Οι αρτίστες του calcio (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης
Το Gazzetta.gr παρουσιάζει τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Μπάτζιο, Μαραντόνα, Πλατινί...

Οταν ονόματα όπως τα παραπάνω δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς για τί επίπεδο μιλάμε. Στο θέμα που ακολουθεί εμφανίζονται παίκτες που έστηναν τη μπάλα και προκαλούσαν τρόμο σε τερματοφύλακα, αμυντικούς, φιλάθλους στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα από οποιοδήποτε σημείο, με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε στιγμή. Καλή χρονιά να έχουμε, enjoy...

28 Σίνισα Μιχαΐλοβιτς
Αληταράς με ρεπερτόριο ρατσιστικές επιθέσεις και φτυσίματα, νταής της παλιάς σχολής. Ο Σέρβος μπορεί να μην έχει το προφίλ που θέλουν ορισμένοι, όμως το χάρισμά του στις εκτελέσεις φάουλ ήταν σε θεϊκό επίπεδο. Κάθε στημένη μπάλα, ήταν περισσότερο από μισό γκολ για τον Μιχαΐλοβιτς και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά στο Campionato.

Από τα 38 γκολ του στο calcio, τα 28 ήρθαν από φάουλ, επίδοση που παραμένει Νο1 όλων των εποχών στην Serie A και είναι προϊόν εμφανίσεων με Σαμπντόρια, Ρόμα, Λάτσιο, Ιντερ. «Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο αν δεν υπήρχαν τα φάουλ» είχε πει ο Σίνισα, ο οποίος με τη φανέλα των Λατσιάλι κόντρα στην Σαμπντόρια έχει κάνει κάτι πραγματικά μυθικό, αφού χρειάστηκε τρεις εκτελέσεις φάουλ για να φτάσει στο χατ τρικ.

«Εμαθα από τον Μιχαΐλοβιτς» έχει πει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ενώ αξίζει μία αναφορά στο ότι στο Mundial του 1998 ο Σέρβος έσπασε τα πλευρά του Κλίνσμαν με εκτέλεση φάουλ.

24 Αντρέα Πίρλο
Από μικρός ήταν καταδικασμένος να γίνει πολλά περισσότερα από όσα είχε ονειρευτεί. Επεσε πάνω στον Ρομπέρτο Μπάτζιο στην Μπρέσια και εκτός από την αλλαγή θέσης που σημάδεψε την καριέρα του, φοίτησε δίπλα σε έναν από τους καλύτερους. Και τον ξεπέρασε. «Εκτελούσε τα φάουλ όπως κανένας άλλος. Περνούσα ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας τον. Τον μελετούσα για συνεχόμενες μέρες, θεωρώ ότι έμαθα κάτι στο τέλος».

Παρά το πέρασμά του από την Ιντερ, ο Πίρλο ταυτίστηκε με την Μίλαν και όσο ήταν παίκτης της είχε αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του... επαγγέλματος. «Εχω εμπνευστεί από τον Ζουνίνιο. Εχω δει τον τρόπο με τον οποίο έρχεται σε επαφή με τη μπάλα και τον έχω αντιφράψει».

Μετά από μία δεκαετία στο «Σαν Σίρο» ο Maestro έπιασε μπαγκέτα στην Γιουβέντους και εκεί... ξεσάλωσε. Ο ρυθμός των γκολ από φάουλ ανέβηκε εντυπωσιακά -πολλά από αυτά κόντρα σε μεγάλες ομάδες- μέχρι που βρέθηκε μόλις στο -4 από την πρώτη θέση όλων των εποχών. «Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και το πως τοποθετείται η μπάλα στο έδαφος» έχει πει ο Πίρλο αναφερόμενος στο ότι αρκετοί σπεσιαλίστες τη στήνουν έτσι ώστε να μπορούν να την κλωτσήσουν στη βαλβίδα για να πετύχουν μεγαλύτερη επιτάχυνση στον αέρα.

22 Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο
Μικρό παιδί έβλεπε τα φάουλ του Πλατινί. Λίγα χρόνια μετά, στο ξεκίνημα του στη Γιουβέντους, μάθαινε από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, τελικά, ξεπέρασε και τους δύο. Ηταν 22 συνολικά οι φορές -στο πλαίσιο της Serie A- που ο παντοτινός αρχηγός των Μπιανκονέρι έστησε την μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου και την έστειλε στα δίχτυα. Με οποιοδήποτε τρόπο... Πάνω από το τείχος, δίπλα από το τείχος, μέσα από το τείχος, φάλτσο ως εκεί που δεν πάει, δύναμη, όπως ήθελε αυτός...

Τα 22 γκολ με φάουλ φέρνουν τον Ντελ Πιέρο στην 3η θέση και θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά αν δεν υπήρχαν τα πάμπολλα δοκάρια αλλά κι αν δεν έχανε δύο ολόκληρες σεζόν. Μία λόγω Serie B, μία λόγω τραυματισμού... Οπως και να έχει, το στίγμα του το άφησε και είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία του μεγάλη στιγμή στη Γιουβέντους, είναι το φάουλ-Scudetto κόντρα στη Λάτσιο τον Απρίλιο του 2012. Ακόμη ένα φάουλ που ο Pinturicchio δεν το εκτέλεσε. Το ζωγράφισε...

22 Μπέπε Σινιόρι
Μπορεί να ήρθε στην Ελλάδα ενώ δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει, όμως ακόμα και σε αυτή την κατάσταση η παρουσία του ήταν τιμή για τον Ηρακλή και το φτωχό ποδόσφαιρό μας. Ενας από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών του calcio, είχε και αυτός ειδικότητα στις στημένες μπάλες ακόμα και αν οι συμπαίκτες του έστρωναν τη μπάλα για να εκτελέσει. Εκανε το «μπαμ» στην Φότζια (46 γκολ), όμως έσπειρε πανικό στην Serie A με τη φανέλα της Λάτσιο (117), ενώ και με τη Μπολόνια δεν τα πήγε άσχημα.

20 Μπάτζιο, Τότι, Τζόλα
Τρία τεράστια ονόμα του ιταλικού ποδοσφαίρου σε ένα κομμάτι. Δεν υπάρχει κατηγορία στο calcio που να μην είναι μέσα ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο οποίος με Φιορεντίνα, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ αλλά και Μπολόνια, Μπρέσια έδειχνε την κλάση του μέχρι την τελευταία μέρα της καριέρας του και αποτέλεσε δάσκαλο του Αντρέα Πίρλο στον τρόπο των εκτελέσεων. Στην ίδια θέση, ο ζωντανός θρύλος, Φραντσέσκο Τότι που έχει επίσης 20 γκολ από φάουλ με ρουκέτες αλλά και τεχνικές εκτελέσεις κυρίως από μεγάλη απόσταση. Ο capitano της Ρόμα έχει ακόμα περιθώριο να αφήσει πίσω τον Μπάτζιο, όπως και τον Τζιανφράνκο Τζόλα που είναι μαζί τους και έπαιξε στην Serie A με Νάπολι, Πάρμα, Κάλιαρι.

14 Ντιέγο Μαραντόνα
Το Χρυσό Αγόρι του ποδοσφαίρου και του calcio τράβηξε τα βλέμματα στην καριέρα του και με τις εκτελέσεις φάουλ. Πως θα ήταν άλλωστε διαφορετικά, αφού ο Αργεντινός Θεός στα 7 του χρόνια στην Νάπολι προκάλεσε ακόμα και την επίεσκεψη επιστημόνων με γκολ-φάουλ που σημείωσε. Τη σεζόν 1985-86 οι Παρτενοπέι νίκησαν την Γιουβέντους με 1-0, χάρη στο γκολ του Μαραντόνα. Μία μέρα μετά, κάθε λογής επιστήμονες πήγαν στο «Σαν Πάολο» και έβγαλαν το πόρισμα ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με... κανένα νόμο από όσα σπούδασαν, το πώς η μπάλα (μιλάμε για έμμεσο φάουλ, όχι για σουτ εκτός περιοχής) χτυπήθηκε από ανθρώπινο πόδι με τέτοια δύναμη και τέτοιο φάλτσο ώστε σε τόσο κοντινή απόσταση από την εστία και με μια ολόκληρη ομάδα παραταγμένη μπροστά, πήρε τόσο ύψος, αμέσως έχασε όσο ύψος έπρεπε και κατέληξε εκεί που κατέληξε.

13 Πλατινί, Ρεκόμπα, Κιέζα
Στην τελευταία θέση της ιστορικής λίστας μοιράζονται τρεις παίκτες επίσης τρεις παίκτες. Ο νυν πρόεδρος της UEFA και τρεις φορές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Μισέλ Πλατινί είναι σαφώς το πιο βαρύ όνομα. Με τη φανέλα της Γιουβέντους φόρτωσε αρκετές φορές τα δίχτυα, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να κινούνται προς τη σέντρα όταν η μπάλα στηνόταν γύρω από την περιοχή. Μαζί του, ένας παίκτης που τίμησε με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα, ο Αλβαρο Ρεκόμπα, πρώην άσος του Πανιωνίου, με την Ιντερ σκόραρε και αυτός 13 φορές. Την τριάδα συμπληρώνει ο Ενρίκο Κιέζα, που αγωνίστηκε στην Serie A με Σαμπντόρια, Πάρμα, Φιορεντίνα και Λάτσιο.

28 Σίνισα Μιχαΐλοβιτς
24 Αντρέα Πίρλο
22 Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο
22 Μπέπε Σινιόρι
20 Ρομπέρτο Μπάτζιο
20 Φραντσέσκο Τότι
20 Τζιανφράνκο Τζόλα
14 Ντιέγο Μαραντόνα
13 Ενρίκο Κιέζα
13 Μισέλ Πλατινί
13 Αλβαρο Ρεκόμπα

*Grazie στον Παναγιώτη Παλλαντζά για το κομμάτι με τον Ντελ Πιέρο.
Follow me: Giorgio_Oddo