Το ντεμπούτο Βαζέχα στον Παναθηναϊκό (vid)

Νίκος Ρόλλας
Πριν από 25 χρόνια, ένας μουστακαλής Πολωνός έπαιξε για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr θυμίζει το ντεμπούτο κόντρα στην ΑΕΚ, ενός από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στην ιστορία.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1989, ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδια που μπορεί να έμεινε στο 0-0, αλλά θα αποτελούσε την αφετηρία ενός μεγάλου σκόρερ στην Ελλάδα. Του Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος έξι μέρες νωρίτερα είχε πατήσει το... πόδι του επί ελληνικού εδάφους, προερχόμενος από την Ρουχ Χουρζόφ.

Την προηγούμενη σεζόν, είχε βγει πρώτος σκόρερ στην πατρίδα του και παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από ομάδες του Γερμανικού πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, καθώς ταξίδεψαν στην Πολωνία, κατέθεσαν έτοιμη πρόταση για αυτόν και έπεισαν την ομάδα να πει «ναι»...

«Εγώ εκείνη την ημέρα έκανε μια βόλτα με τον Αρκάδιο το μεσημέρι. Έρχεται η γυναίκα μου από το σπίτι και μου λέει σε παίρνουν τηλέφωνο από την ομάδα. Εγώ σκέφτηκα τι με παίρνουν αφού έχουμε ρεπό, τι με θέλουν. Δε μου πήγε στο μυαλό ότι υπήρχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και ότι έπρεπε να αποφασίσουμε σε μία μέρα.

Ε, λέω πάμε να το προχωρήσουμε. Κι έτσι έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δεν είχα και πολύ χρόνο για να σκεφτώ γιατί κι εδώ ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε όσο πιο γρήγορα να βρει κάποιον φορ γιατί εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει και ο πρόεδρος έψαχνε να βρει κάποιον ποδοσφαιριστή που να καλύπτει αυτή τη θέση», θυμάται χαρακτηριστικά.

Όσο για την αντίδρασή του, όταν έμαθε για το ενδιαφέρον του «τριφυλλιού»; «Συμβουλεύτηκα και τον Κράσιμιρ Γκόρσκι ο οποίος είχε πει και καλά λόγια για μένα. Έμαθα ότι ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ρώτησε τον Κράσιμιρ Γκόρσκι τι ποδοσφαιριστής είναι ο Βαζέχα. Εγώ ρώτησα τον κύριο Στρέιλαου, τον κύριο Γκμοχ, τον κύριο Γκόρσκι γιατί αυτοί είχαν εμπειρία από την Ελλάδα. Όλοι μου είπαν τα καλύτερα λόγια γενικά για την Ελλάδα αλλά και για τον Παναθηναϊκό», δήλωσε αρκετά χρόνια μετά.

Σε εκείνο το παιχνίδι μάλιστα, κόντρα στην ΑΕΚ ήταν η μοναδική φορά που φόρεσε την φανέλα με το νούμερο 7 και όχι την κλασσική με το 9, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε ο Δημήτρης Σαραβάκος: «Μετά μου είπαν ότι εδώ ο φορ παίζει με το 9 και μόλις γύρισε ο Δημήτρης πήρε το 7 κι εγώ το 9 και από τότε σχεδόν συνέχεια έπαιζα με το 9».

Όσο για το καθαρά αγωνιστικό μέρος του παιχνιδιού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο Κριστόφ Βαζέχα θυμάται: «Εντάξει το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και τόσο καλό, θυμάμαι ότι έχασα και μία φοβερή ευκαιρία για να κερδίσουμε το ματς 1-0 αλλά δεν στεναχωρήθηκα γι’ αυτό, γιατί ήξερα ότι, από τη στιγμή που θα κάνω σουτ στην προπόνηση με την ομάδα, θα γίνω καλύτερος. Δηλαδή δεν το είδα σαν εμπόδιο, δεν σκέφτηκα ότι δεν κάνω γι’ αυτή την ομάδα».

Και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, καθώς στα 15 χρόνια που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού πέτυχε 288 γκολ σε 503 ματς, έχοντας 5 Πρωταθλήματα, άλλα τόσα Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Μάλιστα το 1994, το 1995 και το 1998 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ...