δεν καταλάβαιναν πως να παίξουν και δεν μπορούσαν να πράξουν ακριβώς αυτά που τους έλεγε ο Λουίς Ενρίκε. Αυτός, προσπαθούσε να κρατάει τη σχέση του με τους παίκτες σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο η προσωπική τους ζωή. Απόλυτη απόδειξη, το γεγονός πως δεν μιλούσε με κανέναν και δεν άνοιγε συζήτηση στις προπονήσεις. Δεν έκανε τους ποδοσφαιριστές να αισθανθούν πιο χαλαροί και να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν κάπως περισσότερο. Μόνο δουλειά και επαγγελματισμός.

«Κόλλησε» ο Ράκιτιτς

Στην αλλαγή της τακτικής και του τρόπου παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ο Ιβάν Ράκιτιτς «κόλλησε» αμέσως και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι έκανε και τη διαφορά στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Με ηρεμία στις κινήσεις του, δίνοντας και στους υπόλοιπους την απαραίτητη «ένεση» ψυχραιμίας και αποτελόντας παράδειγμα καθαρής και ορθής σκέψης μέσα στο γήπεδο αποδείχθηκε εξαιρετική μεταγραφή για τους «μπλαουγκράνα», στους οποίους μετακόμισε έχοντας πανηγυρίσει στο φινάλε της περασμένης σεζόν την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη. Χαίρει του σεβασμού και της αγάπης των οπαδών της πρώην ομάδας του, όπως φάνηκε και από την επιστροφή του στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Είναι ο ποδοσφαιριστής πάνω στον οποίο μπορεί να «χτιστεί» το παιχνίδι της ομάδας και η παρουσία του είναι τέτοια που ενδεχομένως να μειώσει και τον πόνο της απώλειας του Τσάβι, ο οποίος ετοιμάζεται πλέον για νέες... πολιτείες και περιπέτειες, μετακομίζοντας πιθανότατα στο Κατάρ.

Η καλύτερη άμυνα στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Αν και το κομμάτι της άμυνας ήταν τέτοιο που ταλαιπώρησε αρκετά τον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει μια σταθερή τετράδα, έκανε αρκετές αλλαγές στα παιχνίδια του πρώτου γύρου κι έδειχνε να ψάχνεται για την σωστή λειτουργία των μετόπισθεν, η Μπαρτσελόνα έχει έπειτα από 37 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα το μικρότερο παθητικό με μόλις 19 γκολ, μια «στροφή» πριν από το φινάλε της σεζόν.

Μπορεί η απόκτηση του Τόμας Βερμάελεν να έγινε σε πολύ κακό timing και ο Βέλγος να μην έχει ούτε μια συμμετοχή φέτος λόγω του προβλήματος με το οποίο μετακινήθηκε στους «μπλαουγκράνα», την ανάγκη να μπει στο χειρουργείο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αποθεραπεία του, όμως βοήθησε όσο μπορούσε και μάλιστα σκόραρε κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζερεμί Ματιέ! Ξεχωριστή αναφορά αξίζει φυσικά στον Ζεράρ Πικέ. Μπορεί να... έπαιζε που και που με το κινητό του στον πάγκο, όμως, παρά την απώλεια του Πουγιόλ και παρά το γεγονός πως πέρασε ένα διάστημα κατά το οποίο φαινόταν κι αυτός... χαμένος στη μεταφρασή, δεν έχασε την ικανότητά του να ηγείται της άμυνας και στα δύσκολα και κρίσιμα, να αποστομώνει όσους πριν μερικούς μήνες προβληματίζονταν έντονα για τις αντοχές του σε επίπεδο πρωταθλητισμού στην Πριμέρα.