TOP 5 στιγμές & TOP 5 παίκτες στην ιστορία του Πανιωνίου (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Ο Πανιώνιος αποχαιρέτησε τη Basket League και το gazzetta.gr κάνει flashback στις κορυφαίες στιγμές του Ιστορικού, ενώ θυμάται και τους… παικταράδες που φόρεσαν την κυανέρυθρη φανέλα!

Η φετινή χρονιά ήταν ένας εφιάλτης για τον Πανιώνιο κι ολοκληρώθηκε μ’ άσχημο τρόπο, αφού στο τελευταίο του ματς γνώρισε την ήττα από την ΑΕΝΚ με 89-98. Βέβαια, αυτό είναι το μικρότερο… κακό που συνέβη φέτος στην Πλατεία.

Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου κανένας δεν γνώριζε αν οι «κυανέρυθροι» θα καταφέρουν εν τέλει να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Τελικά σχηματίστηκε το ρόστερ κι ο Πανιώνιος αγωνίστηκε κανονικά… Δεν μπορούσε, όμως, να σωθεί, αφού μεταξύ άλλων έγιναν και λάθη μέσα στη σεζόν, ενώ υπήρξαν κι ατυχίες με τραυματισμούς (βλ. Χάνκοκ).

Κάπως έτσι φτάσαμε στον υποβιβασμό του Πανιωνίου. Μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος άνηκε στο κλειστό κλαμπ εκείνων που δεν είχαν υποβιβαστεί στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος (σ.σ. από το 1992), αλλά και πιο πριν από καταβολής Α1 (σ.σ. από το 1986).

Το τι μέλλει γενέσθαι θα το μάθουμε σύντομα. Ο Πανιώνιος θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εξάλλου μιλάμε για ένα ιστορικό σωματείο, που έχει ζήσει σπουδαίες στιγμές! Το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο στις επιτυχίες των «κυανέρυθρων», ενώ θυμάται και τους παικταράδες που έχουν φορέσει τη συγκεκριμένη φανέλα!

TOP 5 στιγμές του Ιστορικού

Το Κύπελλο το 1991
Δεν χωράει καμία αμφιβολίας πως η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του μπασκετικού Πανιωνίου είναι το Κύπελλο που κατέκτησε ο Ιστορικός το 1991. Οι “κυανέρυθροι” επικράτησαν του ΠΑΟΚ με 73-70 στον μεγάλο τελικό, ο οποίος έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο Τζούροβιτς, ενώ πρωταγωνιστές του Πανιωνίου ήταν οι Χριστοδούλου και Γάσπαρης, οι οποίοι είχαν σημειώσει από 21 και 20 πόντους αντίστοιχα!

Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 73-70 (34-35)
Διαιτητές
: Δουβής-Γιοχαλής
Πανιώνιος (Τζούροβιτς): Χριστοδούλου Φ. 21(2), Γάσπαρης 20(2), Μπρούγος 12, Χριστοδούλου Χρ., Χάντσον 12, Παναγόπουλος, Χουγκάζ, Μπαλής, Μποσγανάς, Μπάλας
ΠΑΟΚ (Σάκοτα): Σταυρόπουλος 5(1), Πρέλεβιτς 19(1), Μπάρλοου 20(2), Κόρφας 16(1), Παπαχρόνης, Φασούλας 7, Ιωάννου, Μακαράς 3, Κατσίκης, Μπουντούρης

Η σεζόν 1986-1987
Ακόμα μία ιστορική στιγμή για την ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν όταν τη σεζόν 1986-1987 έφτασε στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στον τότε πανίσχυρο Άρη. Η σειρά τελικών κρινόταν στις 3 νίκες, ωστόσο η διαφορά είναι πως οι ομάδες μετέφεραν τ’ αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας. Ο Άρης, λοιπόν, είχε ήδη πανηγυρίσει δύο φορές κόντρα στον Πανιώνιο (133-78 & 100-80) και στον πρώτο τελικό το έκανε ξανά. Οι “κίτρινοι” έφτασαν στην κορυφή με το εντυπωσιακό 129-81, δεν παύει, όμως, ν’ αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τους “κυανέρυθρους” το γεγονός ότι έφτασαν μέχρι εκεί!

Η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα
Τη σεζόν 2008-2009 ο Πανιώνιος έκανε την υπέρβαση και πήρε μέρος στην Ευρωλίγκα! Η πορεία της ομάδας της Νέας Σμύρνης (σ.σ. υπό τις οδηγίες του Τριφούνοβιτς) σταμάτησε στην πρώτη φάση, ωστόσο ο Ιστορικός πανηγύρισε δύο σπουδαίες νίκες. Η πρώτη στην Τουρκία επί της Εφές του Μιχάλη Κακιούζη με 69-78: Πρώτος σκόρερ ο Λόνι Μπάξτερ με 18 πόντους, πολύ καλό ματς από τον Γιάννη Καλαμπόκη (17 πόντοι με 3/3 τρίποντα) και τον Άαρον Μάιλς (15 πόντοι με 5 ασίστ). Η δεύτερη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 68-66: Ο Άαρον Μάιλς ήταν εκείνος που έβαλε το καθοριστικό καλάθι κι έκρινε ένα ματς… θρίλερ, με τον Τσβέτσκοβιτς να κάνει σπουδαία εμφάνιση με 21 πόντους! Στη Ρεάλ αγωνιζόταν τότε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος κι οι γνωστοί μας Πέπε Σάντσεθ - Τζερεμάια Μάσεϊ.

Ο τελικός Κυπέλλου το 1977
Από τις πρώτες ιστορικές στιγμές που έζησε ο Πανιώνιος ήταν όταν τη σεζόν 1976-1977 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Αντίπαλος των “κυανέρυθρων” ήταν ο Ολυμπιακός του Κώστα Μουρούζη, που κατέκτησε εν τέλει το τρόπαιο με 103-88, έχοντας για κορυφαίο τον Γιατζόγλου, ο οποίος σταμάτησε στους 31 πόντους! Από την άλλη, Ράπης & Μίσσας έβαλαν από 23 πόντους κι ήταν οι πρώτοι σκόρερ του Ιστορικού, στον πάγκο του οποίου καθόταν ο Φαίδωνας Ματθαίου.

Ολυμπιακός - Πανιώνιος 103-88 (50-45 ημ.)
Ολυμπιακός
: Γιατζόγλου 31, Διάκουλας 17, Ράμμος 16, Καστρινάκης 12, Μπαρλάς 9, Μελίνι 8, Σισμανίδης 4, Γκαρώνης 3, Σπανός 3, Κοκορόγιαννης Προπονητής: Κώστας Μουρούζης
Πανιώνιος: Ράπης 23, Μίσσας 23, Δενδρινός 17, Φωτεινός 9, Παπαδάκης 8, Τσικίμης 6, Τσαντίκος 2, Κοσμόπουλος, Παύλου, Παναγιωτόπουλος Προπονητής: Φαίδων Ματθαίου

Ο τελικός Κυπέλλου το 1995
Τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Πανιώνιος φτάνει ξανά στον τελικό, έχοντας εκ νέου ως αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Αυτή τη φορά, όμως, το τρόπαιο καταλήγει στον “Δικέφαλο”. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικρατεί των “κυανέρυθρων” του Ντούσαν Ίβκοβιτς με 72-53 και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Ιστορικό, όπως άλλωστε μαρτυρά και το τελικό σκορ. Κορυφαίος του ΠΑΟΚ ο Μπάνε Πρέλεβιτς με 27 πόντους (4 τρίποντα), ενώ από την άλλη, πρώτος σκόρερ του ηττημένου Πανιωνίου ήταν ο Μέις με 16 πόντους…

ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 72-53
ΠΑΟΚ
: Πρέλεβιτς 27 (4 τρ.), Σάβιτς 21, Μπούλαρντ 6, Κόρφας 5 (1 τρ.), Μπουντούρης 3, Μαματζιόλας 3 (1 τρ.), Γιαννούλης 3, Γαλακτερός 2, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης Προπονητής: Σάκης Λάιος
Πανιώνιος: Μέις 16, Μπέιλι 12, Καράγκουτης 9, Αγγέλου 6 (2 τρ.), Χριστοδούλου 5, Γέλιτς 5, Μποσγανάς, Καλαϊτζής, Κικίλιας (Κουτσόπουλος) • Προπονητής: Σερβία Ντούσαν Ίβκοβιτς

TOP 5 παίκτες του Πανιωνίου

Φάνης Χριστοδούλου
Και πώς να μην ξεκινήσεις από τον Φάνη; Πολλοί λένε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ και δεν έχουν άδικο. Ο… Μπέμπης αγωνίστηκε στον Πανιώνιο από το 1983 έως το 1997 κι έγραψε ιστορία με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Είχε πρόβλημα στα γόνατα, αλλά στο παρκέ έκανε τη διαφορά σε κάθε του εμφάνιση! Σημαντικότερη στιγμή η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1991, όταν ο Πανιώνιος έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα, ήταν μέλος στην Εθνική που μας οδήγησε στα… ουράνια το 1987, ενώ είχε γίνει και draft από τους Ατλάντα Χοκς. Για τον Φάνη Χριστοδούλου -ο οποίος είχε μία τρομερή για την επιοχή ικανότητα να παίζει σ’ όλες τις θέσεις- μπορούν να γραφτούν… βιβλία, όχι μόνο άρθρα! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία του Πανιωνίου!

Γιώργος Γάσπαρης
Παίκτης… γέννημα - θρέμμα του Ιστορικού! Ο Γιώργος Γάσπαρης ξεκίνησε το μπάσκετ στον Πανιώνιο και το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ομάδα των Ανδρών, σκοράροντας 17 πόντους κόντρα στον Ολυμπιακό. Όλα αυτά σε ηλικία 16 ετών! Το ξεκίνημα της καριέρας του ήταν ονειρικό κι η συνέχεια ακόμα καλύτερη. Ο Γάσπαρης αγωνίστηκε στον Πανιώνιο με το 1992 κι έζησε με τους “κυανέρυθρους” σπουδαίες στιγμές όπως ο τελικός πρωταθλήματος το 1987, η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1991 κι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Επί 12 συναπτά έτη βασικός κι εκ των κορυφαίων του Πανιωνίου, ο Γάσπαρης αποτελεί ιστορική μορφή για τον σύλλογο!

PJ Μπράουν
Ένας εκ των κορυφαίων ξένων που έχουν περάσει από τη χώρα μας είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο PJ Μπράουν! Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ από το Louisiana Tech έπαιξε στον Ιστορικό τη σεζόν 1992-1993 κι άπαντες τον λάτρεψαν! Το σύνθημα “έι έι πι τζέι” ακουγόταν μετά από κάθε του προσπάθεια στο κλειστό της οδού Αρτάκης κι η προσφορά του στους “κυανέρυθρους” ήταν σημαντική, αφού μέτρησε 17 πόντους, 13.3 ριμπάουντ και 3.2 τάπες κατά μέσο όρο! Ο PJ Μπράουν έπαιξε μόλις για μία χρονιά στη χώρα μας κι εν συνεχεία ακολούθησε μία σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ. Φόρεσε -κατά σειρά- τις φανέλες των Νετς (1993-1996), Χιτ (1996-2000), Χόρνετς (2000-2006), Μπουλς (2006-2007) και Σέλτικς (2008), με την καριέρα του να ολοκληρώνεται όταν φόρεσε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή το 2008 στο πλευρό των Ρέι Άλεν, Πολ Πιρς και Κέβιν Γκαρνέτ! Στη θητεία του στο ΝΒΑ μέτρησε 9.7 πόντους, 7.7 “σκουπίδια” και 1 κόψιμο κατά μέσο όρο. Τεράστιος παίκτης, που είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στα… καλά χρόνια του Πανιωνίου!

Τζον Χάντσον
«Φθάνει αύριο (4/8) στην Αθήνα το νέο απόκτημα του Πανιωνίου, ο Αμερικανός Τζον Χάνσον». Αυτό έγραφαν οι εφημερίδες στις 4/8/1990. Ο άλλοτε πάουερ φόργουορντ (ύψος 2.05μ.) του South Carolina ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, ωστόσο κατάφερε να γίνει μία από τις πιο εμβληματικές μορφές που έχουν φορέσει την κυανέρυθρη φανέλα! Ο Χάντσον δεν εκπλήρωσε το… όνειρο του ΝΒΑ, αλλά στη χώρα μας έκανε καριέρα και μετά τον Πανιώνιο έπαιξε ακόμα στον Παγκράτι, τον Σπόρτιγκ και τον Πειραϊκό. Τι θα θυμόμαστε πάντα από τον συγκεκριμένο παίκτη; Το γεγονός πως ήταν ο πρώτος νικητής σε διαγωνισμό καρφωμάτων στην Ελλάδα και μάλιστα έσπασε το ταμπλό! Κάτι που δεν έκανε μόνο μία φορά! Αγωνιστικά, ο ίδιος είχε δηλώσεις πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Φάνη Χριστοδούλου και το ταλέντο του, ενώ ως κορυφαία στιγμή έχει χαρακτηρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1991!

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς
Τον θρυλικό Μπόμπαν δυστυχώς δεν τον θυμόμαστε για καλό λόγο… Ο Γιάνκοβιτς είναι κομμάτι της ιστορίας του Πανιωνίου, άπαντες έχουν στη μνήμη τους την άσχημη στιγμή που τον στιγμάτισε. Ο Μπόμπαν ήταν σπουδαίος παίκτης κι η μεταγραφή του το 1992 ήταν από τις σημαντικότερες που έχει πραγματοποιήσει ο Ιστορικός. Ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν στις 28 Απριλίου του 1993. Ο Κουκουλεκίδης χρέωσε τον Μπόμπαν μ’ επιθετικό φάουλ στη διάρκεια του αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, εκείνος αντέδρασε λανθασμένα και χτύπησε το κεφάλι του στη μπασκέτα. Οι εικόνες που ακολούθησαν σοκάρουν. Ο Γιάνκοβιτς έμεινε για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι. Πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς,καθώς βρισκόταν σε ταξίδι με πλοίο… Μπόμπαν, ο θρύλος!

ΥΓ. Όπως αναφέρει το esake.gr, στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, από το 1992 δηλαδή, ο Πανιώνιος σημείωσε 381 νίκες σε 707 αγώνες καταλαμβάνοντας μέχρι σήμερα την 4η θέση της σχετικής λίστας πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό (651 νίκες σε 786 παιχνίδια), τον Ολυμπιακό (617 νίκες σε 793 παιχνίδια) και τον ΠΑΟΚ (414 νίκες σε 722 παιχνίδια) και όντας μπροστά από τον Αρη (378 νίκες σε 707 παιχνίδια) στη λίστα των ομάδων που έδωσαν το παρών και στα 23 χρόνια της κατηγορίας. Στα χρόνια της Α1 (από το 1986), ο Πανιώνιος καταλαμβάνει την 5η θέση της λίστας των ομάδων με τις περισσότερες νίκες έχοντας συνολικά (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ) 469 (και 387 ήττες).